Теми статей
Обрати теми

Зарплата з КПК: нова заборона від НБУ!

Павленко Олексій, податковий експерт
Постанова Правління НБУ від 29.11.2019 р. № 142

висновок документа

Суб’єкти господарювання не мають права використовувати корпоративні платіжні картки (КПК) для виплати заробітної плати, виплат соціального характеру

Як бачимо, НБУ знову досить чітко прописав — тепер уже в Положенні, затвердженому постановою Правління НБУ від 05.11.2014 р. № 705, заборону на використання КПК для соцзарплатних виплат.

Звертаємо увагу, що це обмеження почало офіційно застосовуватися з 10 грудня (дати набуття чинності постановою, що коментується).

Раніше така заборона фігурувала в п. 8.3 Інструкції, затвердженої постановою Правління НБУ від 12.11.2003 р. № 492. Проте з 04.04.2019 р., коли набула чинності її нова редакція, це і ще низка обмежень щодо проведення операцій з поточних рахунків суб’єктів господарювання з використанням електронних платіжних засобів (зокрема, КПК) були формально скасовані.

Тепер же, мабуть, для підстрахування від несвоєчасних перерахувань податків і внесків при проведенні таких виплат з КПК НБУ вирішив реанімувати це обмеження у своїх нормативах.

Водночас зазначимо, що і в періоді тимчасового зняття НБУ заборони (з 4 квітня до 10 грудня 2019 року) платити зарплату з КПК було небажано.

По-перше, виходячи з норм «касового» Положення № 148*, кошти у вигляді зарплати і соцвиплат повинні видаватися через касу, і право на це має лише довірена особа — касир (матеріально відповідальна особа).

* Затверджене постановою Правління НБУ від 29.12.2017 р. № 148.

По-друге, зняті з КПК грошові кошти вважаються отриманими під звіт (див., наприклад, лист НБУ від 24.04.2019 р. № 57-0007/22460). Тому видача у вигляді зарплати або соцвиплат знятих з КПК готівкових коштів — без оприбуткування їх у касі — буде розцінена як порушення порядку використання підзвітних коштів.

Крім того, у внутрішніх нормативах багатьох комерційних банків такі обмеження фактично продовжували залишатися і застосовуватися на практиці. Наприклад, в Умовах і правилах надання банківських послуг ПриватБанку (див. п.п. 3.4.1.18)** усе так само фігурувало (і фігурує) обмеження, що КПК «не застосовуються для отримання заробітної плати, інших виплат соціального характеру».

** conditions-and-rules.privatbank.ua/main/view-content-191/?lang=uk

Що стосується ПриватБанку, то у зв’язку з цією зміною відмітимо ще один момент. Згідно із згаданим листом НБУ від 24.04.2019 р. № 57-0007/22460 приватбанківська так звана картка-ключ до поточного рахунку теж вважається КПК і відповідно підпадає під це — тепер уже нормативно реанімоване — обмеження на соцзарплатні виплати з неї. Тому при знятті на зарплату (чи соцвиплати) коштів з КПК (у тому числі з картки-ключа) ці грошові кошти необхідно спочатку провести через касу (оприбуткувати з оформленням ПКО) як повернення з підзвітної суми — за порожнім авансовим звітом, а вже потім видавати їх у порядку, встановленому Положенням № 148. Втім, таку пораду ви вже знаєте з «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 48, с. 22.

Що стосується можливих наслідків порушення цього обмеження, то, ймовірно, такі виплати будуть перевіряючими розцінені як неповернення підзвітних сум у строки, встановлені п.п. «б» п.п. 170.9.2 і п.п. «а» п.п. 170.9.3 ПКУ. З оподаткуванням таких сум ПДФО як «надмірно витрачених» підзвітних коштів згідно з п.п. 170.9.1 ПКУ та із застосуванням «натурального» коефіцієнта, передбаченого п. 164.5 ПКУ, а також військовим збором (детальніше — у «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 32, с. 78).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі