Теми статей
Обрати теми

Передоплата пішла на сплату штрафу: як заповнити РК

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Лист ДФСУ від 28.09.2018 р. № 4242/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

висновок документа

Якщо отримана за договором передоплата спрямовується в рахунок погашення штрафних санкцій, які не підлягають оподаткуванню ПДВ, платник податків повинен скласти РК до ПН на суму такої передоплати, у гр. 2 якої зазначити причину коригування «Повернення товару або авансових платежів»

У листі, що коментується, податківці розглянули ситуацію, у якій платник ПДВ надає послуги з організації та проведення заходів. При цьому за умовами договору у разі скасування або перенесення заходу замовник сплачує штраф. Якщо він раніше перерахував передоплату, то частина такої суми (або вся сума) йому не повертається, а зараховується в рахунок погашення зазначеного штрафу.

Як виконавцю відобразити таку операцію у ПДВ-обліку?

Річ у тім, що базу оподаткування ПДВ визначають виходячи з договірної вартості товарів/послуг з урахуванням загальнодержавних податків і зборів (п. 188.1 ПКУ).

Тому на дату отримання передоплати (перша подія) платник ПДВ (виконавець) склав податкову накладну (ПН) на суму отриманого авансу і зареєстрував її в ЄРПН.

Проте, до складу договірної вартості товарів/послуг не включаються суми неустойки (штрафів та/або пені), отриманих платником ПДВ унаслідок невиконання або неналежного виконання договірних зобов’язань. На такі суми нараховувати ПДВ не потрібно.

Відповідно, в момент, коли змінилося призначення коштів, отриманих від замовника (усієї суми або їх частини), тобто коли вони перестали вважатися передоплатою, а перетворилися на штраф, виконавцю доведеться відкоригувати нараховані раніше податкові зобов’язання. Для цього контролери радять йому скласти розрахунок коригування (РК).

Яку причину коригування зазначити в такому РК? Адже з того переліку причин, які можна використати на даний момент, жодна не підходить*.

* Подробиці в «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 40, с. 14 і № 52-53, с. 3.

У листі, що коментується, контролери пропонують використати для цих цілей причину коригування «Повернення товару або авансових платежів».

Що ж, це цілком логічно. Але тільки у тому разі, якщо в рахунок штрафу зараховується уся сума отриманої передоплати. Адже це єдина причина коригування, алгоритм використання якої дозволяє повністю відмінусувати дані в рядках ПН.

Той факт, що ця причина не відповідає сутності операції, що здійснюється (платник ПДВ не повертає передоплату замовникові, а змінює її цільове призначення, а саме переспрямовує на погашення штрафу за договором) вас бентежити не повинен.

Передусім, вам просто не вдасться відкоригувати (відмінусувати) ПЗ по-іншому. А по-друге, податківці знайшли досить логічне пояснення такого нестикування.

Вони нагадують про існування одного з основних принципів бухгалтерського обліку — превалювання сутності над формою. Відповідно, для цілей податкового обліку платники податків повинні брати до уваги економічні наслідки, створені господарськими операціями, а не особливості оформлення таких операцій.

Водночас якщо в погашення штрафних санкцій зараховується лише частина отриманого авансу, а решта коштів ітиме в оплату послуги, то скористатися рекомендаціями податківців не вдасться. Тут підійде тільки причина коригування «Зміна кількості».

Ну, а якщо частину суми виконавець зарахує в оплату штрафу, а частину — поверне замовникові, то для коригування ПЗ доведеться виписати два окремі РК на кожну таку подію. При цьому в першому РК ви зазначите причину коригування «Зміна кількості», а в другому — «Повернення товару або авансових платежів».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі