Теми статей
Обрати теми

Зменшуючий РК на неплатника: відстоюємо строки реєстрації

Адамович Наталія, податковий експерт
Податківці в гонитві за штрафами неодноразово були спіймані на викривленні норм ПКУ. І штрафи за прострочення реєстрації ПН/РК не виняток. Один з наших читачів зіткнувся з кричущою подією. Щоб попередити схожі випадки шахрайства і грабежу, ми вирішили присвятити йому окрему публікацію.

Суть проблеми

Скарги про те, що податківці на місцях усіма правдами і неправдами намагаються наповнити бюджет, нагороджуючи платників штрафами за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК, не припиняються.

Під точкову розробку зазвичай беруть дрібних платників ПДВ, зокрема, підприємців, які часто самі собі і юристи, і бухгалтери. Мабуть, сподіваючись на податкову і юридичну «неграмотність» (фіскали намагаються, шляхом звичайних хитрощів, недописок, а іноді й прямого обману наповнити бюджет неправомірними штрафами. Адже якщо не оплатити податкове повідомлення-рішення (ППР) або правильно не запустити процедуру його оскарження, то податкове зобов’язання на 11-й робочий день (11-й календарний день, на думку фіскалів — див. далі) після отримання ППР стане погодженим і «штрафні» суми за ним перетворяться на податковий борг (пп. 14.1.175, 14.1.39 ПКУ).

Під такий собі обдиральний рейд потрапив і наш, хоча й дрібний, але доволі грамотний та уважний платник ПДВ. А діло було так.

Фізособа-підприємець — платник ПДВ склав зменшуючі РК до ПН на неплатників ПДВ. За аналогією з ПН, у таких РК зробив відмітку «Х» про те, що вони: (1) не видаються покупцеві (тип причини «02» «Складена на постачання неплатнику податку»); (2) реєструються постачальником (п. 191.1 ПКУ, п. 9 Положення № 1246, п. 16 Порядку № 569, п. 25 Порядку № 1307).

Враховуючи, що такі РК були датовані 26.10.2018 р., підприємець благополучно зареєстрував їх 15.11.2018 р. Але несподівано для себе отримав ППР за формою «Н» зі штрафом за несвоєчасну реєстрацію таких зменшуючих РК. У чому каверза?

Строки реєстрації — загальні

РК, складені на зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг до ПН, складених за операціями постачання товарів/послуг покупцям — неплатникам ПДВ, реєструються в ЄРПН у строки, визначені абз. 15 та 16 п. 201.10 ПКУ. Тобто їх потрібно реєструвати так: РК «першої половини» місяця (складені з 1-го по 15-го число включно) — до кінця поточного місяця, а РК «другої половини» місяця (складені з 16-го по останній день місяця) — не пізніше 15-го календарного дня місяця, що йде за місяцем складання РК.

Причому головні податківці не раз говорили про те, що зменшуючі РК, складені до ПН на неплатників ПДВ (які не видаються покупцям), повинні реєструватися в загальні строки, передбачені абз. 15 та 16 п. 201.10 ПКУ (див. лист ДФСУ від 24.01.2019 р. № 260/6/99-99-15-03-02-15/ІПК). Тому ще раз повторимо!

Для реєстрації зменшуючих РК, складених до ПН на неплатників ПДВ (які не видаються покупцям), діють загальні строки реєстрації

Спеціальний строк реєстрації, встановлений абз. 17 п. 201.10 ПКУ, — протягом 15 календарних днів з дня отримання.., встановлений тільки для зменшуючих РК до ПН, складених на платників ПДВ. І застосовувати його до зменшуючих РК на неплатників неправомірно.

Тож підприємець — платник ПДВ, зареєструвавши датовані другою половиною місяця зменшуючі РК на неплатника, — 15-го числа наступного місяця, їх реєстрацію не прострочив.

Не погодившись із ППР, платник надіслав податківцям лист (у довільній формі) з проханням роз’яснити підстави для нарахування штрафів в отриманому ППР. І отримав таку відповідь.

Хитрощі податківців: не той строк

У своїй відповіді податківці справно процитували норми абз. 15 та 16 п. 201.10 ПКУ, що встановлюють загальні строки реєстрації для ПН і РК. Проте, цитуючи абз. 17 п. 201.10 ПКУ, який установлює спеціальний строк для реєстрації зменшуючих РК до ПН, складених на одержувачів — платників ПДВ, умисно пропустили важливий момент, чітко там прописаний про одержувача, як про платника податку (тобто платника ПДВ). І мабуть, розраховуючи на неуважність підприємця — одержувача ППР, абсолютно безпідставно дійшли таких висновків:

норма з абз. 17 п. 201.10 ПКУ, що встановлює спеціальний строк, поширюється на абсолютно всі РК, у яких передбачено зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальникові;

зменшуючі РК, складені до ПН на неплатників ПДВ, постачальник повинен був зареєструвати протягом 15 календарних днів з дати їх складання;

— факти порушення строків реєстрації зменшуючих РК мали місце в цьому ППР.

Таким чином, місцеві податківці штучно занизили граничні строки реєстрації зменшуючих РК на неплатників — до 15 днів з дати їх складання. І незаконно розрахували платникові штраф у ППР за формою «Н».

Як знешкодити липове ППР

Протиправні ППР потрібно обов’язково оскаржувати. Але направлення звичайного листа до податкової (як у цій ситуації) нічого не вирішить.

Якщо не готові платити за липовим ППР, поспішіть його ПРОЦЕДУРНО оскаржити: в адміністративному або судовому порядку (пп. 55.1, 56.1 ПКУ). Інакше, якщо правильно не запустите процедуру оскарження, то ППР на 11-й робочий день стане погодженим, а штрафні суми за ним перетворяться на податковий борг (пп. 14.1.175, 14.1.39 ПКУ).

Почніть з адміноскарження. Для цього вам необхідно подати скаргу в контролюючий орган вищого рівня. Оскільки рішення щодо ППР приймають обласні ГУ ДФС, то свою скаргу ви повинні направити саме в ДФСУ.

Скаргу в ДФСУ потрібно оформляти строго відповідно до вимог, установлених Порядком № 916

Одночасно про подання скарги потрібно повідомити (але вже в довільній формі) й «автора» оскаржуваного ППР (п. 56.5 ПКУ).

Увага! З 01.01.2019 р. подати скаргу можна протягом 10 робочих днів (раніше було протягом 10 календарних днів), що йдуть за днем отримання ППР (п. 56.3 ПКУ). Проте для сплати грошового зобов’язання за ППР залишилися чинними старі строки — 10 календарних днів (п. 57.3 ПКУ).

По суті, якщо ви укладетеся з поданням скарги в 10 робочих днів, то платити за ППР вам не доведеться. Адже враховуючи норми пп. 56.17 1 і 56.17.5 ПКУ, момент погодження зобов’язання прив’язаний до закінчення строку для подання такої скарги. А отже, нарахувати штрафні санкції за несплату погодженого грошового зобов’язання контролюючі органи не можуть.

Проте податківці вважають інакше (див. лист ДФСУ від 27.12.2018 р. № 40351/7/99-99-14-03-03-17).

Тому безпечніше орієнтуватися на старі строки і подати скаргу протягом 10 календарних днів.

Якщо рішення ДФСУ за вашою скаргою буде не на вашу користь (ППР залишать чинним), то далі однозначно слід оскаржувати в суді. І щоб не платити за ППР/не обзавестися податковим боргом, потрібно встигнути подати позов до суду в десятиденний строк (п. 57.3 ПКУ). Детальніше про саму процедуру оскарження див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 86, с. 3, 12.

Тож отримавши на руки ППР за формою «Н», уважно його перевірте: чи правильно розраховані дні прострочення реєстрації. Ну а як його оскаржити, ви вже знаєте.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі