Теми статей
Обрати теми

ЦПД: ризики та вигоди

У податковому плані підприємству вигідніше укладати цивільно-правовий договір (далі — ЦПД) з ФОП на єдиному податку. Якщо ж ЦПД укладено з фізособою (не ФОП), то ЦПД не такий вигідний, оскільки податкове навантаження приблизно таке ж, як і в межах трудових відносин. Окрім цього, до фізособи, яка постійно працює (надає послуги) за ЦПД, можуть бути претензії з боку перевіряючих за нереєстрацію її як ФОП.

Щоб у перевіряючих не було спокуси визнати відносини з підрядником/виконавцем за ЦПД трудовими, потрібно врахувати ряд нюансів. При складанні ЦПД насамперед керуйтеся ЦКУ (якщо йдеться про співпрацю з ФОП, то ще й ГКУ).

Основні умови ЦПД. ЦПД виникає тоді, коли (1) купуємо конкретний результат праці, (2) підрядник/виконавець самостійно забезпечує умови праці + не підпорядковується правилам внутрішнього трудового розпорядку і самостійно організовує свою роботу.

Предмет договору. У ЦПД предметом є виконання роботи з наданням замовникові певного результату або надання послуги. При цьому основне значення має результат. А ось процес виконання роботи/надання послуги ЦПД не регулює. Укладаючи ЦПД, не прописуйте в ньому положень, властивих трудовому договору: не наводьте таких формулювань, як «затверджений графік роботи», «належні умови праці», «оплата праці згідно зі штатним розписом», «прийнятий для виконання функцій сторожа», «робота виконується з 9:00 до 18:00» тощо. Предмет ЦПД має бути прописаний без натяку на трудові відносини. Безпрограшні формулювання — «робота», «послуга», «винагорода».

Ризиковість. У ЦПД зазначте, що підрядник/виконавець самостійно організовує процес праці. Ця умова означатиме, зокрема, що:

підрядника/виконавця не включають до штату підприємства-замовника (підрядник/виконавець не подає заяву про прийняття на роботу, а замовник не оформляє відповідного наказу про прийняття на роботу, не зазначає підрядника/виконавця в штатному розписі, не заповнює на нього трудову книжку, не подає повідомлення про прийняття на роботу, не веде за ним Табеля обліку використання робочого часу тощо);

підрядник/виконавець не підпорядковується внутрішньому трудовому розпорядку замовника, а самостійно регулює свій робочий час. При укладенні ЦПД не встановлюйте графіка виконання робіт/надання послуг, наприклад, такого — у робочі дні з 8:00 до 17:00 тощо;

замовник не може безпосередньо впливати на процес виконання роботи/надання послуги, у тому числі контролювати підрядника/виконавця.

Результат. У ЦПД пропишіть конкретно, що, скільки (в якій кількості, в якому обсязі) і в які строки повинен зробити підрядник/виконавець. Зазначаємо, як передаємо/приймаємо результат, чиї інструменти/матеріали використовуються для його отримання.

Винагорода. Зазначаємо, що підрядник/виконавець отримує оплату у формі винагороди. ЦПД в жодному разі не повинен містити: відомості про те, що підрядник/виконавець отримує зарплату, вказівки на те, що виплати за ЦПД здійснюються у межах фонду оплати праці; посилання на КЗпП або Закон про оплату праці в частині визначення розміру винагороди. Не рекомендуємо вам прописувати в ЦПД, що винагорода виплачується в строки, встановлені для виплати заробітної плати.

Нюанси з підрядниками/виконавцями. Намагайтеся не укладати ЦПД на ті ж роботи/послуги, які виконують ваші наймані працівники. Небезпечно виглядає ситуація, коли ЦПД укладено з працівником підприємства і при цьому функції за ЦПД повторюють його «штатні» функції.

Якщо виконавець/підрядник «сидить» виключно на одному підприємстві і не має інших сторонніх замовників, то також можуть виникнути запитання.

Що ще ми писали на цю тему

№ з/п

Назва статті/теми номера/спецвипуску

Джерело

1

Як скласти ЦПД: практичні поради

2018, № 91, с. 20

2

ЦПД: ризики та вигоди

2018, № 86

3

Фізособа виконує роботи (надає послуги)

2018, № 76, с. 63

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі