Теми статей
Обрати теми

Інвентаризація товарно-матеріальних цінностей

Амброзяк Наталя, юрист, Вороная Наталія, експерт з кадрових і податкових питань, Нестеренко Максим, податковий експерт, Чернишова Наталія, експерт з кадрових і податкових питань
Звісно, не можемо ми обійти увагою інвентаризацію товарно-матеріальних цінностей (далі — ТМЦ). Прямо зараз ми розповімо вам про особливості такої інвентаризації та документальне відображення її результатів.

4.1. Особливості інвентаризації запасів

Перш ніж порпатися в інвентаризаційних особливостях, давайте згадаємо, що таке запаси. Допоможе нам у цьому п. 4 П(С)БО 9. Відповідно до нього запасами вважають активи, які:

— утримуються для подальшого продажу в умовах звичайної господарської діяльності;

— перебувають у процесі виробництва з метою подальшого продажу продукту виробництва;

— утримуються для споживання під час виробництва продукції, виконання робіт та надання послуг, а також управління підприємством.

При цьому пам’ятайте, що запаси визнають активами тільки в тому випадку, якщо (п. 5 П(С)БО 9):

1) існує імовірність отримання в майбутньому економічних вигід, пов’язаних з їх використанням;

2) їх вартість може бути достовірно визначена.

Ті ТМЦ, які не відповідають цим критеріям, не можуть бути відображені у фінансовій звітності у складі активів

Якщо в ході інвентаризації інвентаризаційна комісія (робоча інвентаризаційна комісія) виявляє такі ТМЦ, вона може запропонувати їх списати.

Для цілей бухгалтерського обліку до запасів включають такі види оборотних активів підприємства (п. 6 П(С)БО 9):

— сировину, основні й допоміжні матеріали, комплектуючі вироби та інші матеріальні цінності, що призначені для виробництва продукції, виконання робіт, надання послуг, обслуговування виробництва й адміністративних потреб;

— незавершене виробництво*;

* Детально про нього див. у розділі 5 на с. 40.

— готову продукцію, що виготовлена на підприємстві, призначена для продажу і відповідає технічним та якісним характеристикам, передбаченим договором або іншим нормативно-правовим актом;

— товари у вигляді матеріальних цінностей, які придбані (отримані) та утримуються підприємством з метою подальшого продажу;

— малоцінні та швидкозношувані предмети (далі — МШП), що використовуються протягом не більше одного року або нормального операційного циклу, якщо він більше одного року;

— поточні біологічні активи, якщо вони оцінюються згідно з П(С)БО 9, а також сільськогосподарську продукцію та продукцію лісового господарства після її первісного визнання.

Обов’язкову щорічну інвентаризацію запасів проводять перед складанням річної фінансової звітності в період 3 місяців до дати балансу (п. 10 розд. І Положення № 879).

Інвентаризацію ТМЦ проводять за місцями їх зберігання й окремо за матеріально відповідальними особами (п.п. 4.1 розд. IІІ Положення № 879).

Перед стартом інвентаризації матеріально відповідальні особи дають розписки в тому, що до початку інвентаризації всі прибуткові та видаткові документи на ТМЦ здані до бухгалтерії та всі цінності, що надійшли під їх відповідальність, оприбутковані, а ті, що вибули, списані (абзац другий п. 6 розд. ІІ Положення № 879). Цю розписку включено до заголовної частини практично всіх затверджених форм інвентаризаційних документів.

Інвентаризаційна комісія в присутності матеріально відповідальних осіб перевіряє фактичну наявність ТМЦ шляхом їх перерахунку, переважування або перемірювання. При цьому враховують такі нюанси:

1. Переважування, обмір, підрахунок ТМЦ проводять у порядку розміщення цінностей у приміщенні, в якому вони зберігаються.

Зауважте: не допускається хаотичний перехід комісії від одного виду цінностей до іншого.

Якщо ТМЦ зберігаються в різних ізольованих приміщеннях в однієї матеріально відповідальної особи, інвентаризацію проводять послідовно за місцями зберігання. Після перевірки цінностей комісія опечатує вхід до одного приміщення пломбіратором і переходить до наступного.

Пам’ятайте: абзац перший п.п. 4.2 розд. ІІІ Положення № 879 не дозволяє вносити до інвентаризаційних описів дані про залишки активів зі слів матеріально відповідальних осіб або за даними обліку без перевірки їх фактичної наявності.

2. Кількість ТМЦ, що зберігаються в неушкодженій упаковці постачальника, можна визначати на підставі документів з обов’язковою перевіркою наявності в натурі частини зазначених цінностей.

3. Спецодяг та предмети індивідуального користування, відправлені у прання та ремонт, перевіряють на підставі документів постачальника послуг.

4. При інвентаризації цінностей, що перебувають у дорозі, відвантаженої продукції (товарів), не оплаченої в строк покупцями, і запасів, що перебувають на складах інших підприємств (на відповідальному зберіганні, на комісії, у переробці), перевіряють обґрунтованість сум, що обліковуються на відповідних рахунках.

Зазначені суми визнають, якщо вони підтверджені належним чином оформленими документами. Такими документами, зокрема, можуть бути рахунки постачальників, копії платіжних вимог (рахунків-фактур), пред’явлених покупцям, охоронні розписки, переоформлені на дату проведення інвентаризації або близьку до неї (п.п. 4.3 розд. III Положення № 879).

5. У прибуткових документах на ТМЦ, які надійшли на склад під час інвентаризації, матеріально відповідальна особа в присутності членів інвентаризаційної комісії (робочої інвентаризаційній комісії) проставляє позначку «після інвентаризації».

6. У видаткових документах на ТМЦ, які з дозволу керівника підприємства відпущені зі складу під час інвентаризації, матеріально відповідальна особа в присутності членів інвентаризаційної комісії (робочої інвентаризаційній комісії) проставляє позначку «після інвентаризації». При цьому зазначається дата інвентаризаційного опису, в якому записані ці ТМЦ (якщо на момент вибуття вони були внесені до такого опису).

7. Виявлені в процесі інвентаризації лишки запасів оприбутковуються:

— за чистою вартістю реалізації — якщо підприємство планує їх продати;

— в оцінці можливого використання — якщо підприємство буде саме їх використовувати.

Такий порядок передбачений п. 2.14 Методрекомендацій № 2.

Візьміть до відома: порядок проведення інвентаризації окремих запасів регулює не лише Положення № 879, але й інші нормативні документи, що встановлюють свої специфічні особливості. Наприклад, при інвентаризації нафти і нафтопродуктів потрібно керуватися ще й вимогами Інструкції № 281, а інвентаризацію спирту слід проводити з оглядом на Інструкцію № 264.

4.2. Документальне оформлення

Результати інвентаризації ТМЦ вносять до інвентаризаційних описів, а також в окремих випадках — до актів інвентаризації. Ви можете розробити такі документи самі, враховуючи правила, встановлені ст. 9 Закону № 996 і п. 2.4 Положення № 88. Інший варіант — скористатися вже готовими затвердженими формами, допрацьованими за необхідності.

У загальному випадку такими формами можуть бути:

— Інвентаризаційний опис запасів (форму затверджено наказом № 572);

— Інвентаризаційний опис товарно-матеріальних цінностей за формою № инв-3, затвердженою постановою № 241;

— Інвентаризаційний опис за типовою формою № М-21, затвердженою наказом № 193. Зазначимо, що в цієї форми є суттєві недоліки. Передусім вона не містить розписки матеріально відповідальних осіб. А така розписка обов’язкова. Тому взяти її в матеріально відповідальної особи перед початком інвентаризації доведеться окремо. Крім того, зазначена форма не містить усіх обов’язкових відомостей про ТМЦ, які згідно з п.п. 4.1 розд. ІІІ Положення № 879 мають бути відображені в інвентаризаційному описі (зокрема, про наявність ТМЦ згідно з даними бухобліку). Тому форму № М-21 доведеться коригувати під сучасні вимоги законодавства.

Зверніть увагу: якщо інвентаризаційна комісія не має можливості відразу здійснити підрахунок ТМЦ і записати їх до інвентаризаційного опису, варто використовувати Інвентаризаційний ярлик за формою № инв-2, затвердженою постановою № 241.

ТМЦ у інвентаризаційних описах відображають за найменуванням із зазначенням:

— номенклатурного номера (за його наявності);

— виду;

— групи;

— сорту;

— одиниці виміру;

— ціни;

— суми;

— кількості (рахунок, вага або міра).

В інвентаризаційних описах відображають фактично встановлену наявність ТМЦ і їх наявність за даними бухобліку на дату інвентаризації

Тару зазначають за видами (скляна, тканинна тощо), цільовим призначенням і якісним складом (нова; використовувана; така, що потребує ремонту, тощо).

На тару, що стала непридатною, складають акт на списання із зазначенням причин псування (п.п. 4.5 розд. ІІІ Положення № 879).

Зверніть увагу на те, що окремі інвентаризаційні описи складають на:

1) ТМЦ, які перебувають у дорозі (наприклад, на ті, що відвантажені постачальником і не надійшли на підприємство на дату проведення інвентаризації). У цьому випадку можна скласти Акт інвентаризації матеріалів і товарів, що перебувають у дорозі, за формою № инв-6, затвердженою постановою № 241;

2) не оплачену в строк покупцями відвантажену продукцію (товари). У такій ситуації доцільно використовувати форму № инв-4 «Акт інвентаризації товарів відвантажених», затверджену постановою № 241;

3) ТМЦ, що перебувають на складах інших підприємств (на відповідальному зберіганні, на комісії, у переробці). При цьому можна використовувати форму № инв-5 «Інвентаризаційний опис товарно-матеріальних цінностей, прийнятих (зданих) на відповідальне зберігання», затверджену постановою № 241. В описі роблять посилання на відповідні документи про передачу таких ТМЦ. Попутно зауважимо, що цю ж форму опису можна використовувати для фіксації результатів інвентаризації прийнятих на відповідальне зберігання ТМЦ*. Також активи, що не належать підприємству, можна відображати у формі, затвердженій наказом № 572, яка називається «Інвентаризаційний опис матеріальних цінностей, прийнятих на відповідальне зберігання»;

* В обов’язковому порядку складати окремі описи на активи, що не належать установі (прийняті на відповідальне зберігання, на комісію, у переробку), п. 11 розд. ІІ Положення № 879 наказує тільки бюджетникам. Проте такий підхід доцільно застосовувати і госпрозрахунковим підприємствам.

4) виявлені під час інвентаризації непридатні або зіпсовані запаси. У цьому випадку в інвентаризаційному описі зазначають найменування відповідних запасів, їх кількість, причини, ступінь і характер псування, пропозиції щодо їх знецінення, списання або можливості використання таких предметів у господарських цілях (п.п. 4.4 розд. ІІІ Положення № 879);

5) ТМЦ, відпущені зі складу під час інвентаризації з дозволу керівника підприємства, якщо до моменту вибуття вони не були відображені в загальному інвентаризаційному описі (п. 9 розд. ІІ Положення № 879).

Зверніть увагу:

на МШП, що обліковуються в оперативному порядку, інвентаризаційні описи не складають

Фактичну наявність таких предметів у матеріально відповідальних осіб перевіряють шляхом зіставлення з відомістю оперативного обліку. Виявлену нестачу оформляють актом.

Візьміть до відома: при великій номенклатурі інвентарних об’єктів має сенс, щоб бухгалтерія підприємства ще до початку інвентаризації заповнила графи опису, які стосуються найменування, номенклатурного номера (за його наявності), виду, групи, сорту, одиниці виміру та ціни ТМЦ, що інвентаризуються. Інвентаризаційній комісії (робочій інвентаризаційній комісії) залишиться зазначити тільки відомості про фактичну наявність ТМЦ (кількість і суму).

На с. 35 наведемо зразок заповнення Інвентаризаційного опису запасів, затвердженого наказом № 572*.

* По суті його форма мало чим відрізняється від форми № инв-3.

img 1

img 2

Як ми вже говорили раніше, підприємство в ході обов’язкової інвентаризації (зокрема, перед складанням річної фінансової звітності) інспектує не лише власні ТМЦ, але й майно та матеріальні цінності, які йому не належать (обліковуються на позабалансових рахунках). Серед такого майна — цінності, отримані підприємством на відповідальне зберігання.

Відображати результати інвентаризації зазначених цінностей доцільно у формі Інвентаризаційного опису матеріальних цінностей, прийнятих на відповідальне зберігання, затвердженій наказом № 572 (див. с. 37), або ж в Інвентаризаційному описі товарно-матеріальних цінностей, прийнятих (зданих) на відповідальне зберігання за формою № инв-5, затвердженою постановою № 241 (ср. ). Останню, нагадаємо, має сенс використовувати і при передачі ТМЦ на відповідальне зберігання іншому підприємству. Але є у формі № инв-5 один мінус: у ній не передбачено відображення інформації про ТМЦ за даними бухгалтерського обліку. Тому її доведеться допрацьовувати.

img 3

img 4

При інвентаризації ТМЦ, прийнятих на відповідальне зберігання, записи до інвентаризаційного опису інвентаризаційна комісія (робоча інвентаризаційна комісія) вносить на підставі перевірки і перерахунку цінностей у натурі. А ось підставою для занесення до інвентаризаційного опису товарів і матеріалів, що зберігаються на складах інших підприємств, є документи, які підтверджують передачу цих цінностей на відповідальне зберігання (на комісію, у переробку).

Для фіксації результатів інвентаризації ТМЦ, що перебувають у дорозі, зручно використовувати Акт інвентаризації матеріалів і товарів, що перебувають у дорозі, за формою № инв-6 (див. с. 39). Його заповнюють на підставі відповідних підтвердних документів.

img 5

Оформлені й підписані всіма членами інвентаризаційної комісії (робочої інвентаризаційної комісії) і матеріально відповідальною особою інвентаризаційні описи передають до бухгалтерії.

У свою чергу, бухгалтерія звіряє дані інвентаризаційних описів з даними бухгалтерського обліку. При виявленні розбіжностей (лишків або нестач) за ТМЦ складають звіряльну відомість.

висновки

  • Обов’язкову щорічну інвентаризацію запасів проводять перед складанням річної фінансової звітності у період 3 місяців до дати балансу.
  • Інвентаризаційна комісія в присутності матеріально відповідальних осіб перевіряє фактичну наявність ТМЦ шляхом їх перерахунку, переважування або перемірювання.
  • На МШП, що обліковуються в оперативному порядку, інвентаризаційні описи не складають.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі