Теми статей
Обрати теми

Акцизна декларація: ребрендинг

Павленко Олексій, податковий експерт
Наказ Мінфіну від 08.05.2019 р. № 189

висновок документа

Мінфін привів форму акцизної декларації у відповідність із чинним законодавством, а також відповідно підкоригував Порядок її заповнення

Нововведення, проведені законодавцями в області акцизного податку в 2019 році (а особливо це стосується кардинальних змін з 1 липня в області адміністрування «пального»*, а тепер — і «спиртового», акцизу), природно, зажадали внесення певних змін як у форму декларації акцизного податку, так і в Порядок заповнення та подання декларації акцизного податку (далі — Порядок № 14)**.

* Детальніше про це читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 59.

** Форма акцизної декларації і Порядок спочатку були затверджені наказом Мінфіну від 23.01.2015 р. № 14.

Мінфін, як завжди, з цією справою зволікав. В той час, як проведені з 1 липня зміни припускають, щоб акцизна декларація за липень вже подавалася за новою формою (в першу чергу, через введення «спиртового» акцизу), наказ, що коментується, був оприлюднений і набув чинності тільки 9 серпня. І електронна форма нової акцизної декларації на дату написання цього коментаря в програмному забезпеченні (ПЗ) ДФСУ доки теж відсутня…

Нагадаємо: якщо чітко виконувати вимоги п. 46.6 ПКУ, то унаслідок того, що наказ № 189, що коментується, який змінює форму декларації, був опублікований тільки в серпні, нова форма акцизної декларації може почати застосовуватися лише при декларуванні операцій вересня.

Але це усе в теорії, а на практиці ми знаємо, як буває: приберуть фіскали у своєму ПЗ стару форму декларації, і куди платникові подітися — тільки подавай за новою!..☹

А тепер коротко обговоримо найбільш важливі зміни, проведені в акцизній декларації і Порядку № 14.

Нові додатки. Декларація доповнена:

додатком 12 — в ньому розраховують суму акцизу з реалізації спирту етилового (згідно з п.п. 213.1.12 ПКУ). Цей новий додаток з’явився через потрапляння з 1 липня операцій зі спиртом етиловим під податкове адміністрування аналогічно операціям з пальним. Тому за формою він подібний до оновленого додатку 11 (для пального акцизу). Акцизний податок за спиртом етиловим, розрахований з обсягів перевищення, тепер буде з колонки 10 цього нового додатку 12 переноситися у спеціально введений для нього в декларацію новий рядок — А13;

додатком 13 — в цьому додатку тепер окремо розраховують акциз з транспортних засобів, оподатковуваних згідно з пп. 215.3.5, 215.3.51, 215.3.52, 215.3.6, 215.3.7, 215.3.8 ПКУ.

Річ у тім, що через специфічність ставок і обчислення акцизу для деяких транспортних засобів такий акциз не вписувався в алгоритм додатка 1 до акцизної декларації. І фіскалам довелося вигадувати спосіб, як відображати «транспортний» акциз у попередній редакції додатка 1 (про ці проблеми ви знаєте з «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 60, с. 22).

Тепер з додатка 1, де розраховують суми акцизу за товарами, на які встановлені специфічні ставки цього податку (цей додаток заповнюють тільки виробники підакцизних товарів), прибрали усілякі «об’єм циліндра», «куб. см» та інші транспортні «атрибути», а в «транспортний» розділ «Г» акцизної декларації тепер слід переносити суми акцизу, розраховані в цьому новому додатку 13;

— додатком 11 — тут розраховують суму, що підлягає відніманню, акцизного податку з пального, у виробництві якого як сировина використані інші оподатковувані підакцизні товари (згідно з п. 217.6 ПКУ). Раніше таку суму вказували в кол. 17 додатка 1, тепер цю колонку з додатка 1 прибрали, але в самій декларації — в рядку В 11.2, де відображається загальна сума такого зменшення, так і залишилося (тепер помилкове) відсилання до цієї, вже не існуючої, колонки.

Проте в новому п. 14 розд. ІІІ Порядку № 14, що регламентує заповнення цього нового додатка 11, чітко вказано, що загальна сума зменшення в ряд. В11.2 декларації переноситься з підсумкового рядка «Сума податкового зобов’язання, що підлягає відніманню» графи 9 розділу ІІ додатка 11 (про застосування п. 217.6 ПКУ читайте також статтю «Пальне з давальницької сировини: зменшуємо акциз» цього номера);

додатком 12 — це довідка про цільове використання спирту етилового (біоетанолу) виробником як сировини для виробництва продукції, визначеної в п.п. 229.1.16 ПКУ***;

*** Подання такої довідки разом з акцизною декларацією з метою неоподаткування спирту-сировини прямо прописане в цій нормі ПКУ.

додатком 13 він теж для довідкової інформації про повітряні судна та обсяги бензину і реактивного палива, використаних для їх заправлення (п.п. 229.8.10 ПКУ). Його подання — це одна з умов для погашення податкових векселів без сплати акцизу. Контроль посилений унаслідок використання у рамках цієї норми схем ухилення від сплати акцизу по таких позиціях.

«Пально-акцизний» додаток 11. Крім того, із зрозумілих причин дуже цікаві метаморфози сталися з «пально-акцизним» додатком 11 до декларації.

Він неабияк схуднув, і тепер в ньому всього 15 граф (замість колишніх 23-х). Але, на жаль, це не свідчить на користь спрощення його заповнення. Адже тепер його доведеться заповнювати не лише в розрізі усіх кодів пального, але ще і в розрізі усіх акцизних складів платника.

Але, крім того, як нам здається, не усі спрощення пішли на користь.

Наприклад, окрім того, що розумно «винесли за дужки» (у самий кінець таблиці) обсяги поповнення залишків пального згідно із Заявками, автори змін навіщось видалили з додатка розшифровку реалізації пального (графи 5 — 10 в старому додатку), залишивши лише одну «гуртову» графу 5 для усього реалізованого пального.

Проте, відмітимо, що термін «реалізація пального» (п.п. 14.1.212 ПКУ) не охоплює обсяги втраченого, знищеного, зіпсованого пального (як в межах норм убутку****, так і понад них).

**** Які так досі і не затверджені…

І якщо раніше такі «втрачені» обсяги пального включалися в обсяги реалізації, оскільки це випливало із самої форми старого додатка 11 (див. його спеціальні графи 9 і 10), то тепер формальні підстави для такого включення в загальну графу 5 нового додатка відсутні.

Оновлені норми Порядку № 14 теж жодних натяків із цього приводу не містять.

Хоча ні в якій іншій графі, окрім як в загальній графі 5, такі обсяги не відобразити. Інакше при формальному підході вони штучно накопичуватимуться в додатку 11 на залишках, і цифри додатка не стикуватимуться з даними СЕАРП.

Окрім п’яти «розшифровувальних» граф реалізації, з додатка прибрали ще три графи (21 — 23) про фактичні розрахунки по електронному рахунку — які були суто довідковими і явно в цьому додатку зайвими.

Власне, не перешкодило б прибрати з додатка і графи з обсягами поповнення за Заявками, які теж носять суто довідковий характер і абсолютно не потрібні для цілей обчислення пального акцизу. Але, як ми згадали, поки їх просто запхнули в кінець додатка…

Інше. Додаток 7 теж неабияк схуд (на п’ять граф). З нього прибрали графи, в яких відображалася інформація про не оподатковувані акцизом операції (з експорту електроенергії і з реалізації електроенергії, виробленої кваліфікованими когенераційними установками та/або з поновлюваних джерел енергії).

Взагалі ці і деякі інші зміни, що проводяться наказом, який коментується, спрямовані на виведення з декларації даних про не оподатковувані акцизом операції. Із залишенням в декларації даних тільки за оподатковуваними і пільгованими згідно з ПКУ операціями.

З розділу Б декларації, присвяченого сплаті «тютюнового» акцизу, прибрали ряд рядків (Б11, Б13.1, Б13.2, Б14.1, Б14.2), зокрема тому, що тютюн і тютюнові вироби стали оподатковуватися тільки одним видом ставок акцизу — специфічними (адвалорні скасували).

Інші зміни, як і нюанси заповнення нової акцизної декларації і, зокрема, її нових і оновлених додатків (особливо «пально-акцизного» — 11 і спиртового — 12) обговоримо в майбутніх публікаціях.

Про те, «з коли» фіскали зажадають звітувати за цією новою формою, чекаємо інформацію на сайті ДФСУ (на момент написання інформація відсутня).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі