Теми статей
Обрати теми

Окуповане майно: ані списати, ані амортизувати?

Свіриденко Алла, податковий експерт
Частина майна підприємства залишилася на тимчасово окупованій території. Чи можемо ми списати його з балансу? Якщо ні, то чи підлягає вартість такого майна бухгалтерській і податковій амортизації?

Ось уже понад чотири роки це є «болючим» питанням для усіх підприємств, майно яких залишилося на окупованій території. Законодавці, на жаль, не хочуть вирішувати проблему обліку «недоступних» активів, а податківці своїми роз’ясненнями тільки множать печалі постраждалих від окупації підприємств. Дивіться самі...

Списувати/не списувати окуповані активи? Право власності на усе майно, у тому числі нерухоме, розташоване на тимчасово окупованій території, зберігається за підприємствами, що отримали його згідно із законодавством України (ч. 3 ст. 11 Закону № 1207). На цій підставі фахівці Мінфіну із самого початку наполягають (див. листи від 19.06.2014 р. № 31-11410-08-10/15462 і від 29.06.2016 р. № 31-11410-07-10/18732):

— об’єкти основних засобів (ОЗ), що знаходяться на тимчасово окупованій території, у бухобліку відображають у складі активів підприємства;

— такі ОЗ треба знецінювати (визнавати суму витрат від зменшення корисності) за правилами П(С)БО 28.

Ми вже неодноразово вказували на неоднозначність такого висновку (див., наприклад, «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 25, с. 21 та 2017, № 25, с. 9). Адже внаслідок того, що підприємство по суті втратило контроль над «окупованими» ОЗ, вони не відповідають критеріям визнання активом з п. 3 розд. I НП(С)БО 1. А це означає, що їм не місце на балансі підприємства. Але все-таки списати такі ОЗ легким рухом руки не дозволяє один єдиний п. 12 Порядку № 419, в якому прямо говориться: у річній фінансовій звітності інформація про активи, до яких неможливо забезпечити безпечний і безперешкодний доступ, відображають за даними бухобліку.

Ось і виходить: незважаючи на невідповідність таких ОЗ умовам визнання активами, списати їх не можливо, доки не проведеш повноцінну інвентаризацію — а для її проведення потрібен безпечний і безперешкодний доступ...

Амортизація. Отже, що не кажи, майно підприємства, яке залишилося на окупованій території, продовжують обліковувати на балансі у складі його активів.

За правилами П(С)БО 7 у бухобліку амортизують вартість як виробничих, так і невиробничих ОЗ, а її нарахування призупиняють на період їх реконструкції, модернізації, добудови, дообладнання і консервації. Тому якщо ви не (!) вивели «окуповані» ОЗ з експлуатації, тоді нарахування бухамортизації їх вартості припиняти не треба.

У податковому обліку не (!) амортизують вартість тільки невиробничих ОЗ, тобто тих активів, які не призначені для використання в госпдіяльності (п.п. 138.3.2 ПКУ). Об’єкти ОЗ, що розташовані на окупованій території і тимчасово простоюють з цієї причини, не втратили від цього свого виробничого, господарського призначення. Тобто ви маєте повне право продовжувати амортизувати їх вартість у податковому обліку.

Єдине, що треба враховувати при нарахуванні як податкової, так і бухгалтерської амортизації — це сума, від якої треба «танцювати» при її розрахунку. На наш погляд, амортизувати окуповані ОЗ треба за «знеціненою» вартістю з урахуванням втрат від зменшення корисності за П(С)БО 28.

Але біда в тому, що в податківців свій погляд на цю ситуацію. На їх думку, ОЗ під час простою треба вважати невиробничими, а отже, вони не підлягають «податковій» амортизації згідно з п.п. 138.3.2 ПКУ. З цієї причини ті підприємства, які рахують податкові різниці з розд. ІІІ ПКУ, не включають амортизацію таких ОЗ до складу своїх витрат.

Такий невтішний висновок контролери роблять стосовно ОЗ, що вимушено простоюють на території України (див. лист ДФСУ від 19.03.2018 р. № 1080/6/99-99-15-02-02-15/ІПК), а також майна, розташованого на території проведення АТО/ООС (див. лист ДФСУ від 15.06.2017 р. № 675/6/99-99-15-02-02-15/ІПК). Ну і, напевно, не стануть винятком і ОЗ, що залишилися на тимчасово окупованій території. Тому якщо ви продовжуєте нараховувати амортизацію таких активів, претензій податківців, на жаль, не уникнути ☹.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі