Теми статей
Обрати теми

РК до підсумкової ПН

Свіриденко Алла, податковий експерт
Коли складають/не складають підсумковий РК. Вичерпний перелік випадків, коли платник податків має право не складати «індивідуальні» ПН на кожне постачання, а обмежується оформленням однієї ПН за щоденними підсумками операцій, просто підсумковою ПН, наведений у п. 201.4 ПКУ і п. 14 Порядку № 1307.

Якщо ж через якийсь час після оформлення підсумкової ПН відбувається будь-яка подія з п. 192.1 ПКУ, що змінює суму ПДВ-зобов’язань продавця (наприклад, покупець вирішив повернути свою покупку, тоді виправити ситуацію і відкоригувати суму нарахованих раніше податкових зобов’язань допоможе РК до підсумкової ПН (далі — підсумковий РК) (див. 101.15 БЗ).

Зверніть увагу! Підсумковий РК не складають у тому випадку, коли продаж товару і його повернення відбулися в один і той же день.

Причина проста: якщо повернення товару відбувається день у день, підсумкову ПН складають на згорнуту суму, яка вже включає повернення. Ну а оскільки невдалий продаж у ПН узагалі не потрапить, то й коригувати її за допомогою РК немає жодної необхідності (див. категорію 101.15 БЗ // «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 57, с. 3).

Правила заповнення підсумкового РК. Абзац третій п. 21 Порядку № 1307 із цього приводу говорить так: порядок складання РК і його реєстрації в ЄРПН аналогічний порядку, передбаченому для ПН, окрім випадків, визначених Порядком № 1307. Тобто при оформленні підсумкового РК можна і потрібно орієнтуватися на правила оформлення підсумкових ПН (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 96, с. 8).

Пройдемося по основних реквізитах підсумкового РК, а розпочнемо з таблички в його лівому верхньому кутку. Тут роблять відмітки «Х» у полях: «Підлягає реєстрації в ЄРПН постачальником (продавцем)», а також «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини» і проставляють тип причини «11» — «Складена за щоденними підсумками операцій». Крім того, якщо йдеться про РК до підсумкової ПН, складеної на пільгові операції, в полі «До податкової накладної, складеної на операції, звільнені від оподаткування» також доведеться зробити відповідну позначку.

Далі зазначаємо номер і дату підсумкового РК, а також дату і номер коригованої ПН.

Дані про покупця в підсумковому РК заповнюють так (п. 12 Порядку № 1307):

— «Отримувач (покупець)» — «Неплатник»;

— «Індивідуальний податковий номер» — умовний ІПН «100000000000»;

— «Податковий номер платника податку…» — не заповнюють.

Суть коригування в табличному розділі Б РК зводиться до того, що вам потрібно:

у першому рядку зі знаком «-» навести відповідні показники коригованого рядка ПН (тобто «обнулити» коригований рядок ПН);

у другому рядку за необхідності внести оновлені показники ПН, тобто додати новий правильний рядок ПН. Йому ви присвоїте новий порядковий номер, якого раніше в ПН не було.

Окремі графи табличного розділу Б підсумкового РК заповнюють так:

«Причина коригування. Код причини» (графа 2.1) — у підсумкових РК зазначають звичайні причини коригування. Наприклад, у випадку повного повернення товару покупцем застосовують код причини «103» («Повернення товару або авансових платежів»), а у разі часткового повернення — «102» («Зміна кількості»).

Будьте уважні: причина «Повернення товару або авансових платежів» передбачає наявність тільки «мінусового» рядка, який знімає ПН-запис цілком;

«Опис (номенклатура) товарів/послуг, вартість чи кількість яких коригується» (графа 3) — наводять групу товарів/послуг (за певним кодом УКТ ЗЕД /ДК 016:2010), показники якої коригуємо;

графи 5 — 10 не заповнюють.

При заповненні нової графи 14 «Сума податку на додану вартість» РК врахуйте: якщо ви оформляєте РК на «стару» ПН, зареєстровану до 01.12.2018 р., тоді в «мінусовому» рядку графу 14 заповнювати не потрібно. А ось у додатковому рядку цього ж РК графу 14 доведеться заповнити (звісно, за наявності суми ПДВ — у графі 11 стоїть «20» або «7»). Це правило податківці озвучили у своєму роз’яснювальному листі № 36942.

img 1

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі