Теми статей
Обрати теми

Таблиця 1.1 додатка Д5: чи є в ній місце «запізнілим» ПН?

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Чи потрібно зазначати в таблиці 1.1 додатка Д5 несвоєчасно зареєстровані податкові накладні (ПН ), якщо вони потрапили до ЄРПН до подання ПДВ-декларації?

Ні, не потрібно. Пояснимо чому.

Таблиця 1.1 «новенька» в додатку Д5, оскільки з’явилася вона зовсім недавно (див. «Податки та бухгалтерський облік, 2018, № 55). При цьому про порядок її заповнення ми можемо судити тільки з одного абзацу з п.п. 2 п. 3 розд. V Порядку № 21*. Згідно з ним, у таблиці 1.1 додатка Д5 слід відображати тільки ті ПН, які відповідають одночасно таким критеріям:

* Порядок заповнення і подання податкової звітності з ПДВ, затверджений наказом Мінфіну від 28.01.2016 р. № 21.

датовані поточним (звітним) періодом (починаючи з першого і закінчуючи останнім днем звітного місяця або кварталу);

не зареєстровані в ЄРПН на дату подання звітної ПДВ-декларації.

Виходить, щоб заповнити таблицю 1.1 додатка Д5, необхідно зазирнути в таблицю 1 додатка Д5 і подивитися, чи всі ПН, що взяли участь у формуванні податкових зобов’язань (ПЗ) звітного періоду (відображені в розрізі ІПН покупців та умовних ІПН), зареєстровані в ЄРПН.

І якщо виявляться серед них незареєстровані ПН, то саме їх і належить внести до таблиці 1.1 додатка Д5.

При цьому визначальним у цьому випадку буде саме факт нереєстрації ПН у ЄРПН до дати подання ПДВ-декларації.

ПН, зареєстровані в ЄРПН до подання ПДВ-декларації (незалежно від того, своєчасно чи із запізненням), у таблиці 1.1 додатка Д5 відображати не потрібно.

Адже навіть якщо ви зазначите таку інформацію, вона все одно не знадобиться.

Судіть самі. Поява в додатку Д5 таблиць 1.1 і 1.2 пов’язана з прагненням податківців утілити в життя вимоги п. 2001.9 ПКУ. А саме: дати можливість платникам ПДВ реєструвати в ЄРПН (у періодах виникнення ΣПеревищ) «забуті» ПН /РК незалежно від розміру реєстраційного ліміту (РЛ) на момент такої реєстрації.

Для цього у вересні минулого року контролерам довелося змінити порядок розрахунку показника ΣПеревищ (перешли з розрахунку наростаючим підсумком на щомісячний розрахунок**).

** Див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 85.

Тобто, податківці почали порівнювати дані ПДВ-звітності (уточнюючих розрахунків) та дані ЄРПН щомісяця. Наприклад, ПЗ, зазначені в липневій ПДВ-декларації, та суми ПДВ із зареєстрованих в ЄРПН ПН, що складені в тому самому місяці.

Отже, якщо якась із ПН затрималася в дорозі, то надалі (навіть якщо «запізнілу» зареєстрували в ЄРПН у наступному місяці із запізненням) система все одно автоматично перерахує ΣПеревищ за липень (відобразить таку ПН у розрахунку показника ΣПеревищ за місяць її складання).

При цьому зверніть увагу, що порівняння даних ПДВ-декларації та даних ЄРПН, як і раніше, проводиться на дату подання ПДВ-декларації (уточнюючих розрахунків).

Відповідно, якщо ПН, складена в липні, потрапила до ЄРПН до того, як було подано липневу ПДВ-декларацію (з урахуванням строків, прописаних у п. 201.10 ПКУ або з їх порушенням), то показник ΣПеревищ у платника ПДВ взагалі не виникне (за умови, що немає інших причин для його появи). Тобто окремо виділяти її в таблиці 1.1 додатка Д5 немає сенсу.

І навпаки, якщо реєстрація липневої ПН у ЄРПН відбулася після подання ПДВ-декларації за липень, то появи показника ΣПеревищ не уникнути. В цьому випадку, відобразивши запізнілу ПН у таблиці 1.1 додатка Д5, платник ПДВ дасть можливість податківцям співвіднести дату складання такої ПН з періодом появи ΣПеревищ, унаслідок чого зможе скористатися п. 2001.9 ПКУ та зареєструвати ПН незалежно від розміру РЛ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі