03.09.2018

Чим запам’ятався серпень

Штрафи за нереєстрацію ПН

Нагадаємо: штрафи за нереєстрацію/несвоєчасну реєстрацію ввели щодо ПН/РК, складених починаючи з 01.10.2015 р. Такі санкції регулює «штрафна» ст. 1201 ПКУ. Фактично штрафуються тільки ПН/РК, «оподатковувані» ПДВ (за ставками 20 %, 7 %, з 2017 року складені у тому числі на неплатників), оскільки штраф розраховується від суми ПДВ, зазначеної в ПН/РК.

Здавалося б, до необхідності своєчасної реєстрації ПН/РК за майже три роки усі вже звикли і більше на цю тему говорити нічого. Проте практика регулярно підкидає нові питання. Наприклад, чи можуть податківці оштрафувати, якщо «cтарі» ПН 2015 — 2016 рр., виписані на себе і на неплатників ПДВ, зареєстровані у 2017 — 2018 рр.? Чи, скажімо, за «кинуту» заблоковану ПН, що залишилася нерозблокованою, але замість якої зареєстрували нову повторну ПН? А як бути з реєстрацією помилкових (зайвих) ПН?

Відповіді на ці та інші «ПН-штрафні» питання шукайте в цій статті.

Л. Солошенко, «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 63, c. 6

Касові питання

Який номер потрібно зазначати в реквізиті «№ з/п» касових ордерів? Чи обов’язковий журнал реєстрації касових документів? Чий підпис може красуватися в касовому ордері за відсутності керівника та/або головного бухгалтера? Чи можна застосовувати старі форми касових документів? Як заповнити реквізити «Видати» і «Додаток» у ВКО на здавання виручки у банк? А реквізит «Прийнято від» у ПКО на готівку, отриману з банку? Чи те ж саме, але на виручку зі скриньки РРО?

Зацінили? ☺ Зрозуміло, що це далеко не увесь перелік. Є ще купа питань щодо заповнення касової книги, оприбутковування виручки у відокремлених підрозділах, дотримання готівкових обмежень і ліміту зберігання готівки в касі тощо.

Людині, далекій від проблем готівково-касового обігу, усі вони можуть здатися елементарними. Але хто, як не ми з вами, знає про ті драконівські штрафи, що їх можуть накласти на підприємство за неправильну відповідь хоча б на одне з таких «елементарних» питань. Звідси гасло: усі сили — на вивчення цього тематичного номера! ☺

«Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 64

Перевіряємо важливі реквізити ПН

Ось уже рік, як діє «залізна» норма про право на податковий кредит у покупця. Згідно з нею складена після 01.07.2017 р. ПН, зареєстрована в ЄРПН, є для покупця достатньою підставою для відображення податкового кредиту і не вимагає жодного іншого підтвердження. Інакше кажучи, раз ПН зареєстрована, отже, вона пройшла перевірку і апріорі є правильною.

Та де там! Податківці не перестають робити грізні застереження щодо неякісних ПН, зокрема з неточностями в обов’язкових реквізитах. Та все ж який із них пробачить неточності, а в якому обов’язковому реквізиті неточність може стати фатальною для ПК у покупця?

Автор статті розглядає важливість кожного з них. Корисність такого аналізу важко переоцінити. Адже тепер ви точно знатимете, треба виправляти ту або іншу ПН чи ні.

Н. Адамович, «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 65, с. 4

ОСББ

Про ОСББ ми чуємо з усіх шпарин. ☺ Активні мешканці, бажаючи взяти «кермо влади» над будинком у свої руки, хочуть контролювати свою власність (ну, або їх змушують зробити це обставини). При цьому у них, як і у всіх новачків, виникає безліч питань. Як створити ОСББ? Як вести бухгалтерський облік? Що з податками? Та й досвідчені ОСББшники іноді можуть заблукати в «темних законодавчих хащах».

Цей тематичний номер присвячений ОСББ і тонкощам його діяльності. Упевнені, він стане вам надійною підмогою в роботі.

«Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 66

Подарункові сертифікати

Усі плюси, пов’язані з придбанням подарункових сертифікатів (ПС) покупцем, очевидні і добре відомі. У першу чергу це оригінальний, сучасний і універсальний подарунок, який не вимагає значних витрат часу на його пошук і не змушує дарувальника «сушити голову» над подарунком...

Не менш привабливий випуск ПС і для продавця. Головне питання у нього: як правильно відобразити такі операції в обліку? Про це наша стаття. У ній проаналізовані три варіанти використання ПС, коли в обмін на нього реалізовано товари (послуги) на суму, що:

(1) дорівнює номінальній вартості ПС;

(2) більше номіналу ПС;

(3) менше номіналу ПС.

Н. Альошкіна, «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 67, с. 8

Виплати з ФСС

Як відомо, кожен працівник є застрахованою особою. Тому при настанні страхового випадку він має право на отримання певних виплат з Фонду соціального страхування України (ФСС). У цьому спецвипуску зібрані основні нормативно-правові акти, необхідні бухгалтерові для правильного обчислення і своєчасної виплати допомоги по вагітності та пологах, по тимчасовій непрацездатності і на поховання.

Так, Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-ХIV встановлює, в яких випадках, в яких розмірах і при дотриманні яких умов працівник може отримати допомогу з ФСС. У свою чергу, виплату допомоги по тимчасовій непрацездатності за рахунок коштів роботодавця унормовує відповідна постанова Кабміну.

Визначити суму лікарняних і декретних вам допоможе інший кабмінівський документ — Порядок обчислення середньої заробітної плати. Крім того, в спецвипуску наведені роз’яснення офіційних органів про порядок призначення різних видів допомог і розрахунок їх суми.

«Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 68

«Касові» роз’яснення від НБУ

Вдруге за минулий місяць у списку найважливіших ми виокремили публікацію на касову тему. І це не випадково. Нове нацбанківське Положення про ведення касових операцій № 148 продовжує розбурхувати уяву бухгалтерської спільноти. Бо написано так, що без додаткових роз’яснень мало не кожного пункту цього Положення ні тпру, ні ну. ☺

Цінність цього документа в тому, що сам НБУ систематизував на своєму офіційному сайті всі роз’яснення, що з’явилися після виходу Положення № 148, плюс додав до них дещо «з невиданого». А ви маєте чудову можливість ознайомитися як із першоджерелом, так і з нашими коментарями до нього.

«Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 69, с. 22, 3

Новий Звіт з ЄСВ

Погодьтеся, кого-кого, а бухгалтера нічим не здивувати! У тому числі і чимось новим. Адже ми добре розуміємо, що нове — це майже завжди неохайно переписане старе. ☺

Наскільки спрацювала професійна бухгалтерська мудрість стосовно нового Звіту з ЄСВ, ви можете дізнатися з цього тематичного номера. У ньому описані новинки і «старинки» таблиці 1 Звіту за формою № Д4, проаналізовані сюрпризи таблиці 5, наведені пояснення до заповнення граф таблиці 6.

Крім того, окремі статті цього номера розповідають про те, як відобразити зарплату і відпускні в оновленій звітності з ЄСВ. І на закуску наведені експрес-відповіді фахівця Пенсійного фонду України на запитання щодо таблиці 5 Звіту за формою № Д4. Про приклади заповнення звітних форм навіть не говоримо — вони мало не на кожній сторінці.

Вивчайте із задоволенням. Адже уперше подавати новий ЄСВ-звіт вам доведеться вже за серпень!

«Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 70