Теми статей
Обрати теми

Класифікатор професій

Класифікатор професій* є документом, який визначає професійні назви робіт для застосування всіма суб’єктами господарювання для визначення найменувань професій і посад (у тому числі для створення нових), а також внесення записів до трудової книжки працівників (див. пп. 1.2, 1.3 «Сфери застосування» Класифікатора професій).

* Національний класифікатор України «Класифікатор професій ДК 003:2010», затверджений наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 р. № 327.

Також інформація з Класифікатора професій відображається в таблиці 5 Звіту з ЄСВ, і відповідно неправильне заповнення даних може стати причиною проблем зі здаванням ЄСВ-звіту.

Робота з Класифікатором. Основні найменування професійних назв робіт (професій, посад) наведені в додатках А і Б до Класифікатора професій.

У додатку А професії згруповані в 9 розділах: розділ 1 «Законодавці, вищі державні службовці, керівники, менеджери (управителі)»; розділ 2 «Професіонали»; розділ 3 «Фахівці»; розділ 4 «Технічні службовці»; розділ 5 «Працівники сфери торгівлі та послуг»; розділ 6 «Кваліфіковані робітники сільського та лісового господарств, риборозведення та рибальства»; розділ 7 «Кваліфіковані робітники з інструментом»; розділ 8 «Робітники з обслуговування, експлуатації та контролювання за роботою технологічного устаткування, складання устаткування та машин»; розділ 9 «Найпростіші професії».

Якщо вам важко зорієнтуватися, в якому розділі шукати ту чи іншу професію, на допомогу прийде додаток Б до Класифікатора професій. У ньому всі професійні назви робіт розташовано в алфавітному порядку.

У додатку В до Класифікатора професій наведено похідні слова (віце-, головний, заступник, провідний, молодший тощо) до професій (професійних назв робіт). Ці слова можна використовувати для утворення нових найменувань професій, але за умови збереження галузевої та функціональної належності, кваліфікаційних вимог, виключення дублювання, збереження коду таких професій.

При цьому умови застосування похідних слів до базових професій роз’яснює примітка 1 до додатка В.

Примітка 2 додатка В дозволяє кадровикам розширювати базові професійні назви робіт шляхом додавання до них термінів і слів, що уточнюють: місце роботи, сферу діяльності, виконувані роботи, але за умови дотримання лаконічності викладу, якщо інше не передбачено в Класифікаторі професій або інших нормативно-правових актах.

Заміна. Якщо в результаті внесення змін до Класифікатора професій відбувається заміна одного професійного найменування роботи на інше без зміни трудової функції, то роботодавець повинен зробити такі кроки: (1) проінформувати працівника про зміни в найменуванні його посади; (2) видати наказ (розпорядження) з основної діяльності про внесення змін до штатного розпису або затвердити штатний розпис у новій редакції, виключивши стару посаду та ввівши нову; (3) видати наказ (розпорядження) з особового складу про зміну найменування посади та внесення змін до трудової книжки; (4) внести відповідний запис до трудової книжки працівника.

Що ще ми писали на цю тему

№ з/п

Назва статті/теми номера/спецвипуску

Джерело

1

Зміни в Класифікатор професій

2019, № 20, с. 30

2

Генеральний директор і директор: шукаємо відмінності

2018, № 90, с. 27

3

Визначаємо назву посади керманича

2018, № 90, с. 26

4

Класифікатор професій: як ним користуватися?

2018, № 75, с. 18

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі