Теми статей
Обрати теми

Додаток ПЗ — пільговий прибуток

Альошкіна Наталя, податковий експерт
Порядок заповнення цього додатка може зацікавити тільки вузьке коло платників податку на прибуток, які здійснюють види діяльності, звільнені від оподаткування. Інші суб’єкти господарювання його не заповнюють.

Додаток ПЗ до декларації заповнюють тільки ті платники, які здійснюють пільгові види діяльності, передбачені в ст. 142 розд. III і підрозд. 4 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ (також зазначимо: за наявності пільг потрібно подавати Звіт про пільги, детальніше про який див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 8, с. 5 і 2018, № 83, с. 4).

Причому, врахуйте: підприємства, яким ПКУ дозволяє застосовувати ставку податку на прибуток 0 %, — так звані «нульовики» (хоча вони і зазначені в п. 44 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ),

додаток ПЗ і загальну прибуткову декларацію не заповнюють

Вони звітують за спеціальною спрощеною формою податкової декларації, яка затверджена постановою КМУ від 09.08.2017 р. № 592. Щоправда, Звіт про пільги їм подавати доведеться (згідно з Довідником № 91/1 коди пільг: 11020366, 11020367, 11020368).

А ось те вузьке коло пільговиків, яких торкнеться складання додатка ПЗ, перерахуємо нижче. Так, під пільгу потрапляє прибуток:

— підприємств і організацій, які засновані громадськими організаціями інвалідів і знаходяться в повній їх власності (п. 142.1 ПКУ). Код пільги (Довідник № 91/1): 11020306;

— Чорнобильської АЕС — на період підготовки до зняття і зняття з експлуатації енергоблоків Чорнобильської АЕС та перетворення об'єкта «Укриття» в екологічно безпечну систему (п. 142.2 ПКУ). Код пільги (Довідник № 91/1): 11020361;

— підприємств, отриманий за рахунок міжнародної технічної допомоги або за рахунок коштів, які передбачені в держбюджеті як внесок України до Чорнобильського фонду «Укриття» для реалізації міжнародної програми «План здійснення заходів на об'єкті «Укриття»(п. 142.3 ПКУ). Код пільги (Довідник № 91/1): 11020362;

— всіх підприємств — суб'єктів літакобудування, визначених згідно з нормами ст. 2 Закону України «Про розвиток літакобудівної промисловості» від 12.07.2001 р № 2660-III (п. 41 підрозд. 4 розд. XX ПКУ). Це звільнення діє до 01.01.2025 р. Код пільги (Довідник № 91/1): 11020365;

— підприємств, що використовують газ (метан) вугільних родовищ та/або похідну сировину газу (метану) вугільних родовищ, згідно з умовами п. 16 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ. Пільга діє з 01.01.2018 р. і до 01.01.2020 р. Код пільги (Довідник № 91/1): 11020373.

А тепер перейдемо до порядку заповнення додатка ПЗ, але спочатку скажемо про саму прибуткову декларацію.

Зверніть увагу: принцип її заповнення побудований так, що в перших рядках декларації (02, 03, 04) платник податків визначає загальний фінансовий результат і об’єкт оподаткування від усіх своїх видів діяльності (як оподатковуваних податком на прибуток, так і пільгованих). А для того, щоб отримати результат саме від оподатковуваної діяльності, потрібно відняти із загального фінрезультату (рядок 04 декларації) результат звільненої від оподаткування діяльності (рядок 05 ПЗ).

Так ось, сам розрахунок результатів пільгової діяльності проводять якраз у додатку ПЗ, звідти отриманий результат переносять до рядка 05 прибуткової декларації.

Додаток ПЗ складається з двох таблиць:

таблиця 1 «Розрахунок прибутку, що звільняється від оподаткування»;

таблиця 2 «Підстави для застосування пільги».

У таблиці 1 підприємства, які здійснюють пільгові види діяльності, ведуть розрахунок неоподатковуваного прибутку/збитку в розрізі кожного з них (див. табл. 1).

Заповнюємо таблицю 1 додатка ПЗ до декларації з податку на прибуток

Код рядка

Назва рядка

05

Прибуток, звільнений від оподаткування, або збиток від діяльності, прибуток від якої звільняється від оподаткування, у тому числі:

Показник цього рядка є загальним результатом (прибуток/збиток), отриманим від усіх пільгованих видів діяльності. При цьому, якщо пільгований вид діяльності — один, до цього рядка просто переносять значення рядка 05.1 цього додатка. Якщо ж пільг декілька (хоча, звичайно, це вкрай малоймовірний випадок), сюди потрапить сума показників 05.1, 05.2, 05.3 тощо.

Зверніть увагу! Показник цього рядка може мати як додатне (прибуток), так і від’ємне (збитки) значення. Його (з відповідним знаком) переносять з таблиці 1 до рядка 05 основної частини декларації з податку на прибуток (детальніше про порядок заповнення рядків 05 і 06 декларації з податку на прибуток читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 9, с. 18)

05.1

на підставі «А» (рядок А1 + рядок А2 - рядок А3)

У цьому рядку додатка розраховують прибуток (збиток) від конкретного виду пільгованої діяльності. Роблять це за формулою, зафіксованою в самій назві рядка: рядок А1 + рядок А2 - рядок А3. Тобто результат пільгованої діяльності визначають за загальним правилом шляхом коригування бухгалтерського фінрезультату від пільгованої діяльності (А1) на збільшуючі та зменшуючі податкові різниці (А2 і А3).

Врахуйте! За наявності декількох пільг таблицю 1 потрібно доповнити новими рядками так, щоб на кожен з пільгованих видів діяльності припадав свій рядок: 05.2 (для підстави «Б»), 05.3 (для підстави «В») тощо за кількістю підстав для надання пільги. Наприклад, текстова частина рядка 05.2 виглядатиме так: «на підставі «Б» (рядок Б1 + рядок Б2 - рядок Б3)». При цьому кожному рядку: 05.2, 05.3 тощо (за аналогією з рядком 05.1) повинні відповідати три рядки показників фінрезультату/різниць (відповідно Б1, Б2, Б3 тощо за кількістю пільг)

А1

Фінансовий результат, визначений у фінансовій звітності:

У цьому рядку (а також, можливо, в рядках Б1, В1 тощо) показують бухгалтерський фінрезультат (прибуток/збиток), отриманий від конкретного виду пільгованої діяльності. Як бачите, це «пільговий» аналог рядка 02 декларації

А2

різниці, які збільшують фінансовий результат до оподаткування

Тут (а також, можливо, в рядках Б2, В2 тощо) відображають сумарно «збільшуючі» податкові різниці за конкретним видом пільгованої діяльності

А3

різниці, які зменшують фінансовий результат до оподаткування

Показник цього рядка (а також Б3, В3 тощо за наявності декількох пільг) відповідно являє собою суму «зменшуючих» різниць за конкретним видом пільгованої діяльності.

Пам’ятайте! У цьому рядку зазначають також пільгові збитки минулих років, які зменшують об’єкт оподаткування згідно з п.п. 140.4.2 ПКУ. При цьому, включивши пільговий «перехідний» збиток до цього рядка додатка (як зменшуючу різницю за конкретним видом пільгової діяльності), його потрібно перенести і до рядка 3.2.4 додатка РI (інакше об’єкт оподаткування буде завищений)

У таблиці 2 додатка ПЗ платникові необхідно розшифрувати підстави для застосування пільги (з числа перелічених у ПКУ). Для цього у відповідних графах таблиці надають посилання на «пільгову» норму ПКУ (наводять номер підпункту, пункту і статті ПКУ, якими встановлено конкретну пільгу), а також у декларації за 2018 рік зазначають код пільги згідно з Довідником № 91/1 податкових пільг, що є втратами доходів бюджету станом на 01.01.2019 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі