Теми статей
Обрати теми

У РК до зведеної «компенсуючої» ПН — своя причина?!

Войтенко Тетяна, податковий експерт
За матеріалами категорії 101.16 Бази знань*

* Див. на сайті ДФСУ (zir.sfs.gov.ua) в розділі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс».

висновок документа

При виправленні обсягу постачання зведеної «компенсуючої» податкової накладної (ПН) у графі 2 розрахунку коригування (РК) зазначають причину коригування — «Коригування зведеної податкової накладної, складеної відповідно до пункту 198.5 статті 198 ПКУ»

Варіантів два:

1) або фіскали-консультанти не в курсі, що на сьогодні введені 7 «дозволених» причин коригування (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 40, с. 14) і серед них немає такої причини, як «Коригування зведеної податкової накладної, складеної відповідно до пункту 198.5 статті 198 ПКУ»;

2) або ж вони напевно знають, що довідник причин коригування буде доповнено і ,відповідно, підправлено програмне забезпечення. Адже зараз причину коригування можна тільки обрати з переліку — вписати її самостійно до графи 2 будь-якого РК ніяк не вийде.

Як контролери пропонують заповнювати «виправляючий» РК до зведеної «компенсуючої» ПН?

Підхід загальний — у два рядки:

«мінусовим» — виключають («обнуляють») рядок, дані якого уточнюються. При цьому показники зазначають тільки в тих графах РК, заповнення яких передбачене в ПН. А у зведеній «компенсуючій» ПН, нагадаємо, не підлягають заповненню графи 3.1, 3.2, 3.3, 5 — 9, 11 (п.п. 9 п. 16 Порядку № 1307**). Відповідно, у РК до зведеної «компенсуючої» ПН залишають порожніми графи 4.1, 4.2, 4.3, 6 — 12, 14. А ось до графи 1 такого РК обов’язково переносять номер за порядком рядка зведеної «компенсуючої» ПН, яка коригується;

** Порядок заповнення ПН, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307.

«плюсовим» — зазначають виправлені показники обсягу товарів/послуг. Тут принцип той же — графи 4.1, 4.2, 4.3, 6 — 12, 14 РК не заповнюють. До графи 1 такого «виправляючого» РК вписують новий черговий порядковий номер рядка, якого ще не було у зведеній «компенсуючій» ПН.

При зміні напряму використання (тобто коли товари/послуги/необоротні активи (НА), за якими раніше були нараховані компенсуючі ПЗ, починають використовуватися в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності) теж виписують РК. При цьому у «змінонапрямковому» РК до зведеної «компенсуючої» ПН може бути:

— або тільки «мінусовий» рядок (що знімає ПН-запис повністю);

— або одночасно і «мінусовий», і «плюсовий» — при частковому господарському використанні товарів/послуг/НА в ПДВ-оподатковуваних операціях.

Увага! Як у «виправляючому», так і в «змінонапрямковому» РК фіскали пропонують зазначати в графі 2 однакову причину коригування — «Коригування зведеної податкової накладної, складеної відповідно до пункту 198.5 статті 198 ПКУ». Але поки що, нагадаємо, це навряд чи можливо — такої причини в списку «дозволених» немає.

Що стосується графи 3 РК до зведеної «компенсуючої» ПН, то до неї заносять дати складання і порядкові номери «вхідних» ПН, за якими свого часу були нараховані податкові зобов’язання згідно з п. 198.5 ПКУ для компенсації раніше відображеного податкового кредиту і які тепер потребують уточнення. При цьому кожну «вхідну» ПН у РК до зведеної «компенсуючої» ПН вписують в окремий рядок (за аналогією із самою ПН). А ось реквізити зведених «компенсуючих» ПН, які потребують коригування, для заповнення графи 3 РК тут абсолютно ні до чого. Хоча контролери наполегливо твердять саме про них, пропонуючи саме їх заносити до графи 3 такого РК (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 33, с. 2).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі