Теми статей
Обрати теми

Дохід опустився нижче 1 млн грн.: чи треба застосовувати РРО

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
За результатами 2017 року дохід фізособи-підприємця (ФОП) на єдиному податку (група 3) перевищив 1 млн грн. Проте при цьому усі надходження були у безготівковій формі (РРО не застосовували). У 2018 році дохід ФОП не дотяг до критичної межі в 1 млн грн., але в той же час в цей період «проскочила» одна готівкова операція. Чи треба було ФОП застосовувати РРО?

Скажемо відразу — так, треба. Річ у тім, що ФОП на єдиному податку (ЄП) може не застосовувати РРО тільки в двох випадках:

— якщо він не потрапляє під дію ст. 3 Закону про РРО;

— якщо він звільнений від РРО згідно з п. 296.10 ПКУ і ст. 9 Закону про РРО.

Більше того, щоб отримати РРО-звільнення згідно з п. 296.10 ПКУ, ФОП-ЄП груп 2 і 3 повинні виконати наступні умови:

а) не продавати технічно складні побутові товари, що підлягають гарантійному ремонту (а з 01.01.2019 р. — ще ліки і медвироби);

б) обсяг доходу протягом календарного року тримати «у рамках» 1 млн грн.

Як тільки вказана межа буде перевищена, застосування РРО для ФОП-ЄП стане обов’язковим. При цьому почати застосовувати РРО йому треба з 1 числа першого місяця кварталу, що йде за виникненням такого перевищення (абзац третій п. 296.10 ПКУ).

ФОП-ЄП перевищив граничний розмір доходу в 1 млн грн. за підсумками 2017 року, тому він зобов’язаний був би почати застосовувати РРО вже з 2018 року.

Коли б не одне «але»! Згідно з п. 3 Закону про РРО*, РРО зобов’язані застосовувати суб’єкти господарювання, що здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг).

* Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 р. № 265/95-ВР.

Якщо ж проводити розрахунки за товари/послуги у безготівковій формі через банківські установи (без використання платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо), РРО застосовувати не треба. З цим погоджуються і податківці (БЗ 109.03).

Тому ФОП-ЄП, навіть перевищивши встановлену межу в 1 млн грн., цілком законно не використовував РРО. Його від цього рятувала ст. 3 Закону про РРО.

Проте це ще не всі сюрпризи, які приховує в собі п. 296.10 ПКУ. У такій нормі, що «звільняє від РРО», є невелика каверза. Абзац третій п. 296.10 ПКУ свідчить: одного разу перевищивши мільйонний критерій, ФОП-ЄП зобов’язаний буде застосовувати РРО в усіх подальших податкових періодах протягом його реєстрації як платника ЄП (!).

Увага! Зниження обсягів доходу в подальших періодах від РРО-повинності такого ФОП-ЄП не врятує. Тимчасовий перехід на загальну систему оподаткування або припинення підприємницької діяльності, щоб позбавитися від РРО-обов’язку, теж не спрацює (БЗ 109.02) (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 99, с. 28).

Уникнути РРО-повинності ФОП-ЄП може тільки у тому випадку, якщо абсолютно усі розрахунки він здійснюватиме виключно у безготівковій формі. Тобто знову ж таки прикриється ст. 3 Закону про РРО.

Тобто, порушивши граничну межу доходу в 2017 році, ФОП-ЄП зобов’язаний використовувати РРО при проведенні готівкових розрахунків. При цьому не має значення, перевищив він в 2018 році обсяг доходу в 1 млн грн. чи ні. Після 01.01.2018 р. при здійсненні навіть однієї-єдиної готівкової операції ФОП-ЄП повинен був скористатися РРО.

Якщо ФОП-ЄП не потурбувався про це і не провів розрахункову операцію через РРО — йому загрожують штрафи за роботу без касового апарату (перераховані в ст. 17 Закону про РРО). Хоча якщо це було перше РРО-порушення за календарний рік, то можна відбутися незначними штрафами (детальніше — у спецвипуску «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 24, с. 79).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі