Теми статей
Обрати теми

РК до «компенсаційних» і «мінбазних» ПН

Нестеренко Максим, податковий експерт
Підприємство складає розрахунки коригування до зведених податкових накладних (складених на підставі п. 198.5 ПКУ) і до податкових накладних, за якими ПДВ донараховувався за правилом «мінбази». Яку причину коригування зазначати у таких РК?

Прямої відповіді на це запитання наразі немає. У своїх консультаціях із БЗ, підкатегорія 101.15, фіскали лише констатують, що платник ПДВ має право скласти РК до «компенсаційних» і «мінбазних» ПН. Але жодної конкретизації щодо того, яку причину коригування зазначати у таких РК у зазначених консультаціях немає ☹.

Із попередніх матеріалів номера ви вже знаєте, що наразі система ЄРПН-реєстрації сприймає винятково сім стандартних («індикативних») причин коригування. І на перший погляд жодна із запропонованих причин не підходить для нашої ситуації. Адже РК до «компенсаційних» і «мінбазних» ПН не змінюють ані ціну, ані кількість, ані номенклатуру постачання. Не пов’язані вони і з поверненням товарів чи коштів.

Яку ж причину обрати? На нашу думку, тут має бути різний підхід до РК, що складаються «мінбазних» і до «компенсуючих» ПН.

Якщо ідеться про «мінбазні» ПН, то такі ПН містять певну ціну і кількість (докладно читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 78, с. 31). Тож при складанні РК до таких ПН цілком можна діяти таким самим чином, як і у випадку, коли за звичайними ПН змінюється ціна постачання. Зрозуміло, що ціна постачання не змінювалася, змінилася лише мінбаза. Але іншого варіанта просто не існує. Відтак, спробуйте у графі 2 розділу Б РК причину коригування зазначити як «Зміна ціни». І відкоригувати ПН двома рядками: першим — «знімаємо» повністю рядок з первісної ПН; другим — зазначаємо правильну (потрібну, аби «вийти» на нову суму «мінбазного» ПДВ) ціну при тій же кількості.

Тепер щодо РК до «компенсуючих» ПН. У «компенсуючих» ПН ані ціна, ані кількість не зазначаються (докладно читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 78, с. 28). Тож при складанні таких РК до таких ПН «гратися» ані з ціною, ані з кількістю не вийде — їх просто немає у первісній ПН.

Що ж робити? Спробуйте у графі 2 «Причина коригування» РК до «компенсуючої» ПН зазначити «Зменшення обсягу при нульовій кількості». Також розуміємо, що податківці цю причину коригування готували для іншого випадку, але більш підхожої причини не знайти. У такому випадку в розділі Б РК заповнюємо графи 3, 5 і 13. Графи 3 і 5 заповнюємо так само, як і в ПН. А у графі 13 зазначаємо суму без ПДВ, на яку зменшується ПДВ-база (переноситься до рядка IV розділу А). Відповідно, у рядку II розділу А сформується сума ПДВ, на яку потрібно змінити «компенсуючий» ПДВ.

Однак такий порядок дій можливий тільки у тому разі, коли потрібно зменшити «компенсуючий» ПДВ. Писати «Зменшення обсягу при нульовій кількості» тоді, коли РК передбачатиме збільшення «компенсуючих» ПДВ-зобов’язань, — немає сенсу. Такий РК ЄРПН навряд чи зареєструє. Тож у цьому випадку, імовірно, доведеться донараховувати «компенсуючий» ПДВ на підставі бухгалтерської довідки.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі