Теми статей
Обрати теми

Скорочуємо штат

Адамович Наталія, податковий експерт, Альошкіна Наталя, податковий експерт, Амброзяк Наталя, юрист, Винокуров Дмитро, головний редактор журналу «Податки & бухоблік», Костюк Дмитро, заступник головного редактора, Ольховик Ольга, податковий експерт, Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань, Хмелевський Ігор, податковий експерт
У липні прийнято рішення про скорочення штату підприємства з жовтня 2019 року. Працівники, штатні посади яких підлягають скороченню, попереджені про майбутнє звільнення за два місяці. Коли треба ввести в дію новий штатний розпис (без посад, що підлягають скороченню): у липні чи жовтні?

Нагадаємо, що скорочення штату — це зміна штатного розпису за рахунок ліквідації певних посад або зменшення кількості штатних одиниць за певними посадами (див. лист Мінпраці від 07.04.2011 р. № 114/06/187-11).

Сама із себе процедура скорочення штатів досить копітка і вимагає дотримання низки вимог. Серед них — видання наказу (розпорядження) про скорочення штату. У ньому зазначають причини (підстави) скорочення штату, конкретні посади (роботи), що підлягають скороченню.

Наступним кроком після затвердження наказу (розпорядження) про скорочення штату є складання і затвердження нового штатного розпису або внесення змін до чинного штатного розпису.

Важливо! Новий або змінений штатний розпис (без урахування посад, що підлягають скороченню) має бути введений в дію тільки після дати закінчення двомісячного строку попередження працівників про їх звільнення. Фактично оновлений штатний розпис розпочне діяти після дати звільнення працівників у зв’язку зі скороченням штату на підставі п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП.

Наприклад, 29.07.2019 р. працівників попередили про звільнення 30.09.2019 р. у зв’язку із скороченням посад, які вони займають. Тоді на новому штатному розписі (або в наказі про внесення змін до чинного штатного розпису) повинно бути зазначено, що він затверджений з 01.10.2019 р.

До цієї дати залишається чинним старий штатний розпис, яким ще передбачені посади, що підлягають скороченню.

Детально процедуру звільнення у зв’язку зі змінами в організації виробництва і праці див. у «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 16, с. 61.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі