Теми статей
Обрати теми

Вдалі ПДВ-узагальнення від Мінфіну

Мінфін наказом від 03.08.2018 р. № 673 затвердив чотири узагальнюючих податкових консультації (УПК) з питань оподаткування ПДВ:
— від’ємної різниці між ціною придбання (звичайною ціною) товару і ціною реалізації такого товару на експорт;
— операцій з отримання постійним представництвом нерезидента фінансування від головної компанії — нерезидента;
— операцій банків і інших фінансових установ з передачі у фінансовий лізинг майна, придбаного ними у власність у результаті звернення стягнення на таке майно.

Коментар до ще однієї УПК — про документальне підтвердження знищення або руйнування основних виробничих або невиробничих засобів — див. на с. 3.

У першій із цих консультацій Мінфін «закріпив» нормальний підхід до оподаткування ПДВ збиткового експорту — про те, що за нульовою ставкою оподатковується вся база оподаткування такої операції, у тому числі і «мінбазова» різниця між ціною придбання (звичайною ціною) товару і ціною реалізації цього товару на експорт. Нагадаємо, що після низки програних судів з таким підходом давно погодилися і фіскали — детальніше на цю тему читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 21, с. 23, 2017, № 45, с. 7 і 2018, № 35-36, с. 25.

У другій УПК Мінфін роз’яснив, що суми фінансування, які отримуються постійним представництвом нерезидента від головної компанії, не є платою за товари/послуги, тобто об’єкт оподаткування ПДВ тут відсутній. Суми такого фінансування не враховуються при обчисленні обсягів операцій для цілей реєстрації постійного представництва нерезидента платником ПДВ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі