Не склали ПН і не відобразили ПЗ: чи можна виправитися бухдовідкою?

Альошкіна Наталя, податковий експерт
До редакції надійшло запитання: «Продали не потрібний нам касовий апарат 28 липня юрособі — неплатникові ПДВ. Податкову накладну (ПН) не зареєстрували і не відобразили податкові зобов’язання (ПЗ) в декларації з ПДВ. Чи можна зараз включити ці ПЗ за бухдовідкою в декларацію, а ПН не складати? Так нам порадили податківці. Чи правильно це?» Давайте подивимося.

Забуті ПЗ — тільки через УР

Відразу скажемо, що податківці не мають рації: втягнути ПЗ минулого періоду в поточну декларацію на підставі бухдовідки не можна. Треба подати уточнюючий розрахунок (УР) до помилкової ПДВ-декларації за липень 2017 року і в нього включити дані ПН, складеної на дату виникнення ПЗ і зареєстрованої в ЄРПН. А тепер усе по черзі.

Передусім пам’ятайте: дані, наведені в декларації з ПДВ, повинні чітко відповідати даним бухгалтерського і податкового обліку платника (п. 6 розд. ІІІ Порядку заповнення та подання податкової звітності з ПДВ, затвердженого наказом Мінфіну від 28.01.2016 р. № 21). Тому якщо мала місце ПДВ-оподатковувана господарська операція, то

відсутність складеної до неї ПН та/або факту реєстрації такої ПН в ЄРПН не звільняє продавця від обов’язку відобразити суми ПДВ у складі ПЗ відповідного звітного періоду (п. 201.10 ПКУ)

Отже, якщо ПН ви не склали і не відобразили ПЗ за такий звітний період, то в ПДВ-декларації припустилися помилки. Щоб її виправити, треба подати до помилкової ПДВ-декларації уточнюючий розрахунок.

І не забудьте: якщо за результатами УР виходить заниження ПЗ (тобто буде заповнений рядок 18 гр. 6 УР), то в рядку 18.1 УР необхідно самостійно розрахувати і відобразити штрафні санкції у розмірі 3 % від суми «донарахованих» ПЗ. Сплатити суми в рядках 18 і 18.1 гр. 6 УР необхідно до його подання, а у разі їх несплати вони перетворяться на податковий борг. Причому самоштраф і пеню нараховуємо на суму заниженого ПЗ за УР незалежно від взаєморозрахунків з бюджетом за таким податком на момент подання УР.

І ще один нюанс зі сплатою цих сум. Нагадаємо: з 01.01.2017 р. згідно з пп. 2001.6 і 2001.2, а також п. 87.1 ПКУ сплата грошових зобов’язань з ПДВ при поданні УР повинна здійснюватися з електронного ПДВ-рахунку. За винятком донарахованих зобов’язань за УР до декларацій за періоди до липня 2015 року — тут нічого не мінялося, тобто, як і раніше, платимо безпосередньо до бюджету (п. 87.1 ПКУ).

Щоправда, в першій половині цього року була певна невизначеність із сплатою самоштрафу і пені. Проте на сьогодні усе нарешті з’ясувалося. Про те, що самоштраф і пеня, нараховані за УР, підлягають сплаті з поточного рахунку безпосередньо до бюджету, вказано в п. 25 Порядку електронного адміністрування ПДВ, затвердженого постановою КМУ від 16.10.2014 р. № 569 (ср. ). Не сперечаються з цим і податківці (див. 101.17 БЗ, «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 63, с. 5). І не забудьте: якщо з виправленнями ви укладетеся в 90 днів після граничного строку сплати ПЗ за помилковою ПДВ-декларацією, то нараховувати і сплачувати пеню взагалі не доведеться. Про це сказано в п. 129.9 ПКУ

Як ви вже переконалися, без подання УР до ПДВ-декларації за липень 2017 року не обійтися.

А що говорять фіскали?

Згідно з роз’ясненнями податківців (див. 101.24 БЗ), якщо в минулому звітному податковому періоді ПН за операцією постачання не складена і ПЗ за такою операцією не відображені в ПДВ-декларації,

платник податків зобов’язаний відобразити ПЗ на підставі підтверджуючих первинних документів, направити в контролюючий орган УР і уточнюючий додаток 5 до такої ПДВ-декларації

В уточнюючому додатку 5 вказана операція відображається в таблиці 1, при цьому:

— у графі 2 «Платник податку — покупець (індивідуальний податковий номер)» проставляється ІПН продавця товарів/послуг зазначеної операції (у нашому випадку проставляємо умовний ІПН «100000000000»);

— у графі 3 «Період складання податкових накладних» період складання первинного документа, який підтверджує вказану операцію (у нашому випадку проставляємо «07.2017»).

Як бачимо, податківці говорять про те, що ПЗ мають бути відображені в періоді виникнення ПЗ і на підставі первинного документа. І ні слова не вимовляють про формування ПН. Тобто можна припустити, що при виправленні ПДВ-декларації достатньо нарахувати ПЗ і ПН вже не складати.

Ми вважаємо, що ПН складати все-таки треба і саме її дані необхідно вносити в Д5 до УР*. Аргументи наведемо нижче.

* Інша справа, якщо з дати операції минуло більше 365 днів (граничний термін реєстрації ПН), а ПН так і не зареєстрована в ЄРПН. У такому разі врятує тільки бухдовідка.

Бухдовідка чи ПН?

Вважаємо, що основний посил в консультації податківців з 101.24 БЗ полягає в тому, що наявність складеної і зареєстрованої ПН — зовсім не обов’язкова умова включення ПЗ у ПДВ-декларацію. Але водночас виникнення ПЗ є підставою для складання ПН.

Іншими словами, ПЗ виникають не внаслідок складання ПН, а на підставі здійснення господарської операції, підтвердженої первинним документом. Водночас нарахування ПДВ-зобов’язань повинне супроводжуватися оформленням (за деякими винятками, про них нижче) саме податкової накладної. Причому

її складання в електронній формі і реєстрація в ЄРПН є обов’язком платника ПДВ

На це вказують п. 201.1 ПКУ і п. 5 Порядку заповнення ПН, затвердженого наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307.

Що стосується бухгалтерської довідки, то в цій ситуації — це, по суті, документ, який супроводжує виправлення помилок минулих звітних періодів (п. 4.3 Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затвердженого наказом Мінфіну від 24.05.95 р. № 88, п. 9 Методичних рекомендацій по застосуванню регістрів бугалтерського обліку, затверджених наказом Мінфіну від 29.12.2000 р. № 356), тобто фіксує факт здійснення такого виправлення. Щоправда, є декілька винятків, коли для цілей ПДВ без бухдовідки не обійтися.

Наприклад, бухгалтерська довідка, складена згідно з п. 36 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ, є підставою для відображення ПК за сумами ПДВ, сплаченими (нарахованими) у вартості товарів/послуг, необоротних активів, придбаних до 1 липня 2015 року, які не були включені до складу податкового кредиту до 1 липня 2015 року при їх придбанні та/або за ними були визначені ПЗ згідно з п. 198.5 ПКУ в редакції, що діяла до 31.01.2015 р. Також бухгалтерську довідку застосовують для цілей коригування ПЗ і ПК при списанні заборгованостей зі строком позовної давності, що сплив (див. 101.23 БЗ // «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 78, с. 9).

Як бачимо, вищеперелічені винятки не мають відношення до нашої ситуації, а тому, вважаємо, необхідно датою виникнення ПЗ скласти саме ПН. Ясна річ, що встановлені п. 201.10 ПКУ терміни реєстрації ПН вже спливли, а отже, штрафних санкцій вам не уникнути**. Причому

** Нагадаємо, з початку 2017 року штрафні санкції за ст. 1201 ПКУ стосуються усіх ПН, у тому числі складених неплатникам ПДВ.

податківці відстежують «прострочення» зареєстрованих ПН/РК в загальному порядку за результатами даних ЄРПН

Тому чекайте незабаром на податкове повідомлення-рішення (ППР) за формою «Н» (додаток 13 до Порядку направлення контролюючими органами ППР, затвердженого наказом Мінфіну від 28.12.2015 р. № 1204). Нагадаємо: штраф розраховується в процентному вираженні залежно від кількості днів прострочення терміну реєстрації ПН і складає згідно з п. 1201.1 ПКУ від 10 до 40 % від суми ПДВ у ПН (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 28, с. 17).

А які наслідки чекають на платника, якщо подати УР до помилкової декларації і відобразити ПЗ тільки на підставі первинних документів? Тобто не складати і не реєструвати ПН, а просто оформити бухдовідку на підставі первинки? Може, у такому разі обійдеться без штрафів за порушення термінів реєстрації, адже бухдовідку реєструвати не треба?

Наслідки нереєстрації ПН

Звичайно, можна було б не морочитися зі складанням ПН у такому випадку, якби це було до 01.01.2017 р. Адже до цієї дати за нескладання і нереєстрацію в ЄРПН податкової накладної «на себе» (зокрема, при продажу неплатникові ПДВ) ніякі штрафні санкції платникові ПДВ не загрожували.

Наразі, на жаль, у такій ситуації штрафу вже не уникнути. Вони передбачені за відсутність реєстрації ПН та/або РК (у тому числі складених на неплатника ПДВ) протягом граничного строку, встановленого ст. 201 ПКУ (п. 1201.2 ПКУ). Нагадаємо: розмір штрафу розраховується також від суми ПДВ, вказаної в складених ПН/РК, а коли ПН не складена, як в нашому випадку, то від суми ПДВ, нарахованого на операцію постачання. Врахуйте:

у цілому штраф за відсутність реєстрації ПН може досягати 100 % від суми ПДВ

Спочатку накладається 50 %, а якщо ПН платник не зареєструє протягом 10 календарних днів з дати отримання ППР, то додатково оштрафують ще на 50 %.

Втім, залишається надія, що відстежити нереєстрацію ПН податківці зможуть не відразу, а тільки в ході документальної перевірки. Водночас існують реальні ризики, що перевірка не змусить на себе довго чекати. Оскільки, якщо ви не зареєструєте ПН в ЄРПН, а в УР відобразите цю суму, то у вас виникає розбіжність між даними декларації і даними ЄРПН. А виникнення такої розбіжності є підставою для проведення позапланової перевірки (п. 201.10 ПКУ). Тому вирішуйте самі, який варіант буде для вас більш прийнятним.

На наш погляд, враховуючи усе вищесказане, з метою найменших втрат платника податків слід:

— скласти ПН на дату виникнення ПЗ (28 липня 2017 року) і зареєструвати її в ЄРПН;

— подати УР до помилкової ПДВ-декларації за липень 2017 року.

висновки

  • Якщо мала місце ПДВ-оподатковувана операція, то відсутність ПН до неї та/або факту реєстрації такої ПН в ЄРПН не звільняє платника від обов’язку відобразити суми ПДВ у складі ПЗ відповідного звітного періоду.
  • Виправити помилку (невідображення ПЗ), допущену в ПДВ-декларації минулого звітного періоду, можна тільки через УР. При цьому складання ПН в електронній формі і реєстрація її в ЄРПН є обов’язком платника ПДВ.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі