Теми статей
Обрати теми

Продаж ОЗ нижче балансової вартості: чи дотягувати ПЗ до мінбази

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
На балансі підприємства значаться основні засоби (ОЗ) вартістю 1,3 млн грн. Вирішено продати такі активи за 1 млн грн. (без ПДВ). Чи треба дотягувати податкові зобов’язання (ПЗ) до мінбази?

Мінімальною базою для нарахування ПЗ з ПДВ при постачаннях необоротних активів є їх балансова (залишкова) вартість за даними бухобліку, що склалася на початок звітного періоду, протягом якого здійснюються такі операції (п. 188.1 ПКУ).

Тому щоб зрозуміти, чи треба донараховувати ПЗ до мінбази при продажу ОЗ, слід спочатку визначити їх залишкову вартість.

Залишкова вартість — це різниця між первісною (переоціненою) вартістю необоротного активу і його сумою накопиченої амортизації (зносу) (п. 4 П(С)БО 7 «Основні засоби»).

Зауважимо: залишкову вартість ОЗ визначають при переведенні такого об’єкта до складу необоротних активів, що утримуються для продажу. Тому якщо таке переведення і продаж об’єкта ОЗ проведені в різних періодах, то мінімальною межею бази оподаткування ПДВ буде вартість, яка сформована на субрахунку 286 на початок звітного періоду, в якому буде продано об’єкт ОЗ.

Якщо ж переведення ОЗ на субрахунок 286 і його безпосередній продаж відбулися в одному звітному періоді, то за мінбазу ПДВ треба прийняти залишкову вартість на початок періоду, в якому ОЗ переведений на субрахунок 286 (без урахування суми амортизації поточного періоду).

Якщо отримане значення виявиться менше продажної вартості об’єкта ОЗ, то ніякого донарахування ПДВ не знадобиться. А якщо більше — платникові ПДВ доведеться скласти дві ПН:

а) першу — на фактичну (договірну) вартість ОЗ (1 млн грн.). Її заповнюємо у звичайному порядку;

б) другу — на дотягування до мінбази.

У такій додатковій ПН зазначають (пп. 8, 15 Порядку № 1307*):

* Порядок заповнення ПН, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307.

— тип причини «15» (складена на суму перевищення ціни придбання товарів/послуг над фактичною ціною їх постачання);

— у рядках, відведених для даних покупця, — власні дані;

— у «номенклатурній» гр. 2 до найменування товару додають фразу «перевищення бази оподаткування, визначеної відповідно до статей 188 і 189 ПКУ, над фактичною ціною постачання»;

— у гр. 7 вносять різницю між залишковою вартістю об’єкта ОЗ і його продажною вартістю.

Графи 3.1, 3.2, 3.3, 4, 5, 11 залишають порожніми. Решту рядків і граф заповнюють у звичайному порядку.

ПН «на дотягування» може бути зведеною (п. 201.4 ПКУ). У такому разі в графі «Зведена податкова накладна» додатково ставлять позначку «X». Датувати її можна будь-якою датою не пізніше за останній день місяця, в якому проведено «дешеве» постачання (п. 201.4 ПКУ; п. 15 Порядку № 1307).

ПН «на дотягування» (звичайну або зведену) обов’язково реєструємо в ЄРПН (подробиці див. у «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 13, с. 4).

Хоча якщо ви вживете деяких заходів до переведення ОЗ на субрахунок 286, то можна законно уникнути нарахування ПЗ. До цих заходів належать:

а) уцінка ОЗ (пп. 16 — 21 П(С)БО 7);

б) зменшення корисності ОЗ (пп. 31 — 32 П(С)БО 7, П(С)БО 28 «Зменшення корисності активів»);

в) зміна методу амортизації/строку корисного використання (пп. 25, 28 П(С)БО 7).

Також не варто забувати, що після переведення на субрахунок 286 активи можуть відображатися на дату балансу не лише за балансовою вартістю, але і за чистою вартістю реалізації** (п. 9 розд. II П(С)БО 27). Останню якраз можна встановити на рівні договірної ціни з покупцем (Дт 946 — Кт 286). І тоді про дотягування ПЗ можна забути (детальніше в «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 91, с. 12).

** Це очікувана ціна реалізації запасів в умовах звичайної діяльності за вирахуванням очікуваних витрат на завершення їх виробництва і реалізацію (п. 4 П(С)БО 9 «Запаси»).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі