Теми статей
Обрати теми

LiqPay та єдиний податок — друзі навік!

Децюра Сергій, податковий експерт
Чи має право платник єдиного податку здійснювати торгівлю в мережі Інтернет через LiqPay і працювати на спрощеній системі оподаткування?

Ще у грудні 2018 року київські фіскали (див. лист ГУ ДФС у м. Києві від 20.12.2018 р. № 5313/ІПК/26-15-13-06-09 // «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 4, с. 5) шокували заявою про те, що, проводячи розрахунки через LiqPay, платник єдиного податку (ЄП) порушує вимоги перебування на спрощеній системі оподаткування, бо, начебто, розрахунки через LiqPay не належать до грошових розрахунків.

Як наслідок, порушники мають покинути ЄП з першого числа місяця, що настає за податковим (звітним) періодом, у якому допущено порушення (п.п. 4 п.п. 298.2.3 ПКУ), а також сплатити з доходу, отриманого із застосуванням негрошового способу розрахунків, ЄП за збільшеною ставкою (ФОП — за ставкою 15 %, а юрособи — свою звичайну подвоєну ставку) (п.п. 3 п. 293.4 та п.п. 2 п. 293.5 ПКУ). Деталі — у «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 19, с. 13.

На наш же погляд,

«негрошовість» розрахунків через електронні платіжні системи, зокрема LiqPay, — це взагалі вигадки фіскалів

Річ у тім, що LiqPay є платіжним сервісом ПриватБанку, який надає можливість користувачам розпоряджатися своїми грошовими коштами в мережі Інтернет.

З огляду на це можна сміливо говорити, що ті особи, які використовують LiqPay, проводять розрахунки у звичайній безготівковій формі.

А оскільки здійснювати розрахунки у безготівковій формі суб’єктам господарювання, які є платниками ЄП, не те що не заборонено, а прямо дозволено, то говорити про порушення правил перебування на спрощеній сиcтемі при розрахунках через LiqPay не можна.

Те, що київські фіскали перебрали міру, розуміли не тільки платники податків, а й самі фіскали. Тому в наступній консультації щодо можливості проводити розрахунки платникам ЄП через LiqPay вони були набагато обережнішими (див. листи ДФСУ від 24.01.2019 р. № 255/6/99-99-13-01-02-15/ІПК та від 01.02.2019 р. № 373/6/99-99-13-01-03-15/ІПК, а також категорію 107.01.03 БЗ).

І хоча у цих роз’ясненнях контролери прямо не спростували висновки столичних фіскалів, проте продовжувати нести нісенітницю теж не стали. Вони почали заявляти, що віднесення LiqPay до грошових (в тому числі і безготівкових) чи до негрошових форм розрахунків поза компетенцією податкових органів. І порадили всім бажаючим звертатися за відповідними роз’ясненнями до Нацбанку.

Уже тільки цими діями фіскали визнали, що столичні податківці помилково заборонили проводити на ЄП розрахунки через LiqPay.

А от нещодавно, практично через рік після того як столичні фіскали віднесли платежі через LiqPay до негрошових розрахунків, головні податківці таки набралися сміливості прямо спростувати ті фіскальні вимоги (див. «Вісник. Офіційно про податки», 2019, № 41, с. 17). У своїй консультації вони прямо заявили, що використання LiqPay не передбачає використання електронних грошей (чи інших видів негрошових розрахунків). При здійсненні платежів через LiqPay відбувається саме зарахування грошових коштів у безготівковій формі на поточний рахунок в банківській установі отримувача.

Отже, наразі податківці переконані, що юрособа, яка використовує систему LiqPay для прийому платежів в мережі Інтернет, отримує виручку в безготівковій формі, а тому може застосовувати спрощену систему оподаткування.

Сподіваємося, це роз’яснення візьмуть на озброєння всі фіскали і більше не будуть морочити голову тим платникам ЄП, які використовують LiqPay для розрахунків за товар.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі