Теми статей
Обрати теми

Як зміняться дивіденди в ТОВ?

Амброзяк Наталя, юрист
Закон про ТОВ не обійшов стороною і «дивідендне» питання. Цей нормативно-правовий акт вивів на законодавчий рівень правила проведення виплат учасникам «обмеженого» товариства. Що це за правила? Що зміниться, а що залишиться таким же у порядку виплати дивідендів? Відповіді в цій статті.

Детально про юридичні й облікові моменти нарахування, а також виплати дивідендів ви зможете прочитати в «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 26. У цій статті ми проаналізували тільки те, що міститься в Законі про ТОВ.

Суть і форма дивідендів

Суть. Звичайно, зміст дивідендів залишиться тим самим: частина прибутку, розрахована пропорційно розміру часток учасників товариства в статутному капіталі.

Але Закон про ТОВ «підчистить» і уточнить деякі формулювання.

По-перше, з набранням чинності цим Законом частина прибутку належатиме учасникам, які були такими на день прийняття рішення про виплату дивідендів. Закон про госптовариства оперує розмитим словосполученням «початок строків виплати дивідендів».

По-друге, новий Закон прямо вказав на те, що дивіденди розраховуються з чистого прибутку.

Форма. На відміну від діючих правил, Закон про ТОВ встановлює, що товариство виплачує дивіденди грошовими коштами. Проте інше (наприклад, виплата в натуральній формі) може бути встановлене одностайним рішенням загальних зборів учасників, у яких взяли участь усі учасники товариства.

На сьогодні порядок виплати «натуральних» дивідендів ТОВ може регулювати в режимі «вільного плавання» без жорстких вимог до кількості голосів і присутніх на зборах учасників. Хоча подібні вимоги цілком можуть бути і в діючих статутах товариств.

Порядок розрахунку дивідендів

З моменту набрання чинності Законом про ТОВ

підприємства зможуть виплачувати дивіденди за будь-який період, кратний кварталу, якщо інше не передбачене статутом

Новизна цих положень у тому, що такі правила прямо прописали в законі. Використовувати будь-який період для виплати дивідендів можна вже зараз. Щоправда, на сьогодні загальні збори учасників товариства можуть «начхати» на відсутність у статуті згадки про період і виплатити, наприклад, дивіденди за місяць. А вже після набрання чинності Законом про ТОВ у цій ситуації можна використовувати будь-який період, але тільки кратний кварталу.

Цікаво і те, що вперше на законодавчому рівні передбачаються чіткі строки для ТОВ щодо виплати дивідендів. Зокрема, виплата дивідендів здійснюватиметься в строк не більше 6 місяців з дня прийняття рішення про їх виплату, якщо інший строк не встановлений статутом товариства або рішенням загальних зборів (ч. 4 ст. 27 Закону про ТОВ).

Хоча і тут, як бачите, законодавець надає можливості врегулювати строки самостійно.

Періодичність розподілу прибутку

Для акціонерних товариств уже стало нормою те, що вирішувати «дивідендне» питання їм необхідно щорічно. Уся справа в положеннях абз. 3 ч. 2 ст. 32 Закону про АТ*.

* Хоча невиконання загальними зборами акціонерів цього обов'язку ні до чого не призведе.

Ось законодавець вирішив і в Закон про ТОВ внести подібну норму. Зокрема, згідно з ч. 2 ст. 31 цього Закону щорічні загальні збори скликаються протягом 6 місяців року, що йде за звітним, якщо інше не встановлене законом.

І найголовніше:

до порядку денного щорічних зборів обов’язково вносяться питання про розподіл чистого прибутку товариства, про виплату дивідендів і про їх розмір

Але не потрібно панікувати завчасно! Ця норма не зобов’язує товариство виплачувати дивіденди 1 раз на рік. Адже, як і раніше, розпорядження прибутком — внутрішня справа кожного ТОВ.

Це питання — виключна компетенція загальних зборів (пп. 11, 12 ч. 2 ст. 30 Закону про ТОВ). Зобов’язати найвищий орган управління прийняти рішення про направлення прибутку на виплату дивідендів навіть суд не зможе. У питаннях виключної компетенції Феміда не має права підміняти загальні збори учасників (див. постанову ВС від 28.02.2018 р. у справі № 923/1106/16).

Щодо дивідендів цю позицію свого часу прямо висловили також Верховний Суд України в п. 35 постанови Пленуму ВСУ від 24.10.2008 р. № 13 і Вищий господарський суд у п. 3.1 постанови Пленуму ВГСУ від 25.02.2016 р. № 4.

Обмеження щодо виплати дивідендів

Сьогодні подібний перелік є тільки щодо акціонерних товариств. З набранням чинності новим Законом ТОВ теж не має права приймати рішення про виплату дивідендів або виплачувати їх, якщо (ст. 27 Закону про ТОВ):

1) товариство не розрахувалося зі своїми учасниками у зв’язку з припиненням їх участі в цьому товаристві або з правонаступниками учасників цього товариства;

2) у товариства недостатньо (буде недостатньо) майна для задоволення вимог кредиторів за зобов’язаннями, строк виконання яких настав.

І найголовніше — з моменту, коли запрацює новий Закон,

ТОВ втратить право виплачувати дивіденди учасникові, який повністю або частково не вніс вклад у статутний капітал

Такою нормою законодавець намагається підштовхувати учасників вносити свою частку в статутний капітал товариства. І варто визнати, цей механізм має бути достатньо ефективним. Але це поки що тільки наші припущення. Як буде все працювати в «польових умовах» — покаже час і практика.

Крім того, статутом можуть додатково передбачатися інші обмеження щодо виплати дивідендів. Утім, вам ніхто не забороняє включати подібні положення в статут уже зараз.

Також важливим нововведенням Закону про ТОВ є відповідальність посадових осіб за введення в оману учасників товариства з приводу фінансового положення товариства. Детальніше про це ви зможете прочитати на с. 39 номера.

Ну що ж, із дивідендами за новим Законом про ТОВ ми теж розібралися. Незважаючи на те, що Закон про ТОВ деталізує правила нарахування і виплати дивідендів, усе ж у товариств залишається місце для маневру й індивідуалізації. Сподіваємося, що ці зміни підуть на користь і учасникам ТОВ, і самому товариству. А якщо все ж виникнуть проблеми, то ми обов’язково допоможемо вам знайти вихід.

висновки

  • Підприємства зможуть виплачувати дивіденди за будь-який період, кратний кварталу, якщо інше не передбачене статутом.
  • До порядку денного щорічних зборів обов’язково вносяться питання про розподіл чистого прибутку товариства, про виплату дивідендів і про їх розмір.
  • За загальним правилом дивіденди виплачуються в грошовій формі.
  • Товариство не має права виплачувати дивіденди учасникові, який повністю або частково не вніс свій вклад у статутний капітал.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі