Теми статей
Обрати теми

Підприємець — особа з інвалідністю

Соломіна Марія, податковий експерт
Дієздатні громадяни з інвалідністю без перешкод можуть зареєструватися підприємцями. Але ви вже знаєте, що особам з інвалідністю надаються пільги в різних сферах. Тому неодмінно виникає запитання: чи є пільги в оподаткуванні доходів підприємців, які мають інвалідність? Розбираємося разом!

Порядок оподаткування підприємницьких доходів залежить від обраної системи оподаткування. Давайте спершу пробіжимося по єдиному податку, потім подивимося, як справи зі сплати ПДФО та ВЗ у загальносистемників. І вже на закуску поговоримо про сплату підприємцями з інвалідністю ЄСВ «за себе».

Підприємець з інвалідністю на єдиному податку

Правила сплати єдиного податку не передбачають жодних пільг для підприємців з інвалідністю. Перед єдиним податком всі рівні. Єдині, хто може дозволити собі невеликі «канікули» протягом року зі сплати єдиного внеску, це спрощенці груп 1 і 2 (див. п. 295.5 ПКУ).

Так, якщо в єдиноподатників груп 1 і 2 немає найманих працівників, то вони звільняються від сплати єдиного податку на період:

— відпустки протягом одного календарного місяця на рік, якщо тривалість відпустки триває один місяць. Про намір піти у відпустку слід проінформувати ДПІ за місцем свого обліку. Яким чином? Просто подати заяву в довільній формі із зазначенням інформації про період відпустки;

хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів. Про хворобу повідомте податківців — надайте їм заяву в довільній формі та копію листка (листків) непрацездатності, що підтверджує період хвороби. Детальніше — у «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 76.

Підприємець з інвалідністю на загальній системі

Зазирнувши до розд. IV ПКУ, який регулює правила обкладення ПДФО, побачимо, що про осіб з інвалідністю там згадується не один раз. Але всі ці згадки стосуються тільки цивільних (непідприємницьких) доходів. Для обкладення ПДФО доходів підприємця на загальній системі є окрема ст. 177 ПКУ. Але вона, на жаль, жодних пільг підприємцям з інвалідністю не дає, у тому числі і на зменшення оподатковуваного доходу або ставки ПДФО.

Також для підприємців з інвалідністю не передбачені пільги в частині сплати військового збору з підприємницьких доходів.

То може нас ЄСВ порадує? Читаємо далі!

ЄСВ «за себе»

Ура! Фізичні особи — підприємці, незалежно від обраної системи оподаткування, звільняються від сплати ЄСВ «за себе», якщо вони є особами з інвалідністю й отримують згідно із законом пенсію або соціальну допомогу. Це прямо зазначено у ч. 4 ст. 4 Закону № 2464. Причому встановлена група інвалідності значення не має.

З якого періоду підприємець, який набув статусу особи з інвалідністю та отримує відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу, звільняється від сплати ЄСВ «за себе»? З наступного місяця після набуття такого статусу. Адже

пропорційний розрахунок бази нарахування ЄСВ для цієї категорії платників Законом № 2464 не передбачений

(див. роз’яснення в підкатегорії 301.04.02 БЗ).

Чи потрібно повідомляти податківців про набуття права не сплачувати ЄСВ «за себе»? Якщо підприємець є особою з інвалідністю та отримує пенсію, то йому повідомляти контролюючий орган про набуття статусу особи з інвалідністю не потрібно.

А от якщо ФОП є особою з інвалідністю та отримує соціальну допомогу від Фонду соціального страхування або Управління праці та соціального захисту населення, то підтвердженням встановлення інвалідності буде довідка до акта огляду в МСЕК про встановлення групи інвалідності. Копію цієї довідки потрібно надати до контролюючого органу за місцем реєстрації.

А як бути, якщо ФОП не знав, що звільнений, і сплатив ЄСВ «за себе»? Чи можна все «відмотати» назад?

Якщо сплачував ЄСВ «за себе»

Важливо! З ЄСВ, помилково сплаченим за місяці поточного року, проблем бути не повинно, якщо не подано Звіт за формою № Д5 за цей період.

Для повернення таких сум скористайтеся Порядком зарахування у рахунок майбутніх платежів ЄСВ або повернення надміру та/або помилково сплачених коштів, затвердженим наказом Мінфіна від 16.01.2016 р. № 6. Про те, як він працює, ми розповідали в «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 29, с. 22.

А тепер давайте припустимо, що хтось із підприємців забув, що звільнений, і подав Звіт з ЄСВ «за себе» з нарахованими сумами ЄСВ за цей період. Як бути?

Частина 4 ст. 4 Закону № 2464 установлює, що підприємці з інвалідністю, які отримують відповідно до закону пенсію або соцдопомогу, можуть бути платниками ЄСВ тільки за умови їх добровільної участі в системі загальнообов’язкового державного соцстрахування.

На нашу думку, добровільна участь здійснюється на підставі договору про добровільну участь. Але фіскали вважають по-іншому. Згідно з їх роз’ясненням з підкатегорії 301.09 БЗ

достатньою умовою для добровільної участі є самостійне визначення ФОП бази нарахування ЄСВ з її відображенням у Звіті за формою № Д5

При цьому податківці посилаються на абзац другий п. 4 розд. III Інструкції № 449.

Чим це погано? Якщо ФОП з інвалідністю не знав, що він звільнений від сплати ЄСВ, або знав це, але забув (запрацювався/помилився) і здав за себе річний Звіт за формою № Д5, у якому «на автоматі» визначив базу нарахування ЄСВ за весь рік, то він не зможе «відмотати» все назад: ініціювати перевірку і на тій підставі, що з ним не був укладений договір добровільної участі, вимагати зняття надміру нарахованих сум ЄСВ «за себе». Адже він САМ у Звіті визначив для себе базу нарахування ЄСВ. Тобто зобов’язаний сплатити з неї ЄСВ.

Тому будьте уважні! Якщо ви весь 2018 рік були звільнені від сплати єдиного внеску, Звіт з ЄСВ «за себе» не подавайте. Якщо ви були платником ЄСВ частину 2018 року, базу нарахування ЄСВ проставте по місяць (включно), у якому вам була призначена пенсія або соціальна допомога.

Зверніть увагу: Звіт за формою № Д5 ФОП подають виключно стосовно внесків, сплачених «за себе». А ось інформацію щодо найманих працівників надають контролюючому органу щомісячно за формою № Д4.

висновки

  • Підприємець з інвалідністю, який працює на загальній системі оподаткування, сплачує ПДФО і ВЗ з підприємницьких доходів у загальному порядку.
  • Підприємці з інвалідністю не мають пільг зі сплати єдиного податку.
  • Підприємці з інвалідністю, які отримують згідно із законом пенсію або соцдопомогу, звільнені від обов’язкової сплати ЄСВ «за себе».
  • Звільнення від сплати ЄСВ «за себе» за підприємцями з інвалідністю починає діяти з наступного місяця після набуття такого статусу.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі