Теми статей
Обрати теми

Що до СЕА потрапило, те пропало (ну, майже…)

Павленко Олексій, податковий експерт
У постачальника заблокували декілька ПН за грудень на поставлені нам товари. Щоб зареєструвати свої грудневі ПН на покупців цих товарів, нам довелося поповнити електронний рахунок. А оскільки ПК у нас не було, то ця сума вилізла до сплати за декларацією за грудень і з електронного рахунку була списана до бюджету. У зв’язку з цим виник ло запитання: якщо ПН постачальника розблокують, чи є у нас шанс повернути ці гроші на свій поточний рахунок?

Запитання нас дещо здивувало. Бо як можна повернути на поточний рахунок підприємства кошти, які вже законно списані Казначейством до бюджету на сплату реально заявлених за декларацією ПЗ? Можливо, автор запитання просто дещо сплутав «віртуальну» суму регліміту (ΣНакл — основний показник СЕА-формули, наведеної в п. 2001.3 ПКУ) із сумою «живих» коштів на електронному рахунку в СЕА. А віртуальну суму регліміту (ΣНакл), яка повинна «проявитися» у платника після реєстрації розблокованих ПН постачальника (на відміну від суми коштів на електронному рахунку), на поточний рахунок платника не повернеш…

Тому давайте відокремимо «мух від котлет» і детально розглянемо, що ж відбувається в такому разі у платника в СЕА (з рахунком і реглімітом).

Для спрощення ситуації візьмемо як приклад, що сума ПДВ за заблокованими ПН постачальника склала 100 грн., і така ж сума ПДВ була відображена підприємством у ПН, оформлених на його покупців. І що при цьому сума «вхідного» регліміту (ΣНакл) у нашого платника дорівнювала нулю. Для зручності розіб’ємо згадані події за пунктами в хронологічному порядку.

1. Заблоковано ПН постачальника. Тому сума регліміту (ΣНакл) у платника не змінилася (не збільшилася) і усе так само дорівнює нулю.

2. Перераховано гроші платником (100 грн.) на електронний рахунок. Регліміт збільшився за рахунок показника ΣПопРах і дорівнював 100 грн. Це було необхідно для реєстрації платникові своїх ПН, виписаних покупцям.

3. Зареєстровано свої ПН в ЄРПН із загальною сумою ПДВ 100 грн. і одночасно на цю ж суму зменшився регліміт через показник ΣНаклВід.

4. Складено і подано платником декларацію за грудень, в якій через відсутність (з «блокувальної» причини) ПК «вилізли» ПЗ у сумі 100 грн., які Казначейство справно і списало з електронного рахунку до бюджету після подання декларації.

5. Розблоковано ПН постачальника, що містять суму ПДВ 100 грн. (припустимо, це відбулося в січні 2018 року). У цьому випадку ПН того ж дня мають бути зареєстровані в ЄРПН (щоправда, лише за наявності на дату розблокування у вашого постачальника невід’ємної суми регліміту*). При цьому майте на увазі, що в СЕА вони будуть проведені наче заднім числом — тією датою, коли постачальник їх подав для реєстрації (так фіскали налаштували ПЗ СЕА, щоб їм зручніше було рахувати штрафи за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК за ст. 1201 ПКУ). Проте заднім числом ПДВ із цих розблокованих ПН включати у ПК не можна. Чому — читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 71, с. 22.

* Детальніше про програмні «розблокувальні» нюанси читайте на с. 20 і в «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 85, с. 3.

У день, коли ПН будуть фактично зареєстровані в ЄРПН, сума регліміту у платника (через показник ΣНаклОтр) буде збільшена на 100 грн. Але від цього гроші на електронному рахунку не з’являться. Просто платник зможе на цю суму ПДВ (100 грн.) зареєструвати нові ПН — без вкидання грошей на електронний рахунок.

Далі, у будь-якому періоді починаючи з місяця фактичної реєстрації (наприклад, січня 2018 року) і закінчуючи 1095-м днем з дати складання ПН, платник може включити ПДВ з розблокованих ПН (у розмірі 100 грн.) собі в ПК.

Тому в цій ситуації шанс повернути гроші (сплачені в погашення ПЗ за грудень 2017 року) саме на поточний рахунок ми бачимо тільки у разі відшкодування ПДВ з бюджету за деклараціями наступних періодів — коли за рахунок ПДВ за розблокованими ПН виникне від’ємне значення за декларацією (і якщо платник вже розрахувався з постачальником грошима за це товарне постачання). Або ці суми просто зменшать поточні ПЗ у тому періоді, коли їх платник включить у ПК.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі