Теми статей
Обрати теми

Тимчасова передача регліміту і ПК

Солошенко Людмила, податковий експерт
Відомо, що для реєстрації податкових накладних (ПН) потрібен ліміт. А що коли ліміту бракує? Тоді його на якийсь час можна «позичити» («орендувати»).

Уявімо, що ліміту бракує. А занадто зволікати з реєстрацією (у надії, що ліміт ось-ось з’явиться) небезпечно. Адже так можна поплатитися штрафом за прострочення реєстрації (за п. 1201 ПКУ). Звичайно, у найгіршому випадку можна закинути гроші на ПДВ-спецрахунок. Але так вони відправляться в СЕА, звідки зайві фінанси потім непросто повертати. Чи не краще добути ліміт, залишивши грошові кошти під контролем? Як? Ну, наприклад, тимчасово «орендувавши» за них ліміт у дружнього контрагента (у якого ліміту предостатньо). Що для цього потрібно зробити?

Діємо таким чином:

— укладаємо з продавцем («багатим на ліміт») договір купівлі-продажу і перераховуємо передоплату продавцеві (позичаємо в продавця ліміт);

— з часом розриваємо договір, отримуємо гроші (повертаємо продавцеві ліміт).

Тобто операції проводимо у два етапи.

Етап 1. Позичаємо ліміт (укладаємо договір + перераховуємо передоплату). Припустимо, є два дружні підприємства А і Б. У підприємства А — достатньо ліміту, а в підприємства Б — дефіцит ліміту (йому і потрібно роздобути ліміт).

Тоді вони укладають між собою договір купівлі- продажу товару/послуги (за договором підприємство А виступає продавцем, підприємство Б — покупцем). Потім за договором підприємство Б (покупець) перераховує підприємству А (продавцеві) передоплату (адже простіше перерахувати гроші, з фізичним відвантаженням товару все-таки складніше). Оскільки передоплата — перша подія, то підприємство А (продавець) складає ПН на ім’я підприємства Б (покупця).

При реєстрації ПН ліміт передається від продавця до покупця

Таким чином продавець «поділиться» лімітом з покупцем. У результаті підприємство Б отримає бажаний ліміт, яким може користуватися: пустити на реєстрацію відповідних ПН.

До того ж вигода для покупця ще й у тому, що на підставі такої ПН можна показувати ПК (що є актуальним, якщо, наприклад, потрібно зменшити «великі» поточні ПЗ за декларацією). До речі, ситуація може зацікавити і продавця, що бажає таким шляхом отримати на якийсь час фінресурси. Особливо, якщо в продавця від’ємний ПДВ за деклараціями і за операцією не доведеться сплачувати ПЗ.

Етап 2. Повертаємо ліміт (розриваємо договір). Потім, коли ситуація з лімітом у підприємства Б нормалізується, воно повертає ліміт назад підприємству А. Для цього раніше укладений договір купівлі-продажу розривається. У свою чергу, продавець повертає покупцеві передоплату і коригує податкові зобов’язання з ПДВ на підставі ст. 192 ПКУ: складає «зменшуючий» розрахунок коригування (РК) до ПН, який реєструє покупець.

При реєстрації РК ліміт повертається від покупця до продавця

У результаті покупець, отримавши назад «свої кровні», поверне продавцеві ліміт. Щоправда, якщо на підставі ПН покупець раніше декларував ПК, його тепер потрібно відкоригувати (зменшити в поточній декларації).

Як бачимо, фінанси в цьому випадку залишаються «під наглядом»: обертаються між підприємствами (у СЕА не йдуть). Головне — знайти порядних і розуміючих партнерів, готових надати підтримку.

А ось «помилкову» зайву ПН, щоб поділитися лімітом з контрагентом (без договору і без передоплати), схоже, краще не реєструвати. Або на крайній випадок передавати/забирати ліміт у такий спосіб «по-швидкому» — у межах одного періоду (коли ні «помилкову» ПН, ні «виправляючий» РК до неї в декларації цього періоду сторонам показувати не потрібно). Інакше в щедрого «спонсора» ліміту, на жаль, надалі можуть виникати проблеми з його відновленням через ∑Перевищ. Та і покупець за такою «помилковою» ПН не має права відображати ПК (детальніше про ситуацію див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 95, с. 9, 2018, № 19-20, с. 28).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі