Теми статей
Обрати теми

Заокруглюємо копійки при сплаті турзбору

Децюра Сергій, податковий експерт
За матеріалами категорії 107.01 Бази знань

висновок документа

Якщо сума турзбору, нарахована податковим агентом платнику турзбору, визначена з копійками, то податковий агент зобов’язаний заокруглити суму збору

З 1 жовтня відповідно до постанови Правління НБУ від 20.06.2019 р. № 82 монети номіналами 1, 2 та 5 копійок перестали бути засобом платежу. В зв’язку з цим усі юрособи, а також ФОП повинні проводити заокруглення загальних (у чеку) сум розрахунків готівкою за товари (роботи, послуги) за правилами, визначеними постановою № 25*.

* Постанова Правління НБУ від 15.03.2018 р. № 25.

Враховуючи ці вимоги, у суб’єктів господарювання, які є податковими агентами із турзбору**, виникло закономірне запитання: чи потрібно їм заокруглювати у розрахунковому документі суму турзбору, що її має сплатити платник турзбору перед заселенням на тимчасове проживання (ночівлю)?

** Детально про турзбір див. у «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 104-105, с. 24, 2019, № 56, с. 9.

Відповідь на нього надали фіскали у роз’ясненні, що коментується. У ньому вони заявили, що суму туристичного збору, нараховану податковим агентом платнику турзбору, заокруглити потрібно. Звичайно, так слід робити тільки в тому випадку, коли платник турзбору буде вносити суму платежу готівкою. У випадку безготівкового розрахунку (в тому числі і розрахунку за допомогою платіжної картки) заокруглювати суму турзбору до сплати не треба. Постанова № 25 в такому разі цього не вимагає.

По суті податківці мають рацію. Річ у тім, що тільки заокругливши суму турзбору, податковий агент зможе без проблем провести розрахунки з його платником.

Звертаємо увагу! Фіскали мають зовсім іншу позицію з приводу заокруглення, коли мова іде про заокруглення при нарахуванні, утриманні та сплаті (перерахуванні) ПДФО та ВЗ (103.02 БЗ). Аргументи: у ПКУ не передбачено врахування будь-яких заокруглень при нарахуванні, утриманні та сплаті (перерахуванні) ПДФО та ВЗ. Чому ж фіскали не проти заокруглень, коли йдеться про нарахування і сплату турзбору, адже в ПКУ і щодо нього не передбачено заокруглень?

Усе доволі просто. Коли мова йде про ПДФО і ВЗ, то тут податковий агент (роботодавець) не вимагає від фізосіб (працівників) вносити в касу нараховану (утриману) суму ПДФО і ВЗ. Він просто утримує ці суми із доходу фізособи і перераховує в бюджет. Отже з готівковими операціями при нарахуванні, утриманні (перерахуванні) ПДФО і ВЗ він справи не має. А тому і заокруглювати тут нічого.

Із турзбором все інакше. Такі суми податковий агент отримує у готівковій формі від постояльця (платника турзбору) для перерахунку в бюджет. Отже, отримання турзбору пов’язано з готівковою операцією, при якій слід проводити заокруглення копійок.

При цьому, на наш погляд, заокруглювати безпосередньо суму турзбору податковий агент буде тільки в тому випадку, коли платник турзбору (постоялець) сплачує турзбір і плату за проживання окремими платежами. Тобто коли на кожний платіж буде оформлено окремий розрахунковий документ (різні чеки РРО), то буде чітко видно, що сума турзбору нарахована з копійками.

Якщо ж платник турзбору сплачує і турзбір, і вартість проживання одним платежем, то заокруглюватися має загальна сума розрахункового документа (чека РРО), а не окремо турзбір і окремо — вартість послуг з проживання.

Тож коли будете програмувати в РРО порядок заокруглення турзбору, про це слід пам’ятати. Тобто слід встановити заокруглення не на кожну окрему позицію в чеку РРО, а на загальну суму за чеком.

Що стосується заповнення декларації із турзбору, то заокруглення в чеку РРО не повинно вплинути на суму нарахованого збору, що в ній фігуруватиме. У декларації збір розраховується виходячи із розміру мінзарплати і кількості діб проживання, а не від того, яку суму турзбору отримано від постояльців.

Сплачуємо до бюджету ту суму, що вказана в декларації. Отже і на розмір збору до сплати заокруглення ніяк не впливає.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі