Теми статей
Обрати теми

Коли код УКТ ЗЕД — обов’язковий реквізит чека?

Голенко Олександр, податковий експерт
Наказ Мінфіну від 19.02.2018 р. № 288

висновок документа

Код УКТ ЗЕД у передбачених законодавством випадках — обов’язковий реквізит фіскального касового чека (у тому числі чека видачі коштів)*

* Зауважимо, що текст «‹Код товару#-**» в чеку друкувати не потрібно — достатньо лише цифрового коду УКТ ЗЕД.

Єдиний на сьогодні подібний випадок прописано в п. 11 ст. 3 Закону про РРО** тим суб’єктам господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій формі або із застосуванням електронних платіжних засобів у разі продажу пального. Причому ця вимога набрала чинності давно: з 01.01.2017 р. згідно із Законом України від 20.12.2016 р. № 1791-VIII.

** Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 р. № 265/95-ВР.

Що важливо: податківці в 109.06 БЗ вимагали виконання цього припису саме з 01.01.2017 р., не чекаючи, доки Мінфін внесе зміни, що коментуються, до Положення про форму та зміст розрахункових документів, затвердженого наказом від 21.01.2016 р. № 13. А за порушення п. 11 ст. 3 Закону про РРО в 109.20 БЗ традиційно погрожували: (1) штрафом 85 грн. згідно з п. 6 ст. 17 Закону про РРО плюс (2) адмінштрафами (від 34 до 85 грн. — на касира і від 85 до 170 грн. — на посадову особу, якщо порушення виявлено вперше, або удвічі більше, якщо повторно протягом року).

Але погляньте: при цьому у висновку згаданої вище консультації у 109.06 БЗ податківці (на жаль, без аргументів) обмежили свою вимогу друкувати в чеку код УКТ ЗЕД пального тільки тими суб’єктами, які реалізують його на АЗС. А щодо реалізації у споживчій тарі ємністю до 2 л не виробниками таких видів пального, як уайт-спірит (2710 12 21 00),*** нефрас (2710 12 25 00) та гас (2710 19 25 00), то донині фіскали так і не озвучили конкретної позиції, чи потрібно зазначати у фіскальних чеках на таке пальне код УКТ ЗЕД. Формально жодних винятків щодо пального, яке продають у такому фасуванні невиробники, законодавство не робить. Тож прислухайтеся до нашої поради — гірше не буде.

*** Див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 77, с. 34.

Але якщо раптом ми отримаємо лояльні роз’яснення ДФСУ — от тоді й видихнемо разом…

висновок документа

Код УКТ ЗЕД в передбачених законодавством випадках — обов’язковий реквізит фіскального касового чека ПТКС тільки тоді, якщо в ньому є такий додатковий реквізит, як «найменування товару». А він, у свою чергу, наводиться, якщо переказ призначений для оплати за товар, а також якщо це передбачено правилами (регламентом) одержувача коштів

Хоча на практиці реалізувати друк в чеку ПТКС за формою № ФКЧ-3 таких додаткових (!) реквізитів, як найменування товару, навряд чи реально («Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 21, с. 4). Зрозуміло, це стосується і коду УКТ ЗЕД.

Насамкінець зазначимо: на момент підготовки цього матеріалу наказ, що коментується, ще не набув чинності (це станеться з дати його офіційного опублікування). Але, по суті, це лише формальність. Хоча якщо раніше фіскали говорили про відповідальність за п. 6 ст. 17 Закону про РРО за невикористання режиму попереднього програмування, то тепер, цілком можливо, стануть наполягати на штрафах, передбачених п. 1 ст. 17 Закону про РРО за нероздрукування розрахункового документа. Оскільки, якщо ви пам’ятаєте, відсутність обов’язкового реквізиту вони завжди ототожнювали з відсутністю чека РРО взагалі.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі