Теми статей
Обрати теми

Уточнюємо ПДВ-декларацію: коли заповнювати таблицю 1.1 додатка Д5

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
За матеріалами категорії 101.23 Бази знань*

* Див. на сайті ДФСУ (zir.sfs.gov.ua) в розділі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс».

висновок документа

Якщо уточнюють показники декларації з ПДВ за звітні (податкові) періоди до червня 2018 року, то таблицю 1.1 додатка Д5 не заповнюють.

Якщо уточнюють показники податкової звітності з ПДВ за звітні (податкові) періоди починаючи з червня (II кварталу) 2018 року, то таблицю 1.1 додатка Д5 заповнюють тільки в тому разі, якщо виправляють показники, раніше наведені в такій таблиці

Оновлення звітності з ПДВ завжди додає питань його платникам. Як ви знаєте, останнє з них відбулося зовсім нещодавно (завдяки наказу Мінфіну від 23.03.2018 р. № 381 // «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 37, с. 2). У результаті починаючи з червня (II кварталу) 2018 року платники ПДВ звітують за новою формою ПДВ-декларації (101.23 БЗ).

Одна з новинок — таблиця 1.1 додатка Д5. У ній слід розшифровувати податкові зобов’язання поточного періоду, за якими не були зареєстровані ПН в ЄРПН на дату складання і подання ПДВ-звітності (п.п. 2 п. 3 розд. V Порядку заповнення і подання податкової звітності з ПДВ, затвердженого наказом Мінфіну від 28.01.2016 р. № 21).

Таку таблицю заповнюють на базі таблиці 1, порядково вносячи дані щодо кожної з ПН, незареєстрованої в ЄРПН (дата складання/номер, ІПН покупця/умовний ІПН). І все для того, щоб запустити в дію п. 2001.9 ПКУ, що дозволяє реєструвати ПН в ЄРПН у періодах виникнення показника ∑Перевищ, не оглядаючись на розмір реєстраційного ліміту.

На жаль, це усе, що відомо про заповнення таблиці 1.1 додатка Д5. Водночас питання виникають при уточненнях.

Наприклад, що робити, якщо платникові ПДВ доведеться подати УР до ПДВ-декларації «дочервневого» періоду, у складі податкових зобов’язань якої були ПН, незареєстровані в ЄРПН за цей місяць? Чи треба подавати уточнюючий додаток Д5 із заповненою таблицею 1.1?

Контролери заспокоюють — не треба. І це правильно, оскільки інформацію про ПН, які були складені з 01.07.2015 р. по 01.06.2018 р., ви вже могли відобразити в таблиці 1.2 додатка Д5 ПДВ-декларації за червень (II квартал) 2018 року. Звичайно, якщо на момент складання червневої ПДВ-декларації такі ПН залишалися незареєстрованими в ЄРПН. Якщо це так, то другий раз такі дані показувати не має сенсу.

Якщо ж ви з якоїсь причини забули відобразити в таблиці 1.2 додатка Д5 червневої ПДВ-декларації ПН, виписані з 01.07.2015 р. по 01.06.2018 р. і які досі не потрапили в ЄРПН, це варто зробити вже зараз (з допомогою УР).

А якщо уточнювати ПДВ-декларації, складені за звітні періоди починаючи з липня 2018 року (вже за новою формою)?

У роз’ясненні, що коментується, податківці наводять лише одну причину, через яку платникові ПДВ варто заповнювати таблицю 1.1 уточнюючого додатка Д5, — якщо виправляються показники, наведені в такій таблиці (приміром, помилилися в сумі ПДВ або обсязі постачання).

А що робити, якщо ви просто забули відобразити ПН, незареєстровану в ЄРПН, в таблиці 1.1 додатка Д5 «післячервневого» періоду? Чи можна виправити таку неточність?

На наш погляд, рекомендації контролерів не варто трактувати як заборону на додавання нових даних у таблицю 1.1 додатка Д5. Адже таким чином ми теж коригуємо показники, які були внесені туди раніше.

Тим більше, якщо в таблицю 1.1 додатка Д5 не внести «забуті» ПН, які на дату подання УР не зареєстровані в ЄРПН, ви не зможете скористатися привілеями, які дає п. 2001.9 ПКУ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі