Теми статей
Обрати теми

Коригуємо РК до зведених «розподільчих» ПН

Децюра Сергій, податковий експерт
Лист ДФСУ від 14.06.2018 р. № 2612/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

висновок документа

При виправленні помилки у зведеній «розподільчій» податковій накладній (ПН) у графі 2 розрахунку коригування (РК) зазначається окрема причина коригування — «Коригування зведеної податкової накладної, складеної відповідно до пункту 199.1 статті 199 ПКУ»

Чергове роз’яснення фіскалів, в якому вони вказують на те, що існує більше ніж 7 «дозволених» причин коригування (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 40, с. 14).

Нагадаємо: нещодавно у БЗ 101.16 вони заявили, що при коригуванні обсягу постачання у зведеній «компенсуючій» ПН слід вказувати тільки притаманну їй причину коригування (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 52-53, с. 3).

А вже в листі, що коментується, вони говорять, що є своя причина коригування і для зведеної «розподільчої» ПН, складеної відповідно до п. 199.1 ПКУ (тобто коли товари/послуги, необоротні активи частково використовуються в оподатковуваних операціях, а частково — ні).

Так що ж це виходить? Причин коригування багато. Чому ж ми користуємося тільки певною невеликою їх частиною, якою так «щедро» поділилися з нами фіскали?

Оголосіть весь список, будь ласка! ☺

Хоча ні, не потрібно. Не виключено, що всі ці консультації чи їх частина з новими причинами це тільки фільчина грамота? І вони діють тільки на папері, а не при реєстрації в ЄРПН? Самі запитання.

Проте повернемося до реальності.

У листі, що коментується, фіскали стверджують: виправляти помилку у зведеній «розподільчій» ПН, складеній відповідно до п. 199.1 ПКУ, потрібно, як і в більшості ПН — у два рядки:

1) у першому з таких рядків зі знаком «-» зазначити показники рядка ПН, які виправляються.

При цьому у графі 1 такого РК вказується номер за порядком рядка зведеної ПН, що коригується. А от графи 4.1, 4.2, 4.3, 6 — 12, 14 будуть порожніми. Причина: відсутність показників у графах 3, 4.1, 4.2, 4.3, 5 — 9, 11 такої зведеної ПН (п. 25 п п. 9 п.п. 16 Порядку № 1307*). Усі інші графи заповнюєте як і в ПН;

* Порядок заповнення ПН, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307.

2) у другому рядку РК — виправлені показники, тобто правильні дані.

У графі 1 цього рядка вказуєте новий черговий порядковий номер рядка, якого не було в зведеній податковій накладній, що коригується. Графи 4.1, 4.2, 4.3, 6 — 12, 14, як і у «мінусовому» рядку, залишаються порожніми. Усі інші графи заповнюєте як і в ПН.

Увага! У графі 2 у всіх рядках РК, які заповнюються у зв’язку з таким коригуванням (тобто як у «мінусових», так і в «додатних»), зазначаєте причину коригування — «Коригування зведеної податкової накладної, складеної відповідно до пункту 199.1 статті 199 ПКУ».

Також фіскали зазначають, що така причина коригування може зазначатися лише при коригуванні зведених ПН, які не видаються отримувачу (покупцю) — платнику податку. Чому вони зробили таке уточнення — незрозуміло. Річ у тім, що зведені «розподільчі» ПН, складені згідно із п. 199.1 ПКУ, ніколи не видавалися покупцю. У цих ПН у графі «Отримувач (покупець)» платник податку зазначає власне найменування підприємства, яке складає ПН, у рядку «Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» проставляється умовний ІПН «600000000000» (п. 11 Порядку № 1307).

До відома! Ця нова причина коригування, як і попередня, поки що не «легалізована» (її немає серед 7 «дозволених»).

Але сам факт згадки про неї фіскалами дає надію платникам ПДВ, що невдовзі все-таки вона буде схвалена. І ви зможете вносити за цим алгоритмом зміни до таких зведених «розподільчих» ПН. Бажано, щоб все почало працювати до кінця року. Оскільки саме тоді відповідно до ст. 199 ПКУ платники ПДВ масово почнуть розраховувати цьогорічний показник антиЧВ і коригувати податкові зобов’язання, нараховані у «розподільчих» зведених ПН.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі