Теми статей
Обрати теми

Щорічна відпустка

Порядок надання. Щорічні відпустки поділяють на основну та додаткові. Щорічна основна відпустка надається всім працівникам в обов’язковому порядку. Її мінімальна тривалість за відпрацьований робочий рік становить 24 календарні дні. Додаткові щорічні відпустки передбачені Законом про відпустки та іншими нормативно-правовими актами не для всіх, а для певних категорій працівників. Тривалість — залежить від виду щорічної додаткової відпустки (див. ст. 7 і 8 Закону про відпустки).

На святкові та неробочі дні відпустка подовжується, але вони не оплачуються.

«Відпускний» стаж, тобто стаж роботи, який надає право на щорічну відпустку, визначають відповідно до ст. 82 КЗпП і ст. 9 Закону про відпустки.

У загальному випадку право громадянина на щорічну відпустку повної тривалості в перший рік роботи настає після закінчення 6 місяців безперервної роботи на цьому підприємстві.

Черговість надання щорічних відпусток працівникам установлюється на підприємстві графіком відпусток. Його складають не пізніше за 5 січня поточного року. Складання графіка відпусток — процедура обов’язкова для всіх роботодавців, у тому числі й для підприємців.

Щорічна відпустка на прохання працівника може бути поділена на частини будь-якої тривалості за умови, що основна безперервна частина такої відпустки становитиме не менше 14 календарних днів (ч. 6 ст. 79 КЗпП, ч. 1 ст. 12 Закону про відпустки). При цьому не обов’язково використовувати таку частину відпустки першою.

Розраховуємо і виплачуємо відпускні. У загальному випадку середню заробітну плату для оплати часу відпусток обчислюють виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки (п. 2 Порядку № 100). Якщо працівник пропрацював на підприємстві менше року, розрахунок проводимо виходячи з виплат за фактичний час з 1-го числа місяця після оформлення на роботу до 1-го числа місяця, у якому надається відпустка. Тобто враховуються тільки повністю відпрацьовані місяці (абзац другий п. 2 Порядку № 100).

Якщо працівник не зі своєї вини не мав заробітку в розрахунковому періоді або не відпрацював жодного календарного місяця повністю перед виходом у відпустку (звільненням), то «середню» обчислюють так. Оклад працівника множать на 12 (місяців) і ділять на кількість календарних днів в умовному 12-місячному розрахунковому періоді за вирахуванням святкових і неробочих днів.

Виплати, які включаються в розрахунок середньої заробітної плати, перелічені в п. 3 Порядку № 100. У розрахунку «відпускної середньої» бере участь допомога по вагітності та пологах, допомога по тимчасовій непрацездатності й оплата перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця. А ось у п. 4 цього документа можна знайти виплати, які в розрахунок середнього заробітку не включають.

Важливо! Виплати повинні враховуватися в тих місяцях, за які вони нараховані. Виняток — премії. Їх включають до заробітку того місяця, на який вони припадають згідно з розрахунковою відомістю на заробітну плату (п. 3 Порядку № 100).

Одноразову винагороду за підсумками роботи за рік уключають до середнього заробітку шляхом додавання до заробітку кожного місяця розрахункового періоду 1/12 винагороди, нарахованої в поточному році за попередній календарний рік (п. 3 Порядку № 100).

У разі підвищення тарифних ставок (окладів), як у розрахунковому періоді, так і в періоді, протягом якого за працівником зберігається середній заробіток, заробітна плата, включаючи премії та інші виплати, які враховуються при обчисленні середньої заробітної плати, за проміжок часу до підвищення коригуються на коефіцієнт їх коригування.

Що ще ми писали на цю тему

№ з/п

Назва статті/теми номера/спецвипуску

Джерело

1

Відпустка

2019, № 31

2

Директор підписав документи у відпустці: проблеми

2019, № 12, с. 22

3

Відповіді на відпускні запитання

2018, № 30

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі