Теми статей
Обрати теми

У РК до підсумкових ПН — звичайні причини

Солошенко Людмила, податковий експерт
За матеріалами категорії 101.15 Бази знань*

* Див. на сайті ДФСУ (zir.sfs.gov.ua) у розділі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс».

висновок документа

При складанні розрахунку коригування (РК) до підсумкової податкової накладної (ПН) зазначають відповідну причину коригування: «Зміна ціни», «Зміна кількості», «Зміна номенклатури», «Повернення товару або авансових платежів»

Ну нарешті! Податківці пролили світло, як заповнювати РК до підсумкових ПН: які в них зазначати причини. Сенсацій не сталося. У РК до підсумкових ПН зазначають звичайну причину (залежно від суті коригування): «Зміна ціни», «Зміна кількості», «Зміна номенклатури», «Повернення товару або авансових платежів». Отже сумнівів більше бути не може: причина «Зменшення обсягу при нульовій кількості» — не для підсумкових ПН. Вона для особливого випадку: якщо «напартачили» в колишніх коригуваннях і попередніми РК некоректно обнулили кількість/обсяг (БЗ 101.15, докладніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 40, с. 15).

Хоча, сказати правду, спочатку з її формулювання убачалася «схожість» із роздробом (останньому навіть вдавалося на перших порах з такою причиною зареєструвати РК). Адже гр. 4, 5, 6, 7 (тобто ціну/кількість) у підсумкових ПН не заповнюють. Їх залишати порожніми рекомендують самі контролери (БЗ 101.16, докладніше про заповнення підсумкових ПН див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 78, с. 22).

І все-таки, в РК до підсумкових ПН податківці радять використати звичайні причини і заповнювати такий РК звичним способом — у два рядки:

— «мінусовим» — знімати рядок підсумкової ПН,

— а «плюсовим» (з новою нумерацією, тобто з новим номером, що йде за останнім номером рядка підсумкової ПН) — зазначати правильні дані. Нагадаємо, що в причині «Повернення товару або авансових платежів» може бути тільки «мінусовий» рядок (що знімає ПН-запис повністю).

Ну що ж, механіка зрозуміла: підсумкові ПН коригують у тому ж дусі, що й звичайні ПН. Головне, щоб програмне забезпечення пропускало такі «підсумкові» РК на реєстрацію і «не лаялося», наприклад, на порожні «кількісні» гр. 7, 8 (у причині «Зміна кількості») або порожні «цінові» гр. 9, 10 (у причині «Зміна ціни»). Адже графи РК заповнюють за аналогією з ПН (п. 25 Порядку № 1307**), а отже ціна/кількість у РК лишаться порожніми. Втім, поки зареєструвати РК з цими причинами до підсумкової ПН виходило тільки у разі, якщо (усупереч порадам контролерів) у самій підсумковій ПН заповнювати усі графи, у тому числі графи 4 — 7, ціну/кількість) і за подобою — РК.

** Порядок заповнення ПН, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307.

Що варте уваги: використати ці «стандартні» причини податківці радять і для виправлення помилок у підсумковій ПН (ну, наприклад, для виправлення помилкових обсягів у якихось рядках). Приємно, що тим самим контролери:

— по-перше, підтверджують можливість виправлення ПН-помилок за допомогою РК, визначену п. 192.1 ПКУ (докладніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 49, с. 24), а

— по-друге, дають «добро» на те, щоб використати ці причини замість колишнього (скасованого) «Виправлення помилки».

Щоправда, зараз у РК можна зазначати тільки одну якусь причину (кілька не можна). Проте цю незручність збираються виправити. У проекті змін*** до Порядку № 1307 хочуть ввести можливість відображення кількох причин в одному РК. Тоді вийде одним РК провести усі коригування.

*** Див. за посиланням http://sfs.gov.ua/diyalnist-/regulyatorna-politika-/regulyatorna-politika/2018-rik/72918.htm.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі