Теми статей
Обрати теми

Меблі в офісі з нульовою балансовою вартістю

Холіна Наталія, податковий експерт
Офісні меблі замортизувалися, але ще продовжують служити — чи потрібно щось робити в обліку: дооцінювати, подовжувати строк використання чи взагалі нічого не робити?

Якщо об’єкт основних засобів повністю замортизувався, то.

По-перше, це не привід списувати його з балансу, нехай і далі приносить вам користь, якщо він на силі.

По-друге, зовсім нічого не робити — це не кращий варіант, нижче пояснимо чому.

По-третє, подальша облікова доля активу повністю в руках компетентних працівників підприємства. Так, визначити, чи відповідає замортизований об’єкт ОЗ критеріям активу (п. 6 П(С)БО 7), може інвентаризаційна комісія підприємства. Така комісія оцінює моральний і фізичний знос ОЗ і приймає колегіальне експертне рішення:

1) або переоцінити (дооцінити) залишкову вартість нульового об’єкта ОЗ і продовжити його строк служби;

2) або просто продовжити строк експлуатації без переоцінки.

Якщо йти по першому шляху, то тут потрібно пам’ятати, що проводити дооцінку потрібно із залученням професійних оцінювачів. Таку вимогу висуває ч. 2 ст. 7 Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» від 12.07.2001 р. № 2658-III. Справа це дорога і морочлива, адже доведеться провести оцінку всієї групи, у якій значиться нульовий об’єкт ОЗ. І далі переоцінку цієї групи доведеться проводити регулярно з урахуванням справедливої вартості на дату балансу (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 50, с. 4).

На жаль, високодохідників (малодохідників, що рахують різниці) з 01.01.17 р. збільшена шляхом дооцінки балансова вартість не може через амортизацію зменшити об’єкт оподаткування з прибутку. Виною тому — податкова різниця з п.п. 138.3.1 ПКУ (детальніше про різницю див. у «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 52, с. 10)*.

* Але навіть коли раніше в ПКУ не було цієї норми, податківці прямо говорили, що результати «бухгалтерської» переоцінки ОЗ і НМА не обліковуються при нарахуванні амортизації необоротних активів відповідно до ст. 138 ПКУ і при розрахунку податку на прибуток підприємств (див. листи ДФСУ від 28.12.2016 р. № 2649/2/99-99-15-02-02-10 і від 11.01.2017 р. № 274/6/99-99-15-02-02-15).

Якщо ви обрали другий шлях і вирішили просто продовжити строк експлуатації без дооцінки, то це рішення приймає та ж комісія. При цьому пам’ятайте, що на рахунках бухобліку повинен й надалі значитися нульовий об’єкт ОЗ у рівній сумі вартості на субрахунку 106 «Інструменти, прилади та інвентар» і зносу на субрахунку 131 «Знос основних засобів». Обмежень з продовження строку експлуатації немає.

Продовження строку корисного використання за національними стандартами обліку вважають зміною облікової оцінки, тобто це не вплине на минулі періоди (п. 25 П(С)БО 7). Тому перераховувати раніше нараховану амортизацію ОЗ не потрібно.

Зовсім нічого не робити ми б не порекомендували, щоб надалі обґрунтувати будь-які витрати, пов’язані із цими меблями, наприклад, вирішили поміняти оббивку дивана. Тому продовження строку служби краще оформити наказом. Це буде додатковим доказом того, що ви використовуєте замортизований об’єкт. Тобто зі спокійною душею зможете надалі проводити його поліпшення, модернізацію, купувати витратні матеріали (для полірування, антипил, миючі тощо). У такому стані об’єкт прослужить, поки ви не вирішите його або ліквідувати, або продати.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі