Теми статей
Обрати теми

Нові-старі критерії блокування ПН/РК

Павленко Олексій, податковий експерт
Листи ДФСУ від 07.08.2019 р. № 1962/99-99-29-01-01 і № 1963/99-99-29-01-01

висновок документа

Фіскали оновили свої «блокувальні» документи: Критерії ризиковості, як платників, так і операцій, і (зовсім трохи) — Перелік показників позитивної історії платника

Усі переоформлені цими листами документи почали застосовуватися з 08.08.2019 р. (це зазначено на сайті ДФСУ*). Першим з листів (№ 1962) оновлені Критерії ризиковості платника податків і Критерії ризиковості здійснення операцій, а також Перелік «ризикових» кодів товарів/продукції/послуг. Другим (№ 1963) — дещо підретушований Перелік показників, за якими визначається позитивна податкова історія платника податку.

* sfs.gov.ua/zakonodavstvo/podatkove-zakonodavstvo/postanovi-kabinetu-ministr/73583.html

Критерії ризиковості платників. З п. 1.6 цих Критеріїв виключено критерій «молодого платника»! Тобто особа, зареєстрована платником ПДВ менше трьох місяців, вже не повинна автоматом потрапляти до ризикових!

Крім цього, змінено критерій, пов’язаний з окупованими територіями Донецької та Луганської областей: якщо в колишній редакції орієнтир був на реєстрацію на цих територіях платника, то в нинішній — на реєстрацію керівника та/або головбуха та/або особи, яка має право підпису. На жаль, формально під це формулювання потрапляють і переселенці, це може підштовхнути платників до заміни згаданих підписантів на «легітимних» фізосіб.

Уточнений і найодіозніший критерій з п. 1.6 — тепер він звучить так: в органах ДФС наявна податкова інформація, яка стала відома в процесі поточної діяльності при реалізації покладених на контролюючі органи завдань і функцій, що визначає ризиковість здійснення господарської операції, зазначеної в поданій на реєстрацію ПН/РК.

Раніше тут була загальна фраза про те, що фіскали мають у розпорядженні інформацію про наявність ознак ризикових операцій. Тепер уже йдеться лише про конкретну госпоперацію!

Вважаємо, фіскали тепер менше третируватимуть платників за п. 1.6. До речі, ці зміни — привід змусити фіскалів вивести з числа сумнівних низку платників, яких вони раніше туди заштовхали.

Критерії ризиковості операцій. Додався тільки новий п. 2.6, і тепер ризиковим вважатиметься зменшуючий РК до ПН, складеної на неплатника ПДВ, виписаний і поданий на реєстрацію до ЄРПН у строк, що перевищує 14 календарних днів з дня складання ПН, зареєстрованої без порушення граничних строків реєстрації. Тобто будьте уважними, ті платники, хто працює з ФОП та іншими особами, не зареєстрованими платниками ПДВ!

Перелік «ризикових» кодів. Суттєво (майже у два рази) розширено перелік «ризикових» кодів товарів, продукції і послуг, ПН/РК з якими повинні моніторитися у межах п. 2.1 Критеріїв ризиковості операцій. Порівняно із старим Переліком, що містив 64 коди, у новому таких кодів уже 106!

Показники податкової історії. Тут зміни лише в показнику про наявність земельних ділянок: прибрали конкретні дати (01.01.2018 р. і 20.02.2018 р.) і замінили на «...(станом на 01 січня поточного року), що задекларовані до 20 лютого...». І в показнику з ЄСВ замість «з 01.01.2017» написали: «за умови, що з початку попереднього року керівник та/або засновник не змінювалися».

Крім того, нагадаємо, що з низки судових рішень випливає незаконність затвердження ДФСУ Критеріїв блокування (це повною мірою відноситься й до оновлених Критеріїв, що коментуються). Детальніше про незаконність Критеріїв і про боротьбу платників читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 46, с. 24 . Про загальний механізм блокування читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 55, с. 7.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі