Теми статей
Обрати теми

РК на зміну ставки з 20 % на 7 % і навпаки

Войтенко Тетяна, податковий експерт
За матеріалами категорії 101.15 Бази знань*

* Див. на сайті ДФСУ (zir.sfs.gov.ua) в розділі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс».

висновок документа

Податкову накладну (ПН), у якій помилково застосували основну ПДВ-ставку замість 7 % або ж 7 % замість 20 %, виправляють розрахунком коригування (РК). Причина коригування — «Зміна номенклатури». У розділі «А» такого РК заповнюють рядок, що відповідає правильній ставці податку

Великою мірою уся суть консультації полягає в одній фразі: для цілей виправлення помилок, допущених у ПН, складають РК (п. 192.1 ПКУ). Причому виходячи з контексту відповіді і сумових помилок у тому числі. А тому, сподіваємося, фантазії контролерів з листа ДФСУ від 13.04.2018 р. № 1571/6/99-99-12-02-01-15/ІПК були випадковістю і їх позиція не набуде статусу сталої. Хоча... майбутнє покаже. У ньому, нагадаємо, фіскали висловилися за виправлення сумових помилок у два етапи. На їх думку, спочатку потрібно скласти «зменшуючий» РК (для обнуління/сторнування «заниженої» помилкової ПН), після чого оформити правильну ПН заднім числом (датою першої події). Про безпідставність таких вигадок читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 49, с. 24.

Насправді сумові помилки цілком можна виправити одним РК. Стосується це і ситуацій, коли:

1) на операції з постачання товарів/послуг, що підлягають ПДВ-оподаткуванню за основною ставкою, ПН виписана зі ставкою 7 %;

2) податкові зобов’язання необхідно було нарахувати за ставкою 7 %, а зазначили у ПН ставку 20 %.

Складають такий «виправляючий» РК на дату виявлення (!) помилки, тобто в полі «Дата складання» зазначають дату, коли виявили помилку. Заповнюють його стандартно — у два рядки:

— «мінусовим» — обнуляють помилковий рядок ПН (з неправильною ставкою податку);

— «плюсовим» (з новим номером, наступним за останнім номером рядка помилкової ПН) — переписують ті ж дані, але з правильною ПДВ-ставкою.

В обох випадках:

— коригування здійснюють за кількістю: у РК заповнюють гр. 1 — 6, «кількісні» гр. 7 та 8, а також 11 — 14 («цінові» гр. 9 та 10 не заповнюють, БЗ 101.15);

— обирають причину коригування — «Зміна номенклатури»;

— у полі «Код ставки» зазначають відповідну ПДВ-ставку;

— у розділі «А» заповнюють рядок з правильною ставкою податку, тобто тією, яка має бути насправді. Судячи з усього, тут податківці мають на увазі підсумковий коригуючий рядок I, де й буде зафіксований результат коригування суми ПДВ. А ось ПДВшні рядки II, III і «базові» рядки IV, V розділу А мають бути показані розгорнуто з відповідним знаком (+/-). Так, принаймні, зараз «заточено» програмне забезпечення (ПЗ). Зауважте! При такому підході до виправлення вилізе ∑Перевищ, знову-таки в умовах налаштувань сьогоднішнього ПЗ (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 33, с. 7).

Припустимо, при складанні ПН помилково обрали не ту ставку податку. Через що підсумкова сума в такій ПН викривлена в більшу/меншу сторону. При цьому ПДВ-базу зазначили правильно.

ПН склали на 7 % замість 20 %. Такий РК — «збільшуючий». У ньому зі знаком «-» знімають обсяг постачання, який був відображений у ПН за ставкою 7 %, і зі знаком «+» вписують обсяг операцій, оподатковуваних за ставкою 20 %. У розділі А такого «збільшуючого» РК за рядком I засвітиться додатне коригування податку в розмірі 650 грн.

ПН склали на 20 % замість 7 %. Такий РК — «зменшуючий». У нього зі знаком «-» заносять обсяг постачання, який був відображений у помилковій ПН за ставкою 20 %, і зі знаком «+» відображають обсяг операцій з правильною ставкою — 7 %. ПДВ-бази в графі 13 такого РК будуть однакові. За рядком I розділу А цього РК буде зафіксовано від’ємне ПДВ-коригування в сумі 156 грн.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі