Теми статей
Обрати теми

РК-єралаш: міняємо ціну/кількість у два рядки!

Солошенко Людмила, податковий експерт
За матеріалами категорії 101.15 Бази знань*

* Див. на сайті ДФСУ (zir.sfs.gov.ua) в розділі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс».

висновок документа

Щоб відкоригувати кількість, в розрахунку коригування (РК) заповнюємо два рядки:

— першим (з «-») «знімаємо» колишній рядок податкової накладної (ПН) із старою кількістю, а

— у другому рядку (з «+»), пронумерованому новим порядковим номером, якого не було в ПН, наводимо правильну кількість. Так само коригуємо зміну ціни

Після чергового весняного ☺ «покращення» програмного забезпечення контролери видають нові «рецепти», як за допомогою РК поміняти ціну/кількість.

Зміна кількості. Для цього контролери пропонують в РК заповнити два рядки: першим (з «-») зняти стару кількість, а другим (з «+») показати правильну кількість. Причому другий рядок пронумерувати з урахуванням нових правил нумерації, тобто новим порядковим номером, якого не було (!) в ПН. Інакше кажучи, закликають коригування в РК проводити «розгорнуто», а не «на дельту» (двома рядками, а не «на зміну» — одним). При цьому причиною коригування в кожному рядку РК вказати: «Зміна кількості».

І, до речі, цим же маневром (розгорнуто «дворядково»), мабуть, доведеться складати РК на часткові повернення товарів (по-іншому поки що не проходять). Тобто спершу з «-» повністю знімати рядок з ПН і услід з «+» під новим номером додавати (фіксувати в РК) те, що після повернення залишається покупцеві (частину, що «залишилася»). Ну а причиною коригування в кожному рядку РК вказати: «Зміна кількості» (а не «Повернення товару або авансових платежів», яку поки що програма розуміє для повних 100 % повернень і не розуміє для часткових).

Зміна ціни. Схожим чином (двома рядками) в РК треба коригувати і зміну ціни. Тобто першим рядком (з «-») обнуляти рядок ПН із старою ціною, а другим рядком (з «+» і пронумерованим наступним порядковим номером) додавати рядок з новою (правильною) ціною. Причиною коригування в кожному рядку РК записати: «Зміна ціни».

Зміна ціни і кількості. І нарешті, якщо одночасно міняються і ціна, і кількість, такі коригування треба проводити (увага!) як зміну номенклатури. Тобто теж в два рядки (!): першим (з «-») відмінусувати рядок в ПН із старими кількістю/ціною, другим (з «+» і новою нумерацією) додати рядок з новими кількістю/ціною. При цьому причиною коригування в кожному рядку РК вказати (!): «Зміна номенклатури». Про те, що у такий хитрий спосіб тепер вдається реєструвати РК, ми вже говорили в «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 23, с. 31. Хоча нещодавно контролери самі (!) закликали коригування проводити одним рядком (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 101, с. 2). І ось тепер від «однорядкового» підходу відійшли і виступають за «дворядковий».

Ну закрутили, так закрутили! ☹

РК-коригування: 7 причин. До того ж, нарешті, завдяки квитанціям платники дізналися і про те, які існують «дозволені» причини коригування в гр. 2 РК. Їх всього 7. Тому врахуйте: будь-які інші формулювання більше «не пройдуть». І тут, передусім, з нетерпінням чекаємо роз’яснень контролерів щодо «Усунення неоднозначностей», а також «Зменшення обсягу...»/«Зменшення кількості...» (які, схоже, задумані для коригувань підсумкових, компенсуючих, безоплатних ПН тощо).

Принаймні, такими є справи зараз. Ну а наскільки остаточні ці «рецепти» — покаже час.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі