Теми статей
Обрати теми

Здаємо відходи металу: що з ПДВ?

Адамович Наталія, податковий експерт, Альошкіна Наталя, податковий експерт, Амброзяк Наталя, юрист, Винокуров Дмитро, головний редактор журналу «Податки & бухоблік», Костюк Дмитро, заступник головного редактора, Ольховик Ольга, податковий експерт, Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань, Хмелевський Ігор, податковий експерт
Наше підприємство закуповує метал і виробляє з нього готову продукцію. У процесі виробництва з’являється металева стружка та інші відходи металу. Продаємо відходи, що утворилися, з ПДВ-пільгою. Чи потрібно донараховувати податкові зобов’язання з ПДВ згідно з п. 198.5 ПКУ або ст. 199 ПКУ?

Згідно з п. 23 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ тимчасово, до 01.01.2022 р., операції з постачання (а також імпорту/експорту) відходів та брухту чорних і кольорових металів (згідно з «чорним» і «кольоровим» Переліками, затвердженими постановою КМУ від 12.01.2011 р. № 15) звільняються від оподаткування ПДВ. Чим же загрожує така операція платникові ПДВ?

ПЗ за ст. 199 ПКУ. Перший момент, як ми знаємо, щойно в ПДВ-обліку з’являється пільгова операція, то платник стає заручником ст. 199 ПКУ, що вимагає (1) нарахування розподільчо-компенсуючих податкових зобов’язань на витрати «подвійного» призначення в періоді здійснення пільгового постачання і (2) проведення їх перерахунку в кінці року.

Проте вам при постачанні ваших відходів металу робити цього не потрібно. Річ у тому, що постачання відходів та брухту чорних металів, які утворилися внаслідок обробки сировини на виробництві при виготовленні продукції, названі серед операцій, на які правила ст. 199 ПКУ не поширюються. Це прямо зазначено в п. 199.6 ПКУ. Про те, що не потрібно розподіляти/перераховувати ПДВ за ст. 199 ПКУ за металобрухтом, який утворився як відходи виробництва, підтверджують і самі податківці (див. лист ДФСУ від 15.01.2019 р. № 142/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

Тож якщо у вас продаж відходів металу — єдине пільгове постачання, то не потрібно подавати додаток Д7 і рахувати коефіцієнт розподілу ЧВ. А якщо разом з оподатковуваною ви здійснюєте й іншу пільгову діяльність, то «пільгові» постачання власного металобрухту не беруть участі в підрахунку загального коефіцієнта розподілу ЧВ (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 104-105, с. 3).

ПЗ за п. 198.5 ПКУ. Другий момент стосується нарахування «компенсуючих» ПЗ за п. 198.5 ПКУ, мабуть, зважаючи на те, що частина металу у вигляді стружки і його відходів бере участь у звільненому від ПДВ постачанні — постачанні відходів металу.

Ми вважаємо, що «компенсуючі» ПЗ на підставі п. 198.5 ПКУ, якщо металобрухт утворився в результаті переробки металу, нараховувати не потрібно. Адже, по-перше, метал як сировина отримувався з метою використання в оподатковуваних операціях і в них же й використовувався (у виробництво пускають увесь метал, а відходи металу, що утворилися, — це результат його виробничої переробки).

По-друге, п. 198.5 ПКУ говорить про нарахування «компенсуючих» ПЗ, якщо придбані товари/послуги почали використовуватися у звільнених операціях (тобто в нашому випадку це має бути придбаний метал. Отримані стружка і відходи металу — це вже абсолютно інший товар).

І хоча роз’яснень від податківців у цій частині немає, проте судячи з численних судових процесів, податківці при перевірках намагалися покарати платників за ненарахування «компенсуючих» ПЗ. На щастя, суди щодо металобрухту, який утворився як відходи виробництва при переробці сировини — металу, допомогли обстояти платникам ненарахування «компенсуючих» ПЗ за п. 198.5 ПКУ (разом з нерозподілом ПДВ за ст. 199 ПКУ).

І їх основні аргументи так само криються в тому, що (1) платник не використовував в операціях, звільнених від оподаткування (постачання відходів металу), безпосередньо товар/сировину — метал; (2) металобрухт, отриманий у процесі виробництва, є зворотними відходами, а тому не може вважатися продукцією, придбаною платником податку і надалі реалізованою в операціях, звільнених від ПДВ; (3) проданий металобрухт не отримувався з метою його використання в неоподатковуваних операціях, а тому відсутні підстави для нарахування компенсуючих ПЗ за п. 198.5 ПКУ в результаті його пільгового продажу (див. постанови Київського апеляційного адміністративного суду від 16.11.2017 р. № 825/1280/17// reyestr.court.gov.ua/Review/70415240, Одеського апеляційного адміністративного суду від 11.09.2018 р. № 821/617/18// reyestr.court.gov.ua/Review/76542969, Донецького апеляційного адміністративного суду від 13.06.2018 р. № 805/4545/17-а//reyestr.court.gov.ua/Review/74729052).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі