Теми статей
Обрати теми

Загальні питання здійснення касових операцій

Альошкіна Наталя, податковий експерт, Вороная Наталія, експерт з кадрових і податкових питань, Нестеренко Максим, податковий експерт, Чернишова Наталія, експерт з кадрових і податкових питань
Ну ось, розглянувши організаційні заходи, нарешті, можемо впритул наблизитися безпосередньо до здійснення касових операцій. У цьому розділі зупинимося на загальних моментах. Зокрема, визначимо джерела надходження готівки до каси підприємства, розберемо загальні правила оприбутковування готівки, зазначимо напрями витрачання готівки з каси, а також розповімо про порядок і строки здавання її до банку. Отже, приступимо!

3.1. Джерела надходження готівки до каси

Джерела надходження готівкових грошових коштів до каси підприємства бувають різні. Передусім, грошові кошти можна отримати з поточного рахунку в установі банку. Крім того, готівку в касу можуть вносити покупці товарів (продукції, робіт, послуг) або ж безпосередньо самі працівники підприємства (наприклад, у разі повернення підзвітних сум).

Перелік найпоширеніших підстав для надходження готівки до каси підприємства наведемо в табл. 3.1 на с. 21.

Таблиця 3.1. Підстави для надходження готівки до каси підприємства

№ з/п

Підстави для надходження готівки до каси підприємства

Документ

1

Надходження торговельної виручки

Договір, рахунок-фактура, видаткова накладна, акт виконаних робіт (наданих послуг)

Зверніть увагу: в загальному випадку при отриманні готівкових грошових коштів за реалізовані товари, роботи, послуги необхідно застосовувати РРО або РК (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 24).

2

Надходження грошових коштів з банку на виплату заробітної плати, для видачі підзвітним особам на господарські потреби, витрати на відрядження тощо

Корінець грошового чека з чекової книжки

3

Повернення невикористаних підзвітних сум

Звіт про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт

4

Погашення недостач за результатами інвентаризації

Звіряльні відомості, акти інвентаризації, виписка з протоколу інвентаризаційної комісії, розпорядження керівника підприємства

Детальніше про проведення інвентаризації на підприємствах, у тому числі про порядок оформлення виявлених під час неї розбіжностей (надлишків або нестач), ви можете прочитати в «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 93; 2017, № 98.

5

Оприбуткування надлишку грошових коштів за результатами інвентаризації каси

Акт про результати інвентаризації наявних коштів

Про порядок проведення інвентаризації каси див. у розділі 10 на с. 89.

6

Внесок до статутного капіталу підприємства готівковими грошовими коштами

Статут або протокол зборів засновників

7

Надходження поворотної і безповоротної фінансової допомоги

Договір про надання позики або договір дарування

8

Орендна плата

Договір оренди, рахунок-фактура, акт

Майте на увазі: податківці наполягають на тому, що отримані готівкою орендні платежі слід проводити через РРО (див. консультацію в підкатегорії 109.03 БЗ).

3.2. Оприбуткування готівки, що надійшла

Отже, готівкові «грошики» прийшли до каси. Що далі? А тепер їх потрібно за всіма правилами оприбуткувати. Так велить п. 11 Положення № 148. У ньому сказано, що

готівка, яка надходить до кас, оприбутковується в день її отримання в повній сумі

А що є оприбуткуванням готівки? Відповідь знаходимо в п.п. 18 п. 3 Положення № 148.

Так, оприбуткуванням готівки є проведення суб’єктами господарювання обліку готівки в касі на повну суму її фактичних надходжень у касовій книзі або Книзі обліку доходів (і витрат).

Зверніть увагу: в нині чинному Положенні № 148, на відміну від його попередника (Положення № 637), оприбуткуванням готівки більше не вважається відображення готівки, що надійшла, в Книзі обліку розрахункових операцій (далі — КОРО). Тому запис у КОРО тепер, з точки зору оприбуткування готівки, нічого не означає.

Як правильно оприбуткувати готівкові грошові кошти, «знає» п. 11 Положення № 148. У ньому сказано, що оприбуткуванням готівки в касах підприємств (відокремлених підрозділів), які здійснюють готівкові розрахунки з оформленням їх касовими ордерами і веденням касової книги, із застосуванням РРО або із застосуванням КОРО без використання РРО є здійснення її обліку в повній сумі фактичних надходжень у касовій книзі.

На суму, що фактично надійшла до каси, виписують ПКО. А потім на його підставі касир у день надходження готівки здійснює запис у касовій книзі (п. 40 Положення № 148).

Якщо підприємство використовує РРО або РК з КОРО (без застосування РРО), п. 11 Положення № 148 допускає можливість оприбуткування готівки в касовій книзі на підставі фіскальних звітних чеків або даних розрахункових квитанцій. Проте ця норма дисонує з п. 25 Положення № 148, який вимагає здійснювати приймання готівки до каси виключно за ПКО. До самого ж касового ордера може бути додано документ, на підставі якого він складений. У зв’язку з цим радимо все ж оформляти приймання готівки в касу ПКО і вже його дані вносити до касової книги. Принаймні, поки НБУ не прояснить ситуацію із цього приводу.

Для фізосіб-підприємців (далі — ФОП) оприбуткуванням готівки вважатиметься здійснення обліку готівки в повній сумі її фактичних надходжень у Книзі обліку доходів (Книзі обліку доходів і витрат) за формами, затвердженими наказом № 481 або наказом № 579.

Особливий порядок оприбуткування готівки передбачений для суб’єктів господарювання, які відповідно до Закону про РРО мають право здійснювати готівкові розрахунки зі споживачами без використання РРО із застосуванням відповідних книг обліку і специфіка функціонування яких робить неможливим оформлення ними кожної операції касовим ордером. Таке трапляється, зокрема, при продажу проїзних і перевізних документів, білетів державних лотерей, квитків на відвідування культурно-спортивних і видовищних заходів тощо. Згідно з п. 13 Положення № 148 таким суб’єктам дозволено оприбутковувати готівку наприкінці робочого дня за сукупністю операцій у цілому за робочий день з оформленням касовими документами і відображенням у КОРО або РК.

Як бачите, в загальному випадку для того, щоб грошові кошти, отримані в касу підприємства, вважалися оприбуткованими, необхідно належним чином оформити ПКО і зробити про це запис у касовій книзі. Причому оприбутковувані суми готівки повинні відповідати сумам, указаним у відповідних касових (розрахункових) документах (абзац другий п. 13 Положення № 148).

З порядком оформлення ПКО і касових книг ви можете ознайомитися в розділі 4 на с. 26.

3.3. Видача готівки з каси підприємства

Готівкові грошові кошти, отримані підприємством (з банку, від контрагентів, від працівників тощо), можуть використовуватися для забезпечення потреб, що виникають у процесі його функціонування. Найчастіше готівку з каси підприємства видають для:

— виплати заробітної плати, матеріальної допомоги, соціальних допомог;

— виплати підзвітним особам (на витрати на відрядження, господарські потреби, а також на придбання сільськогосподарської продукції);

— видачі позик працівникам;

— здавання готівкової виручки до банку.

Перелік найпоширеніших підстав для виплати готівки з каси підприємства наведено у табл. 3.2.

Таблиця 3.2. Підстави для виплати готівки з каси підприємства

№ з/п

Підстави для видачі готівки з каси підприємства

Документ

1

Видача готівки під звіт (витрати на відрядження і господарські потреби)

Наказ керівника підприємства або заява на видачу готівки з дозвільним написом керівника

2

Виплата заробітної плати, соціальних допомог, матеріальної допомоги

Відомість на виплату готівки

3

Видача позики працівникові

Договір про надання позики

4

Виплата дивідендів учасникам товариства

Виписка з протоколу загальних зборів учасників

5

Здавання готівкової виручки та інших надходжень до каси підприємства на поточний рахунок у банку:

— самостійно

Квитанція до прибуткового документа банку на внесення готівки, засвідчена підписами відповідальних осіб банку і відбитком печатки банку

— через інкасатора

Копія супровідної відомості до сумки з готівкою, завірена підписом і відбитком печатки інкасатора-збирача

— через банкомат або програмно-технічний комплекс самообслуговування для подальшого перерахування на поточний рахунок підприємства

Квитанція/чек банкомата або програмно-технічного комплексу самообслуговування

— шляхом проведення інкасації грошових коштів у режимі реального часу з використанням платіжних терміналів

Чек платіжного термінала

Зверніть увагу: Положення № 148, як і Положення № 637, що передувало йому, не пред’являє до підприємств вимог щодо цільового використання готівкових коштів, отриманих ними зі свого банківського рахунку. Підтримує суб’єктів господарювання в цьому плані і ЦКУ.

У ч. 3 ст. 1066 і ч. 1 ст. 1074 цього Кодексу сказано, що клієнти банку можуть вільно розпоряджатися власними грошовими коштами, що знаходяться на їх банківських рахунках*. При цьому

* За винятком окремих випадків обмеження прав клієнта розпоряджатися грошовими коштами, що знаходяться на його рахунку, встановлених ч. 1 ст. 1074 ЦКУ.

банки не мають права визначати і контролювати напрями використання грошових коштів клієнта

Тому, наприклад, отримавши в банку готівкові кошти для видачі підзвітним особам, підприємство може направити їх на видачу позики працівникові.

До речі, на той факт, що кошти, отримані в банку на певну мету (наприклад, на відрядження працівників), за необхідності (у тому числі й при зміні обставин) можуть бути направлені на інші господарські потреби підприємства, фахівці НБУ вказували в листах від 21.11.2016 р. № 50-0004/95394 і від 26.01.2005 р. № 11-111/226-703. Заповнення відповідного реквізиту в грошовому чеку щодо цільового спрямування готівкових коштів здійснюється виключно для аналізу грошових потоків за напрямами і вивчення тенденцій готівкового обігу.

Також Положення № 148 не містить жодних обмежень стосовно виплат з виручки.

Таким чином, грошові кошти, що надійшли до каси підприємства (з банку, у вигляді готівкової виручки від реалізації або в результаті повернення раніше виданої під звіт готівки), можуть бути видані на будь-які цілі (на госппотреби, відрядження, позики тощо) без попереднього зарахування їх на поточний рахунок у банку.

Єдиний виняток — суми допомоги від Фонду соціального страхування, зняті зі спецрахунку в банку. Їх можна використати тільки за цільовим призначенням.

Зауважте: надходження до каси коштів, що передувало їх видачі, повинно бути належним чином оформлено ПКО і записом у касовій книзі. Про необхідність належного оприбуткування готівки в касі в такому разі говорили і фіскали в роз’ясненні, розміщеному в підкатегорії 109.14 БЗ*.

* Зважаючи на набрання чинності Положенням № 148, це роз’яснення було переведене до складу нечинних, проте не думаємо, що це якось вплинуло на думку податківців.

Видача готівки з каси здійснюється за ВКО або відомостями на виплату готівки** (п. 26 Положення № 148). При цьому пам’ятайте: видачу готівки з каси, не підтверджену підписом одержувача у видатковому документі, для виведення залишку готівки в касі не приймають (абзац другий п. 27 Положення № 148).

** Детальніше див. у розділі 4 на с. 26.

Тому будьте уважні! Адже непідписаний одержувачем ВКО може обернутися для підприємства штрафом за перевищення ліміту каси*** згідно з Указом № 436 (див. с. 96).

*** Про встановлення і дотримання ліміту каси читайте в розділі 5 на с. 54.

3.4. Порядок і строки здавання готівки до банку

Перше, що тут варто відзначити: підприємства можуть зберігати в неробочий час у своїх касах готівкову виручку (готівку) виключно в сумі, що не перевищує встановлений ліміт каси (абзац перший п. 15 Положення № 148). Якщо ж готівкові кошти перевищують такий ліміт, підприємство зобов’язане здавати «вершок» до установи банку для зарахування на свій банківський рахунок.

Таким чином, якщо в окремі дні підприємство «вписується» в ліміт каси, воно може в ці дні не здавати готівку, що накопичилася в касі, до банку (абзац третій п. 49 Положення № 148).

Як бачите, тут ідеться тільки про підприємства. А ось ФОП турбуватися про перевищення ліміту не доведеться, адже для них ліміт каси не встановлюється (п. 14 Положення № 148).

Зауважте:

якщо ліміт каси не встановлений підприємством, усю готівку, наявну в його касі на кінець дня, потрібно здати до банку в порядку, визначеному Положенням № 148

Це дуже важливий момент! Адже інакше вся готівка, що знаходиться в касі підприємства на кінець робочого дня і своєчасно не здана до банку, вважатиметься понадлімітною з усіма наслідками, що з цього випливають (п. 53 Положення № 148).

Але нюанси, що стосуються ліміту каси, поки що залишимо осторонь (про них ми окремо говоритимемо в розділі 5 на с. 54), а зараз сконцентруємо увагу на процедурі здавання готівки до банку.

Готівкові грошові кошти суб’єкти господарювання можуть здавати до банку такими способами (абзац другий п. 16 Положення № 148):

— самостійно (у тому числі із застосуванням платіжних пристроїв і через пункти приймання готівки);

— через відповідні служби, яким згідно із законодавством України надано право на перевезення валютних цінностей та інкасацію коштів;

— через підприємства, які отримали ліцензію НБУ на надання банкам послуг з інкасації.

Зверніть увагу: здавати готівку можна для зарахування на будь-який банківський рахунок суб’єкта господарювання на його вибір. Про те, в які строки це потрібно робити, нам розкажуть пп. 48 і 49 Положення № 148.

Спочатку скажемо, що законодавець дозволяє не встановлювати строки здавання готівкової виручки (готівки) до банку ФОП (див. розділ 9 на с. 85) і, власне, самим банкам (абзац третій п. 14 Положення № 148). Крім того, «амністовані» релігійні організації****, що не здійснюють виробничу або іншу підприємницьку діяльність. Їм не встановлювати строки здавання готівки до банку дозволяє п. 51 Положення № 148.

**** Релігійні громади, управління та центри, монастирі, релігійні братства, місіонерські товариства (місії), духовні навчальні заклади.

А ось інші суб’єкти господарювання строки здавання готівкової виручки для зарахування на свої банківські рахунки визначають за погодженням з банком, у якому відкрито рахунок і на який зараховуються кошти. Погоджені строки зазначають у договорах банківського рахунку між підприємствами і банками.

При цьому потрібно дотримуватися вимог Положення № 148. Залежно від особливостей діяльності і місцерозташування підприємства встановлено такі строки здавання готівки (див. табл. 3.3):

Таблиця 3.3. Строки здавання готівки до банку

№ з/п

Юридичні особи

Строки здавання готівки до установи банку

1

Підприємства, розташовані в населених пунктах, у яких є банки

Щодня (у день надходження готівки до каси)

2

Підприємства, у яких час закінчення робочого дня (зміни), встановлений правилами внутрішнього трудового розпорядку і графіками змінності відповідно до законодавства України, не дає змогу забезпечити здавання готівки в день її надходження

День, наступний за днем надходження готівки до каси

3

Підприємства, які розташовані в населених пунктах, де немає банків

Не рідше ніж один раз на 5 робочих днів

Для забезпечення своєчасного здавання виручки банки можуть створювати каси для приймання готівкової виручки у вихідні і святкові дні, а також у післяопераційний час.

Підприємства, що працюють у вихідні і святкові дні і не мають можливості здати отриману ними за ці дні готівкову виручку (готівку) до банку через відсутність відповідної домовленості з банком на інкасацію коштів, здають її (абзац перший п. 49 Положення № 148):

— через банкомати або програмно-технічні комплекси самообслуговування в день надходження готівки до каси або

— безпосередньо до банку протягом операційного часу наступного робочого дня банку і підприємства.

Окремим юридичним особам установлено особливі правила здавання готівки. Зокрема, йдеться про підприємства, що здійснюють страхову діяльність і діяльність з випуску і проведення лотерей. Такі суб’єкти господарювання встановлюють строки здавання готівки для страхових агентів і розповсюджувачів лотерей, що діють на підставі укладених договорів, з урахуванням специфіки їх функціонування (режиму роботи у вечірні години, вихідні та святкові дні) і обсягів виручки, що здається, але не рідше одного разу на 5 робочих днів (абзац п’ятий п. 48 Положення № 148).

Видачу готівки з каси для здавання її до банку відповідно до п. 29 Положення № 148 оформляють ВКО з відображенням такої операції в касовій книзі.

висновки

  • Готівку, що надходить до кас, оприбутковують у день її отримання в повній сумі шляхом її обліку в касовій книзі / Книзі обліку доходів (і витрат).
  • Приймання готівки до каси здійснюють за ПКО, а видачу — за ВКО або відомостями на виплату готівки.
  • Законодавство не пред’являє до суб’єктів господарювання вимог стосовно цільового використання готівкових коштів, отриманих ними у вигляді виручки.
  • Готівкові кошти, що перевищують установлений ліміт каси, підприємство зобов’язане здавати до установи банку для зарахування на свій банківський рахунок у строки, встановлені Положенням № 148.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі