Теми статей
Обрати теми

Виплачуємо дивіденди до закінчення кварталу або…

Амброзяк Наталя, юрист
Підприємство отримає прибуток у першому кварталі 2019 року. Чи може ТОВ виплатити дивіденди до закінчення цього (тобто першого) кварталу?

Спершу нагадаємо: джерелом виплати дивідендів є нерозподілений прибуток. А отже, виплатити дивіденди за період, у якому його не було, не можна.

Далі, щоб відповісти на запитання нашого читача, з’ясуємо, яким чином визначається період, за який можна виплатити дивіденди.

Отже, відповідно до ч. 3 ст. 26 Закону про ТОВ дивіденди можуть виплачуватися за будь-який період, кратний кварталу, якщо інше не передбачено статутом.

Звідси доходимо таких висновків.

По-перше,

у статуті можна передбачити період для виплати дивідендів, який не обов’язково має бути кратним кварталу

По-друге, якщо в статуті нічого не написано з приводу періоду для виплати дивідендів, то період має бути кратним кварталу. Тобто у такому випадку мінімально можливий період для виплати — квартал.

По-третє, не забувайте, що для «старих» положень статутів ще триває пільговий період. Так, згідно з п. 3 гл. VIII Закону про ТОВ протягом року з дня набрання чинності Законом про ТОВ (тобто до 17.06.2019 р.) «несучасні» положення статуту дійсні в частині, яка відповідає законодавству станом на день набрання чинності Законом про ТОВ. Цей пункт не застосовується після внесення змін до статуту товариства.

Це означає, що положення, які, наприклад, передбачали можливість виплати дивідендів за місяць, мають пріоритет над нормами Закону про ТОВ. До речі, цей висновок уже з’являється в практиці судів першої інстанції (рішення Господарського суду м. Києва від 22.11.2018 р. у справі № 910/9575/18*).

* Див. за посиланням: http://reyestr.court.gov.ua/Review/78278740#

Враховуючи перелічені умови, в ситуації нашого читача можуть бути такі варіанти розвитку подій.

1. ТОВ зі статутом, що відповідає Закону про ТОВ. У ньому не зазначений період для виплати дивідендів (чи продубльовані положення Закону про ТОВ). У такому разі ви не зможете виплатити частину прибутку раніше закінчення кварталу. Період для розподілу прибутку тут має бути кратним кварталу.

2. ТОВ зі статутом, що не відповідає Закону про ТОВ (його застарілі положення діють до 17.06.2019 р.). У статуті передбачено загальне положення про право учасника отримати частину прибутку і про те, що рішення про виплату дивідендів приймається загальними зборами. При цьому період для здійснення «дивідендних» виплат не встановлений. У цьому випадку товариство зможе розподілити прибуток, отриманий за період, кратний кварталу.

3. ТОВ зі статутом, що не відповідає Закону про ТОВ. У статуті передбачений період для розподілу прибутку менше кварталу (наприклад, один місяць). У цьому випадку ТОВ може розподілити прибуток до закінчення кварталу. Подібне правило діятиме і після 17.06.2019 р., оскільки, як ми з’ясували раніше, учасники в статуті можуть установити інший період для виплати дивідендів. І він не обов’язково має бути кратним кварталу.

Можете нарахувати дивіденди за місяць? Тоді не забудьте скласти фінзвітність, щоб зафіксувати наявність прибутку за підсумками відповідного періоду. Також зауважте: з прийняттям Закону про ТОВ у товариств з’явилися додаткові обмеження для прийняття рішення про виплату і безпосередню виплату дивідендів. Про це ви зможете прочитати на с. 2 нашого номера.

До речі, у приватних підприємств (ПП) немає жодних обмежень щодо періоду для виплати дивідендів. Можна виплачувати хоч щодня ☺. Головне, щоб були прибуток і чітко встановлені правила для вибору такого періоду в статутних документах. При цьому ТОВ сьогодні цілком може «перетворитися» на ПП**.

** Див. детальніше про відмінності між ТОВ і ПП у «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 99, с. 19.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі