Теми статей
Обрати теми

Обчислюємо строки правильно: оскарження ЄСВ-недоїмки в суді

Амброзяк Наталя, юрист
У процесі оскарження важлива кожна деталь. Навіть пропуск строку на подання позову може перешкодити платнику захистити свої права. Але законодавець вносить плутанину стосовно таких строків. Зокрема, щодо оскарження рішень, пов’язаних з ЄСВ-боргами. З тим, які строки потрібно застосовувати та як їх розраховувати, розберемося на прикладі однієї з постанов ВС*.

* Див. постанову ВС від 08.08.2019 р. у справі № 480/106/19 // reyestr.court.gov.ua/Revi

Суть спору

Позивач оскаржив вимогу фіскалів про сплату недоїмки з ЄСВ. Спочатку він подав скаргу на цю вимогу в адмінпорядку та отримав відмову в її розгляді, оскільки подав цю скаргу не до того контролюючого органу. Після цього платник звернувся до суду. Причому уклався в 10 календарних днів з дня отримання відмови в розгляді скарги. Але платникові позов повернули через пропуск строку на судове оскарження.

Позиція сторін

Позивач стверджує, що повинен застосовуватися строк для оскарження, встановлений у ст. 56 ПКУ, а не в Законі № 2464. Податківці ж наполягають на тому, що платник не скористався обов’язковою процедурою погодження, встановленою в ст. 25 Закону № 2464. Не подав скаргу ані в адміністративному, ані в судовому порядку. Тому 10-денний строк, установлений у Законі № 2464 для подання позову, був пропущений.

Вирішення справи судом

Суд частково став на бік позивача. А саме, судді дійшли таких висновків:

— тут не застосовуються ані положення ПКУ, ані положення КАСУ. У цій ситуації потрібно орієнтуватися на строки, встановлені в Законі № 2464 (тобто 10 календарних днів);

— спірні 10 календарних днів потрібно відлічувати з дати отримання відмови в розгляді скарги.

Думка редакції

Нагадаємо: є строки для подання позову в адмінсуд, установлені в ст. 122 КАСУ. Вони є загальними. Проте ч. 3 ст. 122 КАСУ дозволяє застосовувати спецстроки, закріплені в іншій нормативці.

ПКУ з 1095 днями для оскарження тут не застосуємо. Цей Кодекс не регулює питання погашення зобов’язань з ЄСВ (п. 1.3 ПКУ).

А ось у Законі № 2464 якраз присутні спеціальні положення. Так, згідно з абз. 9 ч. 4 ст. 25 цього Закону, якщо контролюючий орган і платник не досягли згоди щодо цієї вимоги, то платник повинен сплатити суму недоїмки і санкцій протягом 10 календарних днів після отримання відповідного рішення або оскаржити рішення до органу вищого рівня або суду.

Може здатися, що десятиденний строк стосується тільки сплати недоїмки і зобов’язань. Проте це не так. Про що свідчить коментоване рішення.

Тому якщо ви не подаєте скаргу до контролера вищого рівня, то позов про скасування вимоги про сплату недоїмки з ЄСВ потрібно подати протягом 10 календарних днів після отримання такої вимоги**.

** Про це див. у «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 75, с. 48.

А якщо подали скаргу в адміністративному порядку? У такому разі у вас, як і раніше, є 10 календарних днів на подання позову. Але відлічуватися вони будуть з дня отримання рішення за скаргою, а не з дня отримання вимоги.

А виходячи з коментованої постанови рішенням за скаргою можна вважати навіть лист фіскалів з відмовою в її розгляді. Адже 10 днів на оскарження дається після того, як податківці і платник не досягли згоди. Тобто по суті йдеться про отримання відмови в межах процедури адміноскарження.

До речі, у постанові ВС від 12.09.2018 р. у справі № 812/1847/17*** суд замість ст. 25 Закону № 2464 застосував КАСУ (щоправда, у попередній редакції). У цій частині до КАСУ були внесені зміни, але на суть питання це не впливає.

*** Див. за посиланням: reyestr.court.gov.ua/Review/76419484# ew/83513564

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі