Теми статей
Обрати теми

Грошовий внесок до статутного капіталу ТОВ не впливає на фінрезультат інвестора

Свіриденко Алла, податковий експерт
Підприємство придбало частку в статутному капіталі ТОВ у розмірі 100 %. У серпні 2018 року прийнято рішення про збільшення статутного капіталу ТОВ за рахунок додаткових грошових внесків. Чи треба на суму поповнення статутного капіталу збільшувати фінансовий результат підприємства?

З новим Законом про ТОВ* ви познайомилися зовсім нещодавно (див. тематичний номер «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 34). Там же ви могли прочитати і про облікові особливості формування статутного капіталу ТОВ. Не вдаючись до юридичних тонкощів, давайте відразу згадаємо, як показувати збільшення статутного капіталу за рахунок грошових внесків на рахунках бухобліку.

* Закон України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» від 06.02.2018 р. № 2275-VIII.

У цьому випадку ви є власником 100 % частки в статутному капіталі іншої юрособи, тобто, швидше за все, повинні обліковувати свою фінінвестицію за методом участі в капіталі (винятки з цього правила див. у «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 19, с. 18). Це означає, що:

нарахування заборгованості за внеском до статутного капіталу (формування первісної вартості довгострокової фінансової інвестиції) показують записом: Дт 141 «Інвестиції пов’язаним сторонам за методом обліку участі в капіталі» — Кт 685 «Розрахунки з іншими кредиторами», а

внесення грошових коштів до статутного капіталу провадять записом: Дт 685Кт 301 «Готівка в національній валюті», 31 «Рахунки у банках».

Перерахування внеску до статутного капіталу іншого підприємства, так само як і нарахування заборгованості за внеском, не потрапляють на рахунки доходів (витрат), а тому не змінюють фінрезультат поточного періоду

Але давайте подивимося, можливо, якесь «збільшуюче» податкове коригування передбачає ПКУ?

Теж нічого подібного. Різниці, які доведеться розраховувати у разі обліку фінінвестицій за методом участі в капіталі, встановлені пп. 140.4.1 і 140.5.3 ПКУ, але вони також ніяк не прив’язані до моменту збільшення статутного капіталу або внесення коштів у рахунок його поповнення.

Збільшувати (зменшувати) бухгалтерський фінансовий результат вам доведеться пізніше. Нагадаємо, що за правилами П(С)БО 12 «Фінансові інвестиції» на кожну дату балансу ви повинні переглядати вартість фінінвестицій, що обліковуються за методом участі в капіталі, з урахуванням зміни загальної величини власного капіталу об’єкта інвестування, крім тих, що є результатом операцій між інвестором і об'єктом інвестування. Причому безпосередньо на фінансовий результат вплине не будь-яка зміна власного капіталу, а тільки та, яка відбулася за рахунок чистого прибутку (збитку). Частку інвестора в чистому прибутку (збитку) об’єкта інвестування за звітний період включають до складу доходу (втрат) від участі в капіталі і відносять на збільшення (зменшення) вартості фінінвестицій кореспонденцією: Дт 141Кт 72 «Дохід від участі в капіталі» або Дт 96 «Втрати від участі в капіталі» — Кт 141.

Що стосується податкового обліку, то тут усе залежатиме від вашої дохідності.

Якщо ви — малодохідник, то можете в обліку спиратися виключно на бухгалтерські правила.

Якщо ж ви належите до високодохідних підприємств, тоді вам не відкрутитися від коригування фінансового результату до оподаткування на різниці з пп. 140.4.1 і 140.5.3 ПКУ. А це означає: доведеться виключати доходи (витрати) від участі в капіталі з розрахунку бази оподаткування податком на прибуток.

Детальніше про нюанси розрахунку різниць за пп. 140.4.1 і 140.5.3 ПКУ читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 26, с. 8.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі