Теми статей
Обрати теми

Крадіжка регліміту

Павленко Олексій, податковий експерт
ПН при поданні заблокували. Документів для розблокування ми не подавали. Виписали на те ж постачання другу ПН (за іншим номером), і вона успішно зареєструвалася. До декларації включили тільки одну ПН. Чому зменшився регліміт двічі? Чи буде штраф за нереєстрацію тієї кинутої ПН, за якою не подавалися документи?

Той факт, який викладено у вашому запитанні, — це, можливо, якийсь нонсенс і свавілля з боку фіскалів. Тим більше, що ви включили до декларації лише одну ПН: ту, яку було зареєстровано у ЄРПН.

Річ у тому, що коли реєстрація ПН була податківцями заблокована, то вони не мали жодного права зменшувати ваш регліміт (∑Накл) на суму ПДВ з такої ПН. Це однозначно випливає з норм п. 2001.3 ПКУ. З трьох показників, які зменшують суму регліміту (згідно з наведеною там формулою розрахунку регліміту — ∑Накл), тут теоретично міг зменшити регліміт ∑НаклВид.

Проте цей показник згідно з п. 2001.3 ПКУ складається із загальної суми ПДВ за складеними платником ПН і РК, зареєстрованими в ЄРПН! Тому сюди ніяк не повинні потрапити суми ПДВ, що містяться в ПН/РК, реєстрація яких заблокована!

Що ж до показника ∑Перевищ, то він міг зменшити суму вашого регліміту лише в тому випадку, якщо ви ПН, про яку йдеться в запитанні, зареєстрували після спливу граничного строку*. Проте при реєстрації цієї ПН показник ∑Перевищ повинен був зменшитися, а показник ∑НаклВид збільшитися на суму ПДВ із цієї ПН. Тобто, зрештою, регліміт не повинен був списатися в подвійному розмірі. Саме так і налаштовано ПЗ СЕА ПДВ, тому у вашому випадку, швидше за все, мав місце неумисний (чи умисний?**) збій у роботі ПЗ.

* Або — якщо б ви «з якогось переляку» включили до декларації обидві ці ПН...

** Може, фіскали вас вирішили так покарати за обхід блокування?..

А може, були якісь фокуси з виникненням у минулих періодах так званої ∑Оverride, що зазвичай повторно знімає суму регліміту і пов'язане з помісячним переобрахуванням показника ∑Перевищ (докладніше читайте про це в «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 33, с. 7)?..

Так чи інакше, але в цій ситуації, щоб відновити регліміт, доведеться вимагати від ДФСУ (можливо, у тому числі, і скаржитися на ресурс «Пульс») відновити незаконно зняту суму регліміту. Так би мовити, доречно нагадати тут і про лист ДФСУ від 11.01.2018 р. № 968/7/99-99-12-03-01-17, у якому головні фіскали рекомендують: якщо платникові не подобаються «маніпуляції» СЕА ПДВ з його реглімітом, він має звертатися до місцевих фіскалів.

А може, це в вас просто збіглося зі щоквартальним перерахунком показника ∑Овердрафт, який теж міг зменшити ваш регліміт?..

Про штраф. Оскільки «кинута» (заблокована) ПН у результаті виявилася помилковою, то штрафу за її нереєстрацію бути не повинно, адже ця ПН — і не документ зовсім. Але при цьому все-таки бажано письмово сповістити фіскалів про те, що заблокована ПН фактично є виписаною помилково.

У зв’язку із цим нагадаємо, що навіть прострочена фактична реєстрація в ЄРПН помилково виписаних ПН за п. 1201.1 ПКУ, на думку суддів, не штрафується — детальніше читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 59, с. 24.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі