Теми статей
Обрати теми

Податковий борг за ПДВ ≠ блокування ПН

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Чи можуть виникнути проблеми з реєстрацією податкової накладної в ЄРПН, якщо у платника ПДВ є податковий борг з ПДВ, при цьому обсяг постачань за місяць не перевищує 500 тис. грн.?

Скажемо одразу: якщо у платника ПДВ обсяг постачань за місяць не перевищує 500 тис. грн. і при цьому виконані інші 2 додаткові критерії, його податкові накладні (ПН) блокувати не повинні (навіть за наявності податкового боргу з ПДВ у такого платника).

Пояснимо детальніше.

Система блокування ПН складається з 4 етапів. На кожному з них для «вилову» нелегальних операцій застосовують спеціальні критерії.

Так, спершу ПН, направлені на реєстрацію в ЄРПН, «просіюють» крізь ознаки, прописані в п. 3 Порядку № 117* («відсікаючі» ознаки).

* Порядок зупинки реєстрації ПН/РК в ЄРПН, затверджений постановою КМУ від 21.02.2018 р. № 117.

Якщо за результатами перевірки з’ясується, що ПН/РК відповідають хоча б одній з таких «відсікаючих» ознак, ПН/РК відразу спрямовуються на реєстрацію в ЄРПН і не підлягають моніторингу (п. 4 Порядку № 117).

Однією з таких ознак якраз є ознака за обсягом постачань. Згідно з нею, якщо у платника ПДВ обсяг постачання, зазначений у ПН/РК, зареєстрованих в ЄРПН у поточному місяці, з урахуванням направленої на реєстрацію в ЄРПН ПН/РК, не перевищить 500 тис. грн. — ПН/РК реєструється в ЄРПН без подальшого моніторингу (тобто без перевірок на ризиковість).

Але! Для цього треба дотриматися ще двох умов (згідно з останніми змінами, внесеними в Порядок № 117**):

** Подробиці в «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 93, с. 2.

— обсяг постачань одержувачеві, на якого виписана ПН, у поточному місяці не повинен перевищувати 50 тис. грн.;

— керівник платника ПДВ не обіймає таку ж посаду ще в 4 місцях.

Якщо ПН, що направлена на реєстрацію в ЄРПН, відповідає усім умовам «відсікаючої» ознаки — можна не хвилюватися. Вона пройде реєстрацію в ЄРПН без проблем. Навіть якщо показник «податкового навантаження» D виявиться менше 0,05 (через податковий борг з ПДВ).

Якщо ж ні — ПН переходить на наступний етап перевірки — перевірку на ризиковість самого платника. І ось тут загроза блокування ПН платника з податковим боргом з ПДВ може ще більше зрости.

Критерії ризиковості платника перераховані в пп. 1.1 — 1.6 листа № 959***. При цьому в жодному з них немає ані слова про те, що наявність у платника ПДВ податкового боргу з ПДВ є підставою для визнання такого платника ризиковим.

*** Лист ДФСУ від 21.03.2018 р. № 959/99-99-07-18 // «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 48, с. 45.

Проте останній критерій з п. 1.6 дозволяє регіональним комісіям ДФСУ самостійно відносити платників ПДВ до ризикових, якщо у них є податкова інформація, що свідчить про наявність ознак здійснення ризикових операцій платником.

Що це за інформація — лист № 959 не уточнює, що дає фіскалам можливість трохи «розширити» список критеріїв ризиковості операцій платника, доведений листом.

Наприклад, дотримуючись ще діючого наказу ДФСУ від 28.07.2015 р. № 543, який дозволяє податківцям при комплексному відпрацюванні ризиків використовувати у тому числі інформацію про стан розрахунків з бюджетом (п. 1.2 зазначеного наказу).

Тож можна припустити, що наявність податкового боргу з ПДВ може стати причиною попадання платника ПДВ в «регіональний» список ризикових платників ПДВ. А це прямий шлях до блокування ПН такого платника ПДВ (якщо вона не утримається у рамках «відсікаючих» ознак).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі