Теми статей
Обрати теми

Припинення ФОП: очікуємо на перевірку

Амброзяк Наталя, юрист
Уявімо, ФОП уніс до ЄДР* такий бажаний запис «припинено». І навіть ліквідаційну звітність подав. Чи чекати на податкову перевірку? Як довго? Чи потрібно прискорювати процес? Давайте розбиратися.

* Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань.

З «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 82, с. 19 ви знаєте, що одна з підстав для позапланової документальної перевірки — початок процедури припинення підприємницької діяльності ФОП (п.п. 78.1.7 ПКУ).

Період, що перевіряється, має становити 1095 днів (виходячи з п. 102.1 ПКУ). Тут, звісно, виключаємо ЄСВ. У цьому випадку строки давності не діють (ч. 16 ст. 25 Закону України від 08.07.2010 р. № 2464-VI). Не розглядаємо ми й сферу трансфертного ціноутворення (період, що перевіряється, — 2555 днів).

У цій статті продовжимо розпочату раніше розмову. Отже,

коли ж призначать перевірку?

Строки призначення перевірки у випадку з п.п. 78.1.7 ПКУ ніде не передбачені. Про це кажуть і самі податківці (130.03 і 116.07 БЗ). Тому очікувати такого «магічного» моменту можна довго.

Можна спробувати прискорити процес, подавши заяву про призначення позапланової перевірки. Але фіскали говорять, що й у цьому випадку строків для прийняття рішення не передбачено (130.03 БЗ). Хоча на практиці така заява іноді спрацьовує.

Проте давайте подивимося на ситуацію з іншого боку. Таке зволікання може бути вам на руку.

Як ми сказали вище, у частині податків і зборів (крім ЄСВ) діє ст. 102 ПКУ. У ній установлено, що податківці можуть провести перевірку не пізніше 1095 дня. Відлічується цей строк з:

— граничного строку подання декларації;

— граничного строку сплати зобов’язання, нарахованого податківцями (стосується фізосіб);

— подання уточнюючого розрахунку;

— фактичного подання декларації (якщо вона подана пізніше).

Простіше кажучи, якщо ви не подавали уточненки, то період становитиме 3 роки, які потрібно відлічувати назад, тобто з моменту призначення перевірки й до граничного строку подання звітності за минулі періоди.

До того ж донарахування грошових зобов’язань (у частині податків і зборів) теж обмежується 1095 днями. Тому чим довше ФОП не беруть на перевірку, тим менше у фіскалів шансів донарахувати йому зобов’язання та застосувати санкції.

Проте деякі суди доходять інших висновків. Так, у рішенні Херсонського окружного адмінсуду від 29.03.2019 р. у справі № 540/110/19 (reyestr.court.gov.ua/Review/80924391) судді розглядали ситуацію, коли ФОП узяли на перевірку через 1,5 року після його припинення в ЄДР. При цьому перевіркою охопили період у 1095 днів. Але відлік вели не з дня призначення перевірки наказом, а з дня розреєстрації ФОП у ЄДР.

Суд визнав такий підхід правильним. При цьому, пославшись на ст. 102 ПКУ, зазначив, що у разі припинення підприємницької діяльності фіскали мають право здійснювати документальну перевірку підприємницької діяльності ФОП. За обставинами справи була охоплена якраз така діяльність підприємця. Дата призначення перевірки, певно, для суду значення не мала.

Ми з цією позицією не згодні хоча б тому, що при підрахунку 1095 днів ураховуються строки подання декларації (див. вище). А отже, дату призначення перевірки враховувати потрібно.

Висновок з наведеного — поспішайте поволі ☺.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі