Теми статей
Обрати теми

Є форми заяв на «пальні» ліцензії!*

Павленко Олексій, податковий експерт
Лист ДФСУ від 30.05.2019 р. № 17014/7/99-99-12-01-01-17

* Детально про «пальне» ліцензування читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 38, с. 10 і 15.

висновок документа

Ліцензія на право роздрібної торгівлі пальним або зберігання пального видається на кожне місце роздрібної торгівлі/зберігання за заявою, до якої додається документ про внесення річної плати за ліцензію, а також документи, передбачені Законом № 481**

** Закон України від 19.12.95 р. № 481/95-ВР.

Листом, що коментується, головні податківці затвердили електронні форми Заяви щодо ліцензії на право роздрібної торгівлі пальним (додаток 1) і Заяви щодо ліцензії на право зберігання пального (додаток 2). Крім того, до листа додані також зразки паперових форм заяв на отримання цих ліцензій (додатки 7 і 8). Але майте на увазі: якщо заява подаватиметься на папері, то вам все одно необхідно буде навести в ній усю необхідну інформацію і додати до неї копії потрібних документів і інформацію про РРО/КОРО (див. нижче).

Також листом затверджені форми самих ліцензій і форми електронних реєстрів цих видів ліцензій, які повинні вести фіскали.

Ліцензії на роздрібну торгівлю і на зберігання пального видаватимуть ГУ ДФС в областях і м. Києві за місцем розташування місць зберігання і роздрібної торгівлі пальним.

Відразу попереджаємо — згідно зі ст. 17 Закону № 481 штраф за безліцензійне зберігання пального — 500 тис. грн., а за роздрібну торгівлю250 тис. грн.***! Причому оскільки ліцензії необхідно отримувати на кожне місце зберігання/роздрібної торгівлі пальним, то є небезпека отримання таких штрафів за кожне місце зберігання/роздрібної торгівлі, на які були потрібні ліцензії!

*** За виробництво пального без ліцензії — штраф 1 млн грн., за оптову торгівлю — 500 тис грн. Але про форми заяв на ці ліцензії (які повинна видавати ДФСУ) інформації поки немає…

Відзначимо, що 6 червня депутати прийняли законопроект № 10359 (w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=66038) про перенесення строку початку штрафування за роботу без ліцензій на зберігання до 01.01.2020 р. Та загроза застосування штрафів за торгівлю пальним (і його виробництво) без ліцензії одразу з 1 липня реальна. ☹ Хоча тут вина в зриві строків явно лежить на фіскалах та іже з ними…

Зверніть увагу, що ст. 15 Закону № 481 говорить: ліцензія або рішення про відмову в її видачі видається заявникові не пізніше 20 календарних днів з дня отримання вказаних у Законі № 481 документів. Тому потенційним одержувачам слід дуже сильно поквапитися з поданням цих заяв і необхідних документів до них, щоб з 1 липня не порушувати закон і мати відповідні ліцензії!

У той же час у листі йдеться про подачу фіскалам цих документів госпсуб'єктами лише починаючи з 12 червня. А видача ліцензій обласними та Київською ДФС почнеться тільки з 1 липня! Отакої?!..

Важливо! Ви маєте право не отримувати ліцензію на зберігання пального, якщо зберігаєте його в місцях роздрібної/оптової торгівлі (а також виробництва), на які отримана відповідна ліцензія.

Оскільки ліцензії необхідно отримувати на кожне місце роздрібної торгівлі/зберігання пального, то скільки у вас таких місць, стільки і заяв необхідно подати.

До заяви додається копія документа про сплату річної плати за відповідну ліцензію (на зберігання — 780 грн., на роздрібну торгівлю — 2000 грн.). Інформація про внесення річної плати (у тому числі і номер платіжного документа) наводиться в п. 12 Заяви щодо ліцензії на право роздрібної торгівлі пальним і в п. 11 Заяви щодо ліцензії на право зберігання пального. Саму ж копію платіжного документа доведеться відсканувати й окремим PDF-файлом відправити/передати разом із заявою. Якщо заява подається на папері, зробіть паперову копію платіжки.

висновок документа

Документи, перераховані в ст. 15 Закону № 481, не подають у разі їх наявності у відкритих держреєстрах і якщо реквізити таких документів зазначені в заяві

Крім того, до заяви (як на роздріб, так і на зберігання пального) слід додати три види документів, перераховані в ст. 15 Закону № 481:

— чинний документ про право власності/користування земельною ділянкою, на якій розміщений об’єкт роздрібної торгівлі/зберігання пального;

акт введення/готовності до експлуатації об’єкта або подібні документи (подають щодо усіх об’єктів роздрібної торгівлі/зберігання пального);

— дозвіл на початок виконання робіт підвищеної небезпеки і початок експлуатації машин, механізмів, обладнання підвищеної небезпеки.

Якщо зазначені документи оформлені на іншу особу, ніж заявник, то останній додатково подає документи, що підтверджують його право на використання відповідного об’єкта.

Зазначимо, що копії цих документів не подають у разі їх наявності у відкритих держреєстрах, якщо реквізити таких документів і назви відповідних реєстрів наведені в заяві на видачу ліцензії.

Цю інформацію наводять в п. 13 Заяви щодо ліцензії на право роздрібної торгівлі пальним і в п. 12 Заяви щодо ліцензії на право зберігання пального (чи записують вручну, якщо заява буде паперовою?..). Якщо копії документів треба подавати (а не просто зазначити їх реквізити і назви відповідних держреєстрів), то в графі «додати файл PDF» рядка 13 або 12 (залежно від виду заяви) роблять позначку «+», і разом із заявою надсилають відповідні файли PDF зі скринами необхідних документів (або додають паперові копії — якщо заява подається на папері).

Ці документи подають фіскалам в одному примірнику в копіях. Звертаємо увагу, що завірення цих копій (нотаріусом або органом, що видав оригінал, або посадовою особою органу ліцензування) не стосується подання заяв на роздрібну торгівлю або зберігання! Тобто фіскали з цими заявами повинні приймати і незавірені копії документів…

Крім того, в заяві про видачу ліцензії на роздріб вказують детальну інформацію про РРО (КОРО), що знаходяться в місці торгівлі. Її наводять у п. 11 «роздрібної» заяви (чи в окремому додатку до паперової заяви). Усі ці дані фіскали повинні продублювати в додатку до роздрібної ліцензії (див. додаток 4 до листа).

У листі зазначено, що заява про видачу ліцензії і визначені Законом документи (у тому числі і на підтвердження сплати річної вартості****) подаються уповноваженою особою заявника або направляються рекомендованим листом. Тобто незрозуміло, що буде з електронними формами заяви, адже такі електронні документи ще не створені/їх файли поки відсутні.

**** Коди класифікації доходів бюджету: 22013400 «Плата за ліцензії на право зберігання пального», 22013300 «Плата за ліцензії на право роздрібної торгівлі пальним».

Якщо буде можливість, заяви і необхідні документи краще подавайте в електронному вигляді. Поки відповідні форми електронних документів не створені, мабуть, доведеться їх формувати — разом із документами-додатками і спробувати передавати фіскалам нарочним, на флешці. Якщо ж прийматимуть тільки паперовий варіант, то, враховуючи невідворотну близькість 1 липня, напевно, теж швидше вийде через представника.

Але зараз у багатьох суб'єктів основна проблема в тому, щоб зібрати весь пакет необхідних документів для подання заяв. А тут є багато «підводних каменів» (теж штрафонебезпечних), і це потребує немало часу та фінансових витрат. Тішить тільки, що штраф за безліцензійне зберігання пального відтермінують до 2020 року...

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі