Теми статей
Обрати теми

Комунальні послуги: що це?

Амброзяк Наталя, юрист
Ми всі так чи інакше стикаємося з житлово-комунальними послугами (ЖК-послугами). Хтось як фізособа, а хтось ще і як суб’єкт господарювання. Тема комунальних послуг у «госпсуб’єктній» площині викликає масу запитань. Та й у фізичних осіб проблем не менше. Проте в цьому тематичному номері ми зосередимося саме на госпсуб’єктах. А розпочнемо з того, що ж таке ЖК-послуги і що загрожує за несплату комуналки.

Нормативно-правове регулювання. У «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 21, с. 13 ми трохи вже обговорювали новий «житлово-комунальний» Закон № 2189. Цей документ остаточно вводиться в дію уже з 01.05.2019 р. А оскільки деякі норми Закону № 2189 поки що не «працюють», то ми будемо згадувати попередній Закон № 1875.

Суть ЖК-послуг. Закон № 1875 і Закон № 2189 класифікують їх по-різному.

Закон № 1875 виокремлює комунальні послуги, послуги з утримання будинків/споруд і прибудинкових територій, з управління будинком, з ремонту приміщень (ст. 13 Закону № 1875).

У Законі № 2189 усе набагато простіше: весь комплекс ЖК-послуг поділяється на дві групи — житлові та комунальні.

Головне, що тут потрібно зрозуміти: житлові і комунальні послуги — це різні комплекси послуг.

Згідно зі ст. 5 Закону № 2189 до житлових належать послуги з управління багатоквартирним будинком, а це:

1) утримання спільного майна багатоквартирного будинку:

— прибирання внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території;

— сантехнічні роботи;

— обслуговування внутрішньобудинкових систем (крім обслуговування внутрішньобудинкових систем, у разі укладення індивідуальних договорів про надання такої послуги);

— утримання ліфтів тощо;

2) купівля електроенергії для функціонування спільного майна багатоквартирного будинку;

3) поточний ремонт спільного майна багатоквартирного будинку.

До комунальних належать послуги з: (1) постачання та розподілу природного газу; (2) постачання та розподілу електроенергії; (3) постачання теплової енергії; (4) постачання гарячої води; (5) централізованого водопостачання; (6) централізованого водовідведення; (7) поводження з побутовими відходами.

Як бачите, госпсуб’єктам житлові послуги не так будуть цікаві, як фізособам, які отримують увесь комплекс послуг.

Несплата комуналки. Наслідки. Варіантів у постачальників (виконавців) ЖК-послуг багато: від пені за кожен день прострочення до відключення тих чи інших послуг, стягнення заборгованості через суд за допомогою державних або приватних виконавців. Такі наслідки можуть очікувати як на госпсуб’єктів, так і на фізосіб. Останні за певних умов можуть утратити навіть квартиру (детальніше див. на с. 21 цього номера).

Відключення, суди й участь виконавчої служби (приватного виконавця), а також стягнення пені дозволяв і Закон № 1875. Але зміни є. Так, щодо пені Закон № 2189 визначає:

її конкретний розмір — 0,01 % суми боргу за кожен день прострочення;

— порядок нарахування: з першого робочого дня, що йде за останнім днем граничного строку внесення плати за ЖК-послуги. Граничні строки сплати шукайте в договорах з конкретними «комунальними» постачальниками.

Увага! «Пеневі» норми Закону № 2189 почнуть діяти з 01.05.2019 р.

Ключовими моментами пробіглися. Тепер можна занурюватися в бухобліково-податкові та інші тонкощі ЖК-послуг. Про це далі в нашому номері.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі