Теми статей
Обрати теми

Ліцензування зберігання пального і штрафи

Павленко Олексій, податковий експерт
Закон України від 06.06.2019 р. № 2744-VIII

висновок документа

До суб’єктів господарювання не застосовується фінансова санкція у вигляді штрафу, передбачена ст. 17 Закону № 481*, у разі зберігання пального до 31.12.2019 р. без наявності відповідної ліцензії

* Закон України від 19.12.95 р. № 481/95-ВР.

Згідно із Законом № 481 такі операції з пальним, як виробництво, оптова, роздрібна торгівля і зберігання, повинні з 1 липня здійснюватися тільки за наявності спеціальних ліцензій (подробиці — в «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 38, с. 10 і с. 15, № 46, с. 2).

Як відомо, на шляху до отримання цих ліцензій деякі госпсуб’єкти зіткнулися з серйозними проблемами. Кампанія з видачі «пальних» ліцензій розгорталася вкрай погано, але ще серйознішими для багатьох суб’єктів виявилися проблеми з підготовкою усього пакета документів, необхідних для отримання відповідних ліцензій. Це виявилося і важким, і довгоздійсненним, а іноді і досить витратним. У патові ситуації потрапив ряд суб’єктів (особливо сільгоспників), що зберігають для своїх господарських цілей певні об’єми пального, унаслідок відсутності дозволів на роботи підвищеної небезпеки та/або «нецільового» використання земельних ділянок, на яких зберігається пальне...

У свою чергу, нагадаємо, що ст. 17 Закону № 481 за безліцензійне зберігання пального передбачає суттєву санкцію — 500 тис. грн.!

Застосування цієї (і тільки цієї!) санкції і відстрочено Законом, що коментується, до 31.12.2019 р. Передбачені тією ж ст. 17 Закону № 481 штрафи за безліцензійне виробництво пального (1 млн грн.), оптову (500 тис. грн.) і роздрібну (250 тис. грн.) торгівлю пальним з 1 липня вже повинні застосовуватися!

Із приводу ж перенесення терміну штрафування за безліцензійне зберігання пального хочемо сказати суб’єктам, які повинні отримувати такі ліцензії, — особливо розслаблятися не варто! Можна, звичайно, сподіватися на те, що новий склад ВРУ взагалі швиденько скасує ліцензування операцій з пальним (заразом і новий «горючий» акциз років на 5 перенесе ☺). Ось тільки «не так швидко робиться, як мовиться»...

Та і перенесення цього штрафу повністю не захистить зберігачів пального від штрафних проблем. Нагадаємо для них і для інших суб’єктів, що здійснюють певні види діяльності без наявності у них відповідних ліцензій, що в КУпАП за такі діяння передбачені певні адмінсанкції.

Зокрема, здійснення без отримання ліцензії господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню згідно із законом (чи здійснення таких видів госпдіяльності з порушенням умов ліцензування), тягне накладення штрафу від 17 до 34 тис. грн. (!) з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, отриманих в результаті здійснення цього адмінправопорушення, або без такої. Якщо повторно оштрафують протягом року, то «вилка» штрафу буде від 34 до 85 тис. грн. (ст. 164 КУпАП).

Зауважимо, що протоколи за такі правопорушення складають податківці, нацполіція та інші органи, а рішення за ними виносять суди.

Тож зберігачам пального дуже розслаблятися не варто, хоч адмінштрафи і не так боляче кусаються, але все-таки...

До речі, завдяки не дуже вдалому формулюванню в Законі, що коментується, про перенесення штрафів «до 31 грудня…» фіскали цілком можуть заявитися і цього дня, щоб привітати «зберігача» півмільйонним штрафом з Новим роком...

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі