Теми статей
Обрати теми

Зведені податкові накладні: коли можна обійтися без РК

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Як заповнити зведену податкову накладну, якщо до дати її складання відбулося повернення товарів/передоплати або зміна ціни? Чи потрібно у такому разі виписувати розрахунки коригування, чи можна обійтися без них?

ПКУ називає такі випадки, коли платник ПДВ може виписувати зведені податкові накладні (ПН):

— при дотягуванні бази оподаткування ПДВ до її мінімальної межі, встановленої п. 188.1 ПКУ (абзац одинадцятий п. 201.4 ПКУ). У такій ПН донараховують ПДВ з «дешевих» постачань, проведених за місяць;

— у разі здійснення ритмічних або безперервних постачань (абзаци другий — четвертий п. 201.4, а також «касовий» п. 44 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ);

— при нарахуванні «компенсуючих» та «розподільчих» податкових зобов’язань (ПЗ) згідно з пп. 198.5 і 199.1 ПКУ. У першому випадку складають окремі зведені ПН на придбання для пільгової, необ’єктної або негосподарської діяльності, у другому — зведену ПН на «подвійні» придбання, здійснені у звітному періоді.

Звичайно, складаючи кожну з наведених зведених ПН, потрібно дотримуватися своїх специфічних правил. Усі вони прописані в Порядку № 1307* (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 78).

* Порядок заповнення ПН, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307.

Водночас усі зведені ПН мають і дещо спільне — датою складання таких ПН може бути будь-яка дата не пізніше останнього числа звітного місяця (пп. 11, 15 та 19 Порядку № 1307).

Яка вона буде — вирішує або сам платник ПДВ (у випадку зі зведеною «компенсуючою» ПН або зведеною ПН «на дотягування»), або за домовленістю з покупцем (наприклад, під час виписування зведеної «ритмічної» ПН на платника).

Тому, на відміну від звичайної ПН, яка складається на кожне повне або часткове постачання товарів/послуг, а також на суму авансу (п. 201.7 ПКУ), протягом місяця може бути виписано (за відповідною підставою) як кілька зведених ПН, так і одна єдина зведена ПН (див. 101.16 БЗ).

При цьому в кожній із зведених ПН платник ПДВ групує дані про відповідні події (ритмічні постачання, «дешеві» продажі, «подвійні» придбання тощо), які проведено протягом певного проміжку часу (дня, тижня, місяця) та які мають право потрапити до такої зведеної ПН.

Зрозуміло, що у межах такого періоду може статися будь-що, у тому числі повернення товарів/передоплат, перегляд цін на товари/послуги тощо.

У загальному випадку, настання будь-якої з перелічених вище подій — це підстава для складання розрахунку коригування (РК) до ПН (п. 192.1 ПКУ).

Це правило діє так само й для зведених ПН. Так, якщо якась із коригувальних подій відбулася після складання та реєстрації в ЄРПН зведеної ПН (це може статися, наприклад, якщо платник ПДВ складає кілька зведених ПН протягом місяця), то у такому разі платник ПДВ мусить виписати РК до такої ПН (101.15 БЗ).

Але що робити, якщо коригувальна подія відбулася «по гарячих слідах» — ще до складання зведеної ПН? Наприклад, до складання зведеної ПН покупець повернув частину «ритмічного» товару, сторони вирішили переглянути ціну на «дешевий» товар або товар, придбаний для пільгової діяльності, почали використовувати в оподатковуваній.

У такому разі виписувати РК до зведеної ПН не потрібно (тим паче що зареєструвати його в ЄРПН все одно не вийде — зведеної ПН ще немає в системі). А у зведеній ПН відобразимо вже підсумкові «згорнуті» дані щодо проведених операцій. Тобто вже з урахуванням усіх коригувань, що виникли до складання ПН.

До речі, цей висновок цілком узгоджується з тим, для чого було створено зведені ПН, — зменшити кількість ПН і РК, що виписуються за звітний період.

З ним погоджуються і податківці (див. 101.16 БЗ).

Причому такий самий принцип (виписувати РК тільки у разі, якщо коригувальна подія відбулася після складання ПН) контролери рекомендують використовувати і щодо підсумкових ПН — виписаних за щоденними підсумками операцій (подробиці — в «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 69, с. 6).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі