Теми статей
Обрати теми

Другогрупник надає послуги загальносистемникам: наслідки

Нестеренко Максим, податковий експерт
Суть спору*
ФОП звернувся до суду з вимогою скасувати ППР, якими йому донараховано ПДФО, ВЗ і ПДВ за неправомірне перебування на спрощеній системі (надання послуг загальносистемнику). Суди першої й апеляційної інстанцій у задоволенні позову відмовили, ФОП оскаржує це рішення в касаційному порядку.

* Див. постанову ВС від 01.10.2019 р. у справі № 2040/6178/18 // reyestr.court.gov.ua/Review/84827837

Позиції сторін

Податківці наполягають на правомірності своїх ППР. Вони наголошують, що ФОП (платник ЄП групи 2) порушив правила перебування на спрощеній системі. А саме: надав послуги платникам податку на прибуток, що заборонено єдиноподатникам другої групи згідно з п.п. 2 п. 291.4 ПКУ.

У зв’язку з таким порушенням ФОП мав згідно з п.п. 9 п.п. 298.2.3 ПКУ перейти на загальну систему з першого числа наступного кварталу і, відповідно, обліковувати свої доходи починаючи з цієї дати за загальносистемними правилами.

ФОП не зробив цього і продовжував у наступних кварталах після порушення вести облік своїх доходів за єдиноподатковими правилами, посилаючись на наявність у нього неанульованої ЄП-реєстрації.

З цієї причини податківці донарахували підприємцю ПДФО за періоди, в яких він неправомірно застосовував спрощену систему. А оскільки неправомірно перебуваючи на спрощеній системі, ФОП ще й ховався від обов’язкової ПДВ-реєстрації — йому було також донараховано ПДВ.

ФОП не погоджується із винесеними ППР. Він вважає, що не надавав загальносистемникам послуги, а виконував для них роботи. Крім того, наголошує, що оплату (грошові кошти) від загальносистемників він отримав уже після переходу з групи 2 у групу 3, а тому не порушував правил перебування на другій групі.

Виходячи з вищевикладеного, ФОП просить суд скасувати рішення судів попередніх інстанцій та задовольнити його позов, тобто визнати незаконними винесені ППР.

Вирішення справи судом

Верховний Суд відхилив доводи ФОП і залишив у силі рішення судів попередніх інстанцій.

Ухвалюючи таке рішення, Суд виходив з того, що порушенням умов перебування на другій групі є саме надання послуг загальносистемникам, а не надходження коштів за такі послуги.

Крім того, Суд звернув увагу на такий принцип податкового законодавства, як невідворотність настання відповідальності у разі порушення цього законодавства (п.п. 4.1.3 ПКУ).

Саме керуючись цим принципом, Верховний Суд визначив, що податківці правомірно «переоблікували» господарські операції ФОП за період його незаконного перебування на спрощеній системі за загальносистемними правилами.

Суд наголосив, що неправомірне перебування ФОП на спрощеній системі не може ставити його в більш вигідне становище порівняно з іншими платниками.

Думка редакції

Цілком очікуване рішення Верховного Суду. Нагадаємо, що платники єдиного податку групи 2 можуть надавати послуги лише іншим платникам єдиного податку або населенню (п.п. 2 п. 291.4 ПКУ).

Надавати послуги ФОП чи юрособам, які працюють на загальній системі, такі єдиноподатники не можуть. А якщо нададуть — повинні з першого числа наступного кварталу залишити спрощену систему (п.п. 9 п.п. 298.2.3 ПКУ). Не залишили? Що ж, податківці самі анулюють ЄП-реєстрацію з цього ж числа на підставі п.п. 3 п. 299.10 ПКУ (п. 299.11 ПКУ).

Верховний Суд (як і суди попередніх інстанцій) не звернув жодної уваги на аргументи ФОП, буцімто він не надавав загальносистемникам транспортно-експедиторські послуги, а виконував для них роботи, пов’язані з перевезенням вантажів.

Суд зазначив, що із загальносистемниками укладено саме договори транспортного експедирування. А такі договори, додамо від себе, передбачають, що експедитор надає клієнту саме послуги (ч. 1 ст. 929 ЦКУ), а не виконує для нього роботи.

У справі, що коментується, для нас є важливою також правова позиція Верховного Суду щодо того, якими діями кваліфікується порушення ФОП правил роботи на другій групі.

ФОП посилався на те, що кошти за договорами транспортного експедирування із загальносистемниками він отримав вже після того, як перейшов із другої групи на третю, перебуваючи на якій, надавати послуги загальносистемникам можна.

Суд відкинув і ці аргументи ФОП, наголосивши: порушення умов перебування на другій групі пов’язане, власне, із фактом надання послуг загальносистемникам, а не з отриманням грошей за такі послуги. А надання цих послуг підтверджується тим, що договори транспортного експедирування ФОП уклав на ту дату, коли він перебував на другій групі. І акти про надання транспортно-експедиторських послуг ФОП теж склав, будучи другогрупником.

За наявності таких доказів не важливо, на якій групі перебував ФОП, коли отримував гроші. Важливо, що заробив він ці гроші на другій групі. І заробив від діяльності, яка на другій групі заборонена. Такий же підхід простежується у податківців й у зворотній ситуації: коли гроші зароблені на третій групі, а фактично отримані після переходу на другу групу (див. БЗ 107.08).

Тож податківці цілком справедливо вимагали від ФОП залишити спрощену систему. Оскільки він цього не зробив, податківці констатували незаконне застосування ФОП спрощеної системи з першого числа першого місяця, наступного за кварталом, у якому допущено порушення. ФОП оподатковував свої доходи єдиним податком (ст. 292 ПКУ), що більш вигідно, ніж застосувати ПДФО (і ВЗ) (згідно зі ст. 177 ПКУ). Але ж саме ПДФО і ВЗ ФОП заслуговував у зв’язку зі своєю діяльністю.

За таких обставин податківці дійсно мають право «переоподаткувати» доходи за період незаконного перебування ФОП на спрощеній системі і визначити податкові зобов’язання для нього як для загальносистемника*.

* Докладно про це читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 19, с. 23.

Крім того, ФОП ще й перевищив 1-мільйонний обсяг ПДВ-оподатковуваних операцій (п. 181.1 ПКУ). Як наслідок цього, він підлягав обов’язковій ПДВ-реєстрації не пізніше 10-го числа першого місяця кварталу, в якому він мав би перейти на загальну систему (п. 183.4 ПКУ). На це податківці однозначно вказують у листі ДФСУ від 14.05.2019 р. № 2168/6/99-99-13-02-03-15 /ІПК і листі ГУ ДФС у м. Києві від 30.11.2018 р. № 5056/ІПК/26-15-12-01-18 (ср. ).

Оскільки підприємець сховався від обов’язкової ПДВ-реєстрації, незаконно застосовуючи безПДВшну ставку ЄП, він підпадає під дію п. 183.10 ПКУ. Тобто несе відповідальність за несплату ПДВ на рівні зареєстрованого платника і без права на податковий кредит.

Така відповідальність в разі обов'язкової ПДВ-реєстрації настає з 11-го числа першого місяця того кварталу, в якому підприємець повинен був стати загальносистемником. Цей висновок безпосередньо випливає з безлічі податкових роз'яснень. Відповідно до УПК № 588 обов'язок щодо нарахування та сплати ПДВ-зобов'язань згідно з п. 183.10 ПКУ виникає з дня, наступного за граничним днем, який установлений для подання Заяви за ф. № 1-ПДВ.

Тобто йдеться про 11-те число календарного місяця, що настає за місяцем, в якому ФОП повинен був отримати статус загальносистемника, який зобов'язує до ПДВ-реєстрації. Цієї позиції фіскали неухильно дотримуються вже багато років і неодноразово її підтверджували, в тому числі й у цьому році (див., наприклад, листи ДФСУ від 30.01.2019 р. № 323/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, від 11.04.2019 р. № 1553/5/99-99-15-03-02-16/ІПК і від 14.05.2019 р. № 2168/6/99-99-13-02-03-15/ІПК). Докладно про це читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 65, с. 11.

Таким чином, якщо ФОП, який неправомірно застосовує спрощену систему, підлягав обов'язковій ПДВ-реєстрації, але не здійснив її, податківці нарахують йому ПДВ на всі операції, здійснені починаючи з 11-го числа першого місяця кварталу, в якому він повинен був перейти на загальну систему.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі