№94

Податки та бухгалтерський облік, листопад, 2018/№ 94 спецвипуск Інші номери журналу ›
  • Готуємося до інвентаризації Наближається кінець року, отже, й обов’язкова щорічна інвентаризація. І хоча ця процедура не нова і кожне підприємство має з нею справу щонайменше раз на рік, питання про порядок проведення інвентаризації та документування її результатів усе одно залишаються. Цей спецвипуск допоможе вам із ними розібратися. Тут ви дізнаєтеся як про загальні «інвентаризаційні» моменти, так і про нюанси інвентаризації різних видів активів та зобов’язань: основних засобів, нематеріальних активів, запасів, незавершеного будівництва і ремонтів, каси, розрахунків із дебіторами та кредиторами, витрат і доходів майбутніх періодів, а також забезпечень і резервів. Крім описової частини, на сторінках цього номера ви знайдете зразки заповнення багатьох інвентаризаційних документів — інвентаризаційних описів, актів інвентаризації та звіряльних відомостей. До того ж ви дізнаєтеся, як правильно відображати результати інвентаризації в обліку. А на завершення ми нагадаємо про відповідальність, яка загрожує матеріально відповідальним особам у разі виявлення в процесі інвентаризації нестач. Спецвипуск для вас підготували редактор Наталія Вороная, податкові експерти Наталія Чернишова і Максим Нестеренко, юрист Наталя Амброзяк.
  • Інвентаризуємо основні засоби Узялися за інвентаризацію основних засобів? Тоді обов’язково зазирніть до цього розділу спецвипуску. Ви дізнаєтеся, як провести інвентаризацію таких активів і правильно задокументувати її результати.
  • Інвентаризуємо нематеріальні активи Хоча нематеріальні активи і не мають матеріальної форми, проінвентаризувати їх усе одно потрібно. Звісно, така інвентаризація має свої особливості. Про них, а також про правила документування результатів інвентаризації таких активів і йтиметься в цьому розділі.
  • Інвентаризація товарно-матеріальних цінностей Звісно, не можемо ми обійти увагою інвентаризацію товарно-матеріальних цінностей (далі — ТМЦ). Прямо зараз ми розповімо вам про особливості такої інвентаризації та документальне відображення її результатів.
  • Інвентаризація «незавершенки» Якщо на підприємстві є не закінчені обробкою і зборкою вироби, недобудовані об’єкти або незавершені ремонти, їх також потрібно проінвентаризувати. Але як це зробити? Дуже просто, якщо дотримуватися наведених нижче правил.
  • Інвентаризуємо касу На окрему увагу заслуговує порядок проведення інвентаризації каси та документування її результатів. Проводять таку інвентаризацію з метою контролю за збереженням готівкових коштів, грошових документів і цінних паперів, що знаходяться у касі підприємства. Тут дуже важливо нічого не упустити й усе правильно зафіксувати. Як це зробити, ви зараз дізнаєтеся.
  • Інвентаризація розрахунків У результаті здійснення взаємних розрахунків з постачальниками та підрядниками, покупцями і замовниками, а також із працівниками із зарплати і підзвітних сум у підприємства виникає дебіторська або кредиторська заборгованість*. Як інвентаризувати такі суми? Давайте поглянемо!
  • Інвентаризація витрат і доходів майбутніх періодів, забезпечень і резервів Маєте витрати та/або доходи майбутніх періодів? Тоді вам потрібно обов’язково проінвентаризувати і їх. Крім того, інвентаризації також підлягають забезпечення (у тому числі забезпечення на оплату відпусток) і резерви. Цей розділ спецвипуску допоможе вам розібратися в порядку проведення і документування результатів такої інвентаризації.
  • Відображаємо результати інвентаризації в обліку Після закінчення інвентаризації необхідно задокументувати і відобразити її результати в обліку. Звичайно, в ідеалі фактична наявність активів і зобов’язань повинна повністю відповідати даним бухгалтерського обліку. Проте так буває далеко не завжди. Значно частіше в ході інвентаризації виникають розбіжності між обліковими та фактичними даними (так звані інвентаризаційні різниці). Такі розбіжності залежно від того, якої форми вони набувають, ділять на три категорії — лишки, нестачі або пересортиця. Давайте розглянемо, як документально оформляти результати інвентаризації та відображати їх в обліку підприємства.
  • Матеріальна відповідальність працівників У межах «інвентаризаційної» теми, на жаль, як ніколи актуальне питання про матеріальну відповідальність працівників. Безумовно, ексцеси, що призводять до їх відповідальності, трапляються не часто. Принаймні, ми сподіваємося, що у вас, дорогий читачу, все саме так. Проте завжди потрібно бути напоготові. Матеріальна відповідальність може бути обмеженою, повною (індивідуальною чи колективною (бригадною)) або підвищеною. Ми розглянемо кожен із цих видів детально. Але всьому свій час. Спершу давайте розберемося з тим, які умови притягнення працівника до матеріальної відповідальності існують в принципі.
  • Перелік використаних документів
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі