Теми статей
Обрати теми

Виправлення помилок з податку на прибуток

Помилки в бухгалтерському обліку

У бухобліку розрізняють два основні типи помилок:

— помилки поточного звітного періоду (року), допущені й виявлені в одному і тому ж звітному році або після закінчення звітного року, але до затвердження (подання) фінзвітності;

— помилки, допущені при складанні фінансових звітів за попередні роки, а виявлені в поточному звітному періоді. Це помилки, які здійснені в попередніх календарних роках стосовно моменту їх виявлення.

Помилки поточного року. Щоб виправити помилки, допущені в одному і тому ж звітному році (які впливають тільки на фінзвітність цього періоду), необхідно внести виправлення до первинних облікових документів і регістрів бухгалтерського обліку поточного звітного періоду. Метод виправлення такої помилки залежить від моменту її виявлення (п. 4.2 Положення № 88), як це показано в табл. 1.

Таблиця 1. Виправлення помилок поточного року в бухгалтерському обліку

Метод виправлення*

Помилку виявили:

коректурний

до закриття місяця**

«червоне» сторно

після закриття місяця

додаткових бухпроводок

* В умовах автоматизованого обліку, якщо помилковий документ не «засвітився» в обліку, то просто створюють новий — правильний документ або передруковують бухгалтерський регістр.

** Зазвичай така помилка не зачіпає кореспонденцію рахунків.

Зверніть увагу: при виправленні помилок у попередніх періодах поточного року проміжна фінзвітність не переподається. Навіть якщо помилка вплинула на фінансовий результат. Адже власне фінзвітність за період, що виправляється, при виправленні помилок поточного року залишається незмінною.

Помилки минулих років. Такі помилки додатково підрозділяються на ті, що вплинули на фінансовий результат, і ті, що не вплинули на нього. Порядок відображення таких помилок також відрізняється (див. табл. 2).

Таблиця 2. Виправлення помилок минулих років у бухгалтерському обліку

Помилка на фінрезультат

Порядок відображення:

у бухгалтерському обліку*

у фінансовій звітності

вплинула

Коригуємо сальдо нерозподіленого прибутку (непокритого збитку) на початок звітного року (п. 4 П(С)БО 6). Через рахунок 44 «Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)» в кореспонденції з рахунками бухгалтерського обліку відповідних об’єктів класів 1 — 6 (див. листи Мінфіну від 30.12.2009 р. № 31-34000-10-10/36311 і від 17.07.2013 р. № 31-08410-07-29/21303)

1. Подаємо порівняльну інформацію у фінансовій звітності. Тобто складаємо нову фінансову звітність за помилковий період — так, ніби помилки не було (п. 5 П(С)БО 6).

2. Розкриваємо інформацію щодо виправлення помилок, які мали місце в попередніх періодах, у примітках до фінансових звітів (п. 20 П(С)БО 6)

не вплинула

Рахунок 44 не використовуємо, а коригуємо сальдо на початок року тільки за тими статтями активу і пасиву Балансу, яких ці помилки торкнулися

(див. листи Мінфіну від 30.12.2009 р. № 31-34000-10-10/36311, від 17.07.2013 р. № 31-08410-07-29/21303)

3. Виправляючи помилку, яка НЕ вплинула на фінрезультат, коригуємо тільки відповідні статті Балансу на початок року

* Необхідно скласти бухдовідку, яка містить причину помилки, посилання на документи й облікові регістри, в яких допущено помилку. Підписується така довідка працівником, який її склав, і після її перевірки — головним бухгалтером (п. 4.3 Положення № 88).

Помилки в податковоприбутковому обліку

Якщо платник у наступних податкових періодах самостійно виявляє помилки, які містить раніше подана податкова декларація, він зобов’язаний внести до неї відповідні зміни. Як це зробити? Залежить від того, коли виявлено помилку в поданій декларації з податку на прибуток (до чи після граничного строку подачі цієї декларації). Усього існує три способи виправлення помилки (див. табл. 3).

Таблиця 3. Порядок виправлення помилок у декларації з податку на прибуток

Способи виправлення

Строк виправлення

Самоштраф*

Строк сплати

подання декларації зі статусом «Звітна нова»**

до закінчення граничного строку подання помилкової декларації

не застосовується

загальні строки, передбачені для декларації (тобто протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку подання декларації)

у складі поточної декларації (через додаток ВП)

загальний строк давності, встановлений ст. 102 ПКУ (п. 50.1 ПКУ)

5 % від суми недоплати***

3 % від суми недоплати

до подання уточнюючої декларації (абзац 4 п. 50.1 ПКУ)

подання уточнюючої декларації до помилкової декларації

* Цей штраф платник нараховує самостійно (пп. 50.1 і 54.1 ПКУ). Якщо помилка не призвела до заниження податкових зобов’язань, самоштрафу немає.

** Замість помилкової декларації подається нова декларація з правильними даними.

*** При цьому і сума недоплати, і розмір штрафу збільшують загальну суму податкового зобов’язання поточного періоду (абзац 5 п. 50.1 ПКУ).

І ще. Коли допущено помилку у фінзвітності й ця помилка НЕ вплинула на показники «прибуткової» декларації, підприємству необхідно повторно подати фінзвітність. А от уточнюючу декларацію разом із такою фінзвітністю фіскали дозволяють не подавати (БЗ 102.23.02). Тобто, так би мовити, уточнюючий додаток ФЗ у цьому разі подається без уточнюючої «прибуткової» декларації.

Що ще ми писали на цю тему

№ з/п

Назва статті/теми номера/спецвипуску

Джерело

1

Помилка у фінзвітності не вплинула на прибуток: уточнюючу декларацію можна не подавати

2019, № 30, с. 2

2

Виправлення помилок з податку на прибуток

2019, № 25

3

Технічна помилка в декларації з податку на прибуток

2019, № 10, с. 10

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі