Теми статей
Обрати теми

Спочатку арешт відсуди, а потім і штрафи...

Амброзяк Наталя, юрист
Лист ДФСУ від 29.12.2018 р. № 5485/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

висновок документа

Скасування незаконного арешту реєстраційного ліміту судом не звільняє від штрафів за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК, яка відбулася внаслідок такого арешту.

Аргумент податківців: ст. 1201 ПКУ не передбачає винятків щодо застосування її норм до порушення строків реєстрації ПН/РК у ЄРПН для окремих випадків, пов’язаних з такими порушеннями

Пам’ятаєте, ми з вами обговорювали незаконність застосування арешту до регліміту? Тим, хто поки що не в темі (вам безперечно пощастило ☺), радимо зазирнути в матеріал «Руки на капот!», або Арешт сум регліміту // «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 82, с. 25.

Тут же коротко нагадаємо про суть проблеми. Отже, податківці (а іноді навіть прокурори), використовуючи можливості КПКУ, через суд накладають арешт на реєстраційний ліміт. Багато слідчих суддів, особливо не заглиблюючись у суть поняття «реєстраційний ліміт», виносять ухвали з дозволом на арешт.

До чого це призводить? Звісно, — до відсутності будь-якої можливості для реєстрації ПН і РК. І це крутіше, ніж блокування!

Незаконність подібних ухвал ні в кого не викликає сумнівів. Окрім окремих служителів Феміди, які відмовляють у скасуванні «арештних» ухвал слідчих суддів (див., наприклад, ухвалу Київського апеляційного суду від 09.01.2019 р. у справі № 752/16869/18*).

* Див. за посиланням: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/79218210.

Але, судячи з листа, що коментується, успішне скасування арешту регліміту — це пряма дорога до оскарження штрафів за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК! Безумовно, такі висновки застосовні лише до одержувача цієї консультації. Проте оскільки автором цього роз’яснення є ДФСУ, то, мабуть, фіскали з такої позиції розглядатимуть «реглімітно-арештну» ситуацію більшості платників податків.

Звичайно, якщо обмежитися буквальним прочитанням ст. 1201 і 109 ПКУ, то податківці виявляться правими. Але не варто забувати, що тільки повний склад податкового правопорушення може призвести до фінансової відповідальності за ПКУ!

А одним з обов’язкових елементів такого є вина. І якщо винуватець зможе довести, що здійснив усі залежні від нього дії, щоб уникнути порушення свого обов’язку, то його вини в цьому випадку немає. А отже, про жодні штрафні санкції йтися не може. До того ж про це неодноразово нагадували судді Верховного Суду** (постанови ВС від 12.02.2019 р. у справі № 802/2253/16-а, від 22.01.2019 р. у справі № 818/602/17, від 01.08.2018 р. у справі № 806/999/16 тощо***).

** Детальніше про те, як платникам вдається скасувати в суді ППР про застосування штрафних санкцій за несвоєчасну реєстрацію ПН через відсутність вини, див. на с. 16 цього номера.

*** Див. за посиланнями http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/79758639, http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/79381703, http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/75645279 відповідно.

І, між іншим, висновки щодо застосування норм права, викладені Верховним Судом, є обов’язковими для всіх суб’єктів владних повноважень, які застосовують у своїй діяльності нормативно-правовий акт, що містить відповідну норму права (ч. 5 ст. 13 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» від 02.06.2016 р. № 1402-VIII).

Але з листа, що нами коментується, виходить, що скасування арешту — лише початок шляху в боротьбі за свої права. Звичайно, якщо арешт регліміту припав на граничні терміни реєстрації ПН або РК.

Припускаємо, що раз головні фіскали висловили подібну позицію, то процедура адміністративного оскарження податкового повідомлення-рішення (ППР) у ДФСУ навряд чи буде результативною. А це означає в перспективі нове звернення до суду. Але тільки вже з позовом про скасування штрафних санкцій за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК ☹. Як додатковий варіант вирішення проблеми можна розглянути звернення до Ради бізнес-омбудсмена з попереднім формальним оскарженням ППР у ДФСУ згідно зі ст. 56 ПКУ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі